ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Xρηματιστήριο: ΟΠΑΠ και τράπεζες διατηρούν το ανοδικό σενάριο "ζεστό"

13:37 - 28 Μαϊ 2014 | Οικονομία
Xρηματιστήριο: ΟΠΑΠ και τράπεζες διατηρούν το ανοδικό σενάριο "ζεστό"
Το νέο play της αγοράς είναι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Και σήμερα ανοδικά επιμένει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό δείκτη να ανακάμπτει με οριακά κέρδη πάνω από τις 1.210 μονάδες, ενώ εμπεδώνεται το κλίμα της σταθερότητας, χωρίς να διαφαίνονται άμεσα εκλογές στον ορίζοντα.

Οι συναλλαγές πλησιάζουν τα 85 εκατ. ευρώ με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank, να έχουν πραγματοποιήσει τη μερίδα του λέοντος στις συναλλαγές πάνω από 72% και με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει κέρδη και σήμερα, σε ποσοστό 0,71%.

Από εκεί και πέρα όμως, η αγορά στρέφεται και στα μη τραπεζικά χαρτιά. Μπορεί η μετοχή της Coca Cola να είναι ο αδύναμος κρίκος σήμερα και να υποχωρεί κατά 2%, στα 16,80 ευρώ, ωστόσο, ο ΟΠΑΠ έρχεται να καλύψει το… κενό. Η μετοχή του Οργανισμού υπεραποδίδει σε σχέση με την αγορά σημειώνοντας κέρδη 3,86%, στα 11,86 ευρώ, ενώ ακολουθεί η ΔΕΗ με 1,36%, στα 11,36 ευρώ και λιγότερο ο ΟΤΕ, στα 11,14 ευρώ.

Κίνηση προς τα 2,5 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, που έχει σύσταση buy από τους ξένους, αμετάβλητη στα 0,694 ευρώ η μετοχή της Alpha, ενώ την ερχόμενη Τρίτη, κατά τις πληροφορίες, ξεκινά η περίοδος άσκησης των warrants, κέρδη 1,78% η Πειραιώς, στο 1,72 ευρώ και απώλειες, προφανώς λόγω rebalancing, στην Eurobank, που υποχωρεί στα 0,374 ευρώ. Στα 6,50 ευρώ αμετάβλητη η μετοχή του Μυτιληναίου και πάνω από τα 13 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ.

Το καλό κλίμα στην αγορά και τις τράπεζες συνδέεται επίσης και με τις προσδοκίες της αγοράς για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί πιθανώς στη συνεδρίασή της την ερχόμενη εβδομάδα. Αν αποφασιστεί η μείωση των επιτοκίων και η επαναγορά ομολόγων, ουσιαστικά, σύμφωνα με τους αναλυτές, ανοίγει ο δρόμος για ταχύτερη ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα.

Σημειωτέον, για ό,τι έχει να κάνει με τις τράπεζες, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δούμε μέσα στο καλοκαίρι δημόσιες προτάσεις στα warrants, εξέλιξη που θα επιτρέψει την ταχύτερη επιστροφή τους στον ιδιωτικό τομέα.

Κατά τα άλλα, όσο η αγορά κινείται πάνω από τις 1.180 μονάδες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιστροφής του ανοδικού σεναρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:57 - 28 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.