ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: "Δεν σκέφτηκα να εγκαταλείψω τη θέση μάχης"

21:41 - 28 Μαϊ 2014 | Οικονομία
Στουρνάρας: "Δεν σκέφτηκα να εγκαταλείψω τη θέση μάχης"
Με μια ομιλία πολλαπλών αναγνώσεων, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατέθεσε την παρακαταθήκη του εν όψει ανακατατάξεων στο κυβερνητικό σχήμα.

Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι "ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν σκέφτηκα να εγκαταλείψω τη θέση μάχης που υπηρετώ για την οικονομία. Και λυπάμαι -εγώ πολιτικός δεν είμαι- που μια ανθρώπινη αντίδρασή μου, δημιούργησε λάθος εντυπώσεις. Προχωράμε μπροστά, με αποφασιστικότητα, για να μετατρέψουμε το ταχύτερο δυνατό την ανάκαμψη σε βιώσιμη ανάπτυξη".

 

Επίσης τόνισε ότι ακρογωνιαίος λίθος του νέου αναπτυξιακού προτύπου είναι η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί ο ΣΕΒ. "Στην πορεία αυτή η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής. Πρωταγωνιστής στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, στην εξωστρέφεια, στις νέες επενδύσεις, στην καινοτομία και κυρίως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας", είπε.

 

Επίσης ξεκαθάρισε ότι χάρη στις προσπάθειες και τις θυσίες όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, "η κυβέρνηση κατόρθωσε:

  • Πρώτον, να αποσοβήσει τον υπαρκτό, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα πρόσφατα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, κίνδυνο για άμεση έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη την κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού του 2012.
  • Δεύτερον, να διασφαλίσει τη σταθερότητα και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Αυτές είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης".

astournar280514

Παράλληλα οριοθέτησε τις βασικότερες προτεραιότητες για το μέλλον. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα: "Η πρώτη είναι η οριστική επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο το Eurogroup δεσμεύτηκε με απόφασή του το Νοέμβριο του 2012. Οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος αναμένεται να απελευθερώσουν πόρους και να συμβάλουν και στην επίτευξη της δεύτερης βασικής προτεραιότητας της κυβέρνησης.

 

Η προτεραιότητα αυτή είναι η ολική επαναφορά της χώρας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά που θα αυξήσει την απασχόληση, μέσα από τη θεμελίωση ενός εξωστρεφούς, βιώσιμου και ανταγωνιστικού αναπτυξιακού προτύπου. Τους βασικούς άξονες αυτού του προτύπου παρουσίασε ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες. Το πρότυπο αυτό θα απελευθερώνει σταδιακά όλες τις δημιουργικές δυνάμεις τις χώρας και θα μας επιτρέπει προσεκτικά και μεθοδικά, να εξαλείφουμε τα πλέον επώδυνα από εκείνα τα έκτακτα μέτρα, που επέβαλαν οι κρίσιμες δημοσιονομικές συνθήκες που αντιμετώπισε η πατρίδα μας.
Και είναι αλήθεια ότι πολλά από τα μέτρα αυτά ελήφθησαν υπό την πίεση των απόλυτων χρηματοδοτικών περιορισμών που βίωσε η χώρα, προκειμένου να αποφευχθεί το μοιραίο", τόνισε.

 

"Σήμερα όμως", όπως είπε, "έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες. Πυξίδα μας είναι η ανάπτυξη σε συνδυασμό με την προσπάθεια σταδιακής μείωσης των μεγάλων φορολογικών βαρών που κλήθηκαν να σηκώσουν οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή οι συνεπείς φορολογούμενοι, σε συνάρτηση πάντα με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων".

astourna280514

Παράλληλα απάντησε σε όσους τον κατηγορούν για την οικονομική πολιτική. "Μετατρέψαμε τα δίδυμα ελλείμματα, δηλαδή το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που μας στοιχειώνανε για δεκαετίες, σε πλεονάσματα. Εξαλείψαμε δηλαδή τα πρωτογενή αίτια της υπέρ-χρέωσής μας.

 

Αν μάλιστα κάποιος ανατρέξει στην μελέτη Public ExpenditureReport του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου του Απριλίου 2014, στον πίνακα 2 των παραρτημάτων και αναζητήσει τα κυκλικά διορθωμένα πρωτογενή αποτελέσματα της Ελλάδας, θα διαπιστώσει ότι η χώρα μας μέσα σε τέσσερα χρόνια (2010-2013) πέτυχε δημοσιονομική διόρθωση ίση με 19,4% του ΑΕΠ. Αυτό το στοιχείο από μόνο του είναι ενδεικτικό της τεράστιας προσαρμογής που πραγματοποιήθηκε. Δεν υπάρχει νομίζω, παράδειγμα χώρας που πέτυχε κάτι αντίστοιχο σε τόσο μικρή χρονική περίοδο.

 

Στον ίδιο πίνακα περιλαμβάνονται προβλέψεις για τα κυκλικά προσαρμοσμένα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα μέχρι το 2019: Σε όλα τα έτη τα πλεονάσματα αυτά υπερβαίνουν τους στόχους που έχουμε θέσει στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Από αυτό προκύπτει μια σημαντική διαπίστωση: από τώρα και στο εξής ο σημαντικότερος παράγοντας για μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης.

 

Permare per terram λοιπόν, με μεταρρυθμίσεις, με τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, με ιδιωτικοποιήσεις, με την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και με κάθε άλλο διαθέσιμο μέσο πρέπει να επιδιωχθεί η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στο δυνητικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξής της", επισήμανε.

 

Όπως είπε ο υπουργός, "με την επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ το 2013 σε σχέση με τον αρχικό μηδενικό στόχο, και με την προβλεπόμενη και φέτος υπερ-απόδοση σε σχέση με τον αντίστοιχο στόχο, μπορούμε να πούμε ότι πάνω από το 85% της βελτίωσης που απαιτείται στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να μειωθεί το χρέος σημαντικά μέχρι το 2020, έχει ήδη επιτευχθεί.

 

Το δε υπόλοιπο 15% αναμένεται να επιτευχθεί, σύμφωνα και με την σημαντική διαπίστωση που έγινε παραπάνω, με την επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε και τις θετικές επιπτώσεις τους στα δημοσιονομικά αποτελέσματα, και κυρίως, με τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, η οποία έχει πολλά, μα πάρα πολλά, περιθώρια βελτίωσης".

 

Συμπλήρωσε, δε, ότι "τα αποτελέσματα αυτά σε συνδυασμό με την έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, και την αναμενόμενη απόφαση για το χρέος, θα καταστήσουν πιο ευοίωνα τα δημοσιονομικά δεδομένα για τη χώρα μας και θα μας επιτρέψουν να αρχίσουμε να μειώνουμε προσεκτικά τα έκτακτα φορολογικά βάρη, που αναγκαστήκαμε να λάβουμε".

astourn280514

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, "στο πεδίο των ελαφρύνσεων λάβαμε ήδη τα πρώτα στοχευμένα μέτρα, ως αποτελέσματα της καλύτερης, από την αναμενόμενη, δημοσιονομικής επίδοσης, όπως:

  • Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος.
  • Η θεσμοθετημένη από 1η Ιουλίου φέτος μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους.
  • Η θεσμοθετημένη μείωση πολλών φόρων υπέρ τρίτων που επιβάρυναν επιχειρήσεις και καταναλωτές.
  • Η αποφυγή εισφοράς 0,5% επί του τζίρου σε όλες τις επιχειρήσεις που συμπεριλαμβανόταν σε προηγούμενη συμφωνία με τους εταίρους μας, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, η οποία θα επιβάρυνε σημαντικά το κόστος των επιχειρήσεων.
  • Η χορηγηθείσα δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, υπό προϋποθέσεις, να μην προκαταβάλουν το ΦΠΑ, που δεν έχουν εισπράξει ακόμη.
  • Η σημαντική μείωση του ύψους των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου (κατά 50% εντός του 2013 ή κατά 4,7 δις ευρώ).
  • Η αύξηση των επιστροφών φόρων που το πρώτο τετράμηνο του 2014 διαμορφώθηκαν στα 906 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τόσο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (που ήταν 325 εκατ. ευρώ) όσο και έναντι του στόχου (που ήταν 475 εκατ. ευρώ).
  • Ο τριπλασιασμός του ποσού επιστροφής ΦΠΑ, προς επιχειρήσεις (κυρίως εξαγωγικές), το 2013 (1,6 δισ. ευρώ) σε σχέση με το 2012 (0,5 δισ. ευρώ), με σημαντική βελτίωση του αριθμού των διεκπεραιωμένων σχετικών υποθέσεων (13.000 το 2013 σε σχέση με 8.000 το 2012)
  • Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση".

 

Γ.Α.

astournaras280514

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.