ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λίστα Λαγκάρντ: Με βήμα «κάβουρα» ο έλεγχος, αλλά με … «λαβράκια»

00:00 - 02 Ιουν 2014 | Οικονομία
Λίστα Λαγκάρντ: Με βήμα «κάβουρα» ο έλεγχος, αλλά με … «λαβράκια»
Με μεγάλη προσπάθεια από τους υπαλλήλους των ελεγκτικών κέντρων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων συνεχίζεται η προσπάθεια για διακρίβωση περιπτώσεων φοροδιαφυγής, προσώπων που είναι στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ.
 
Ορισμένοι φάκελοι έχουν  διανεμηθεί στα κατά τόπους ελεγκτικά κέντρα και έχουν χρεωθεί σε υπαλλήλους, οι οποίοι όμως «τρέχουν» παράλληλα κι άλλες υποθέσεις. Καλούνται, συχνά, να ψάξουν «ψύλλους στ΄ άχερα» καθώς κάθε φάκελος έχει δεκάδες παραστατικά από κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, που θα πρέπει να διασταυρωθούν με δηλωμένες πηγές εισοδήματος. Εφόσον, δεν τεκμαίρεται όμως η δημιουργία νόμιμου πλούτου καλείται ο κάθε υπάλληλος σε συνεργασίασ με τις άλλες ελεγκτικές αρχές να διερευνήσει στοιχεία. Ωστόσο αυτό καθίσταται δύσκολο καθώς τόσο το μηχανογραφικό σύστημα με το προφίλ κάθε  φορολογούμενου ELEXIS δεν λειτουργεί πλήρως, ενώ υπάρχουν και εσωτερικοί ανταγωνισμοί μεταξύ ΣΔΟΕ και ΓΓΔΔΕ…. Συνολικά η λίστα περιελάμβανε 2.059 φυσικά και νομικά πρόσωπα-καταθέτες στην τράπεζα HSBC της Γενεύης.
Μέχρι τον Απρίλιο είχαν συνταχθεί συνολικά 17 εκθέσεις ελέγχου από το ΣΔΟΕ, ενώ 107 υποθέσεις έχουν αποσταλεί με «φύλλο ελέγχου στις οικείες εφορίες. Περίπου 80 περιπτώσεις ελέγχονται από το ΣΔΟΕ με κάποια θεαματικά αποτελέσματα να αναδεικνύονται, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ. Πιο συγκεκριμένα, φοροδιαφυγή 40 εκατ. ευρώ μόνο από 80 άτομα που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό εντοπίστηκαν έπειτα από ενδελεχείς ελέγχους των οικονομικών εισαγγελέων.

Την έρευνα διενήργησαν οι εισαγγελείς κ.κ. Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης με την ενεργό συμμετοχή του αντεισαγγελέα κ. Γιάννη Δραγάτση. Παράλληλα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», μόνο από μία κατάθεση ζεύγους (οδοντίατρος ο σύζυγος και επιχειρηματίας εισαγωγών η σύζυγος) εντοπίζεται φοροδιαφυγή ύψους 13 εκατ. ευρώ. Τώρα όλοι θα κληθούν να πληρώσουν εκείνα που δεν δήλωναν από το 2002 και μετά αναμένεται να καταλήξουν στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 65 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2012 ο έλεγχος επί της ουσίας δεν είχε αρχίσει. Οι περιπτώσεις ελέγχου επεκτείνονται και στους μηδενικούς λογαριασμούς, για τον απλούστατο λόγο πως «όταν ο Φαλτσιανί πήρε το αρχείο από την τράπεζα, ο λογαριασμός μπορεί να φαινόταν μηδενικός, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι για ποσά που μπορεί να υπήρχαν στις προηγούμενες χρήσεις...», αποκάλυψε στην «Καθημερινή» ελεγκτής εφορίας που ζήτησε να παραμείνει «ανώνυμος», καθώς δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει.
Αυτού του είδους ο έλεγχος αποκάλυψε «λαβράκια», όπως ενός πρώην υπουργού Οικονομικών (σ.σ.: και πρώην διοικητή της ΤτΕ) και της συζύγου του, που έχουν φύγει από τη ζωή και φέρεται να είχαν διακινήσει ποσά πολλών εκατομμυρίων μέσω της τράπεζας στη Γενεύη. Οι απαιτήσεις της εφορίας τώρα θα καταλογισθούν στους αποδέκτες της κληρονομιάς του ζευγαριού, ενώ αν δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν οι πληρωμές, δεσμεύονται ακίνητα.
Οι νομικές ενστάσεις
Στα αξιοσημείωτα είναι και το ότι κανείς παραστάτης ελεγχομένου δεν έχει προβάλει τον ισχυρισμό ότι οι ελεγκτές χρησιμοποιούν παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα.
Ως τέτοια δεν θεωρείται η λίστα, αλλά άλλα περιουσιακά στοιχεία των καταθετών, όπως τα ακίνητά τους και οι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες ή η αγορά τίτλων.
Τόσο οι πρώην προϊστάμενοι του ΣΔΟΕ, Γιώργος Καπελέρης και Γιάννης Διώτης, όσο και συνήγοροι των ελεγχομένων είχαν εγείρει ενστάσεις για τη χρήση της λίστας ως αποδεικτικού μέσου.
Ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης είχε αποφανθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό μέσο, αλλά οι υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών αποφάσισαν να «χρησιμοποιούν πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτήν χωρίς να τις θεωρούν αποδείξεις. Η λίστα, δηλαδή, χρησιμοποιείται σαν «πληροφοριακό δελτίο». Ανάλογα δελτία συντάσσονται όταν ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης τηλεφωνεί και δίνει μία πληροφορία που πρέπει να στηριχθεί σε αποδείξεις, ώστε να συνταχθεί «φύλλο ελέγχου», χωρίς να κινδυνεύει η όλη διαδικασία να χαρακτηρισθεί προϊόν παράνομης πράξης.
Νομικοί παραστάτες των ελεγχομένων αμφισβητούν, πάντως, τη νομιμότητα αυτών των διαδικασιών, χωρίς, ωστόσο, μέχρι σήμερα να έχει γίνει γνωστή υπόθεση που να έχει φτάσει στα δικαστήρια.
Ο εκατομμυριούχος οδοντίατρος
Στις τελευταίες περιπτώσεις, ένα ζευγάρι που κατοικεί στα νότια προάστια εντοπίστηκε από τις μεγάλες καταθέσεις του που εμφανίζονταν στη λίστα Λαγκάρντ να μην έχουν δηλώσει στην Εφορία εκατομμύρια ευρώ. Οι ελεγκτές απόρησαν πώς εκείνος, ένας οδοντίατρος, και εκείνη, επιχειρηματίας εισαγωγέας εμφυτευμάτων, δεν δήλωσαν στην Εφορία από το 2002 ως το 2012 περίπου 13 εκατ. ευρώ. Η φοροδιαφυγή για τον σύζυγο εντοπίστηκε στα 8.822.758 ευρώ, ενώ η εταιρεία της συζύγου φοροδιαφεύγει για μία δεκαετία σε ποσό 4.589.281 ευρώ. Απορίας άξιον για τους ειδικούς πάντως είναι και τα υπερκέρδη και κυρίως η προέλευσή τους. Τώρα θα κληθούν και οι δύο να πληρώσουν όλα αυτά τα εκατομμύρια, αλλά και τις προσαυξήσεις...
Από τους άλλους ελέγχους με τα εμβάσματα (25.000 συνολικά) οι οικονομικοί εισαγγελείς εντόπισαν 80 άτομα με μεγάλες διαφορές, άνω των 500.000 ευρώ. Συνολικά τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο, τα οποία έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς, δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία 38.892.000 ευρώ. Οι μεγαλύτερες διαφορές φθάνουν τα 2.000.000 ευρώ. Τα εμβάσματα των προσώπων τα οποία διέπραξαν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες μετά το 2009 και το ξέσπασμα της κρίσης με κατεύθυνση την Ελβετία, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αυστρία και άλλους προορισμούς.
Από τη φοροδιαφυγή των προσώπων που εμπλέκονται στα εμβάσματα αναμένεται να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις. Οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν σύντομα από το ΣΔΟΕ να πληρώσουν, ειδάλλως θα ασκηθεί εναντίον τους κακουργηματική δίωξη. Επιδίωξη πάντως των Αρχών δεν είναι να ανοίξει μακρόχρονη ποινική διαδικασία, αλλά να επιστραφούν τα χρήματα που χρωστάνε οι φοροφυγάδες. Πάντως από τα ονόματα που έχει υπόψη του «Το Βήμα», τα πρόσωπα που ελέγχθηκαν δεν είναι ακόμα τα γνωστά ονόματα που έχουν αναφερθεί στη Βουλή, όπως μεγαλοεπιχειρηματίες, εκδότες κ.τ.λ.
 
Για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων της λίστας Λαγκάρντ, που υπολογίζονται στο 90% των 2.062 καταθετών, ο εισαγγελέας κ. Δραγάτσης κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ και ζήτησε την άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για τους μεγάλους καταθέτες. Ηδη έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί μεγάλων επιχειρηματιών, εκδοτών, αλλά και εφοπλιστών και βιομηχάνων, καθώς και συγγενών τους, που εμφανίζονται ως δικαιούχοι υπολογαριασμών στα περίφημα αρχεία της λίστας.
Μόλις τώρα έφυγαν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής για τις υπεράκτιες εταιρείες της λίστας, μεταξύ των οποίων πρωταγωνιστές μεγάλων σκανδάλων, όχι μόνο των εξοπλιστικών αλλά και επικεφαλής εταιρειών συμβούλων, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν υπερχρεωμένες εταιρείες αλλά οι ίδιοι να είναι εκατομμυριούχοι, αφού φρόντισαν να βάλουν το χέρι τους στο ταμείο των εταιρειών τους και να μεταφέρουν σε προσωπικούς τους λογαριασμούς τα ποσά.
Τα αποτελέσματα των ερευνών για τη μεγάλη κατάθεση των 550 εκατ. ευρώ θα είναι έτοιμα στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα αποκαλυφθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι ιδρυμάτων, καταπιστευμάτων και άλλων σχημάτων πίσω από τα οποία εμφανίζονται καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ. Ως τα τέλη Ιουλίου θα κληθούν οι δικαιούχοι να δώσουν εξηγήσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη...
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.