ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με "καρφιά" αποχώρησε ο Θεοχάρης

00:01 - 06 Ιουν 2014 | Οικονομία
Με "καρφιά" αποχώρησε ο Θεοχάρης
Με σαφείς αιχμές αποχώρησε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ο Χάρης Θεοχάρης.

Επικαλούμενος προσωπικούς λόγους παραιτήθηκε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν νοιώθει ό ίδιος εξιλαστήριο θύμα. "Δεν έχει κανείς το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ. Τα αποτελέσματα στην δουλειά μου το δείχνουν. Επέλεξα να παραιτηθώ. Τα αποτελέσματα μας δεν είναι τυχαία. Ενάμιση χρόνο, δείξαμε αν η δουλειά και το αποτέλεσμα είναι τυχαίο. Διαφύλαξη ειρήνης, στόχευση στο αποτέλεσμα. Πρέπει να στήσουμε διοίκηση. Όχι να ρωτάει να για κάνει την δουλειά της, να την κάνει", είπε χαρακτηριστικά. 

 

Στη συνέχεια, ο κ. Θεοχάρης πρόσθεσε ότι έχει φθάσει ο καιρός να παραιτηθεί. "Δεν νοιώθω εξιλαστήριο θύμα, γιατί κάτι πήγε στραβά. Αυτοί που νοιώθουν ότι κάτι πάει στραβά, ας δουν τα δικά τους πεπραγμένα. Δεν έχω τίποτα να με κάνει να σκεφθώ δεύτερη φορά. Έχω φέρει αποτέλεσμα και είναι γνωστό παντού".

aparaitis050614

Ενώπιος ενωπίω με τον Γιάννη Στουρνάρα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά από μια μαραθώνια σύσκεψης στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, υπεραμύνθηκε του έργου του. "Δουλειά μου ήταν να πάρω ανθρώπους για να στήσουν βήμα βήμα με πίεση χρόνου, που δεν σου επιτρέπει να μην κάνεις και λάθη. Εγώ πιστεύω ότι η αποτίμηση θα είναι ασύγκριτη", σημείωσε.

 

Έντονα φορτισμένος κατά τις δηλώσεις του, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι ήταν δύσκολη απόφαση για τον ίδιο. "Είχα πολύ καλή συνεργασία με τον υπουργό, έχω κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια. Έχουμε καταφέρει από το μηδέν να στήσουμε φορολογική-τελεωνειακή διοίκηση. Σε λίγους μήνες κάναμε πράγματα που δεν έχον γίνει για δεκαετίες. Όταν αφήνεις κάτι για επόμενο βήμα υπάρχει συναισθηματική φόρτιση. Πρωτόγνωρο αποτέλεσμα για την χώρα μας. Κλείνω αυτόν τον κύκλο με ηρεμία για να κάνω τα επόμενα βήματα. Ευχαριστώ για την συνεργασία", επισήμανε.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αξιολογεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ο ίδιος τόνισε εξαπολύοντας μια τορπίλη για το ποιος έχει την πολιτική ευθύνη: "Δεν έχω πάρει κανένα μέτρο. Όχι μισό, κανένα. Τα μέτρα τα παίρνει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με την εντολή του λαού. Εγώ ήμουν Γενικός Γραμματέας, είχα μία ημιαυτονομία. Λογοδοτούσα στον υπουργό μου", σημείωσε.

 

Επίσης, υπεραμύνθηκε του έργου του στην αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής. "Το κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής είναι το πιο μεγάλο και δύσκολο πράγμα, εφόσον δεν έχεις διοίκηση, διαδικασίες, οργάνωση. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν μέσα, δικηγόροι κτλ. Όλα πρέπει να διορθωθούν για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη φοροδιαφυγή", είπε με νόημα.

 

"Χθες ήμουν στο κέντρο φορολογουμένων μεγάλου πλούτου. Ολοκληρώσαμε 280 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής με 80 εκατομμύρια, με εισπράξιμο το 50%. Μένουν άλλες 130 που ελπίζω να προωθηθούν", πρόσθεσε.

 

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Σουρνάρας αφού παραδέχτηκε ότι ο κ. Θεχάρης δεν μπορούσε να κάνει τίποτα καλύτερο, σημείωσε με νόημα ότι "θα ήθελα πηγαίναμε ακόμη καλύτερα, αλλά δεν είναι εύκολο καθήκον". Πάντως, ο κ. Θεοχάρης είχε κι ένα καλό λόγο να πει για τον κ. Στουρνάρα. "Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη στήριξη από τον Στουρνάρα. Εγώ δεν βρήκα τροχοπέδη. Προσπάθησα και έκανα κάθε προσπάθεια", υπογράμμισε.

 aa050614

 

Ο υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Θεοχάρη, τον επαίνεσε για το έργο του. "Ευχαριστώ για την πολύμηνη συνεργασία για μία σύγχρονη φορολογική διοίκηση και την καθοριστική συνδρομή του έως τώρα", τόνισε. Σε σχέση με την αντικατάστασή του, διευκρίνισε ότι θα υπάρξει μια "ανοικτή διαδικασία για μερικές ημέρες για να δούμε αιτήσεις και θα επιλεγεί ο αξιότερος όπως έγινε και με τον κ. Θεοχάρη. Έχω πολύ καλούς συνεργάτες. Οι αλλαγές στην Κυβέρνηση είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Δεν υπάρχουν επιθυμίες. Τα milestones θα ψηφιστούν από τα θερινά. Το πολύ 10 μέρες για να βρεθεί το πρόσωπο. Θα μείνει όσο χρειαστεί ο Θεοχάρης", πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας. 

 

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή του, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος από την Παρασκευή 6 Ιουνίου  έως τις 15 Ιουνίου για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος προΐσταται της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. 

 

Εν τω μεταξύ, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν κατηγορηματικά πως ο απελθών Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης θα λάβει αποζημίωση ύψους 250.000 ευρώ, μετά την παραίτησή του. Ο κ. Θεοχάρης δεν θα πάρει καθόλου αποζημίωση, καθώς ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του από την συγκεκριμένη θέση.

 aaaaaa050614

 

Οι πολιτικές αντιδράσεις

"Ό,τι δεν είναι δικό μας, το πολεμάμε", αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του και τονίζει ότι "η κορυφή της κυβέρνησης επιστρέφει σε αυτή την παλιά δοκιμασμένη συνταγή μετά τις ευρωεκλογές, οδηγώντας σε "παραίτηση" τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων". "Προφανώς σε κάποιους δεν φτάνει να αλλάζουν κάθε τόσο τη φορολογική νομοθεσία, αλλά τώρα θέλουν να αλλάζουν και τους δημόσιους λειτουργούς, αναλόγως με τις εκάστοτε μικροκομματικές σκοπιμότητες", αναφέρει η ανακοίνωση.

 

«Η "παραίτηση" του Χάρη Θεοχάρη», καταλήγει, «ξαναφέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για την δημιουργία ανεξάρτητων μηχανισμών για τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων, όπως έχει προτείνει το Ποτάμι. Πρώτη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό θα είναι να επιλέγονται οι καλύτεροι, χωρίς τις παρεμβάσεις των κομματικών μηχανισμών και του παλαιοκομματικού συστήματος».

 

Με αφορμή την παραίτηση του γγ Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης εκφράζει τη διαφωνία του κόμματός του για την απαξίωση, όπως αναφέρει σε δήλωσή του, ενός θεσμού που χαιρετίστηκε ως μεταρρύθμιση και ουσιαστικά οδηγείται στην ακύρωση.

 

Ο κ. Χατζησωκράτης επισημαίνει ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να υλοποιείται ουσιαστικά και να γίνεται αποτελεσματική από εντεταλμένες κρατικές υπηρεσίες, αν δεν συνοδεύεται από μια αυθεντική πολιτική βούληση και κυρίως αν παρεμποδίζεται από σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης -την τελευταία περίοδο- οι οποίες οδήγησαν σε φοροαπαλλαγή επιχειρήσεων και επιχειρηματιών.

 

Γιώργος Αλεξάκης 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:07 - 06 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.