ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ικανοποιημένη η αγορά από την επιλογή Χαρδούβελη

00:01 - 10 Ιουν 2014 | Οικονομία
Ικανοποιημένη η αγορά από την επιλογή Χαρδούβελη
Ικανοποιημένοι από την επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών, δηλώνουν χρηματιστές αλλά και επιχειρηματίες, οι οποίοι θεωρούν ότι ο κ. Χαρδούβελης είναι σε θέση και τη διαπραγμάτευση του χρέους να ολοκληρώσει επιτυχώς αλλά και τη σταδιακή μείωση των φόρων να οργανώσει. Εξάλλλου, ήταν από τους πρώτους που από το 2011 μιλούσαν για την ανάγκη αναδιάρθρωσης, αλλά και για τη μείωση της φορολογίας.

Γυρίζοντας κανείς τον χρόνο πίσω θα διαπίστωνε ότι ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος συμμετείχε ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήημου, στο κούρεμα των ομολόγων, ήταν από τους λίγους που μιλούσαν για την ανάγκη της αναδιάρθρωσης του χρέους. Οπότε, σύμφωνα με την αγορά, η ανάληψη των καθηκόντων ως του νέου υπουργού Οικονομικών, ήρθε την κατάλληλη στιγμή.

 

Σε βιβλίο που είχε εκδώσει το 2011, είχε διατυπώσει δημόσια την ιδέα της αναδιάρθρωση του χρέους, κάνοντας λόγο για επιμήκυνση , ενώ γνωρίζει άριστα το ζήτημα αφού ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές του “κουρέματος” από τη θέση του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού  Λουκά Παπαδήμου. Τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Χαρδούβελης είχε εκφράσει την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη 10 δισ. ευρώ και μια παράταση 3-4 ετών για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ με θέμα "Το περιεχόμενο της ανάπτυξης".

 

Είχε μάλιστα επιρρίψει ευθύνες στην τρόικα για την καθήλωση των ελληνικών εξαγωγών, τονίζοντας ότι "έδωσε πρωτίστως έμφαση στην αγορά εργασίας, με τη μείωση του εργασιακού κόστους και όχι στην αγορά προϊόντων και την ολιγοπωλιακή της διάρθρωση. Είχε επίσης υπογραμμίσει την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς καθώς "οι προμηθευτές τους στο εξωτερικό απαιτούν πληρωμή σε μετρητά και είχε τονίσει ότι ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ληφθούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα γιατί θα επιδεινωθεί η ύφεση.

 

Είναι υπέρμαχος των επενδύσεων και μάλιστα πριν από λίγους μήνες όταν καθυστερούσε η ιδιωτικοποίηση της Eurobank σε ειδικό συνέδριο για την οικονομία είχε αναρωτηθεί "μα καλά εδώ έχουμε βρει διεθνή επενδυτή για την Eurobank και για διάφορους λόγους δεν γίνεται η αγοραπωλησία, είναι δυνατόν αυτό το πράγμα".

 

Άνθρωπος που εμπνέει εμπιστοσύνη στη διεθνή κοινότητα, ο κ. Χαρδούβελης έχει διατελέσει στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη και του Λουκά Παπαδήμου, όταν οι δύο τελευταίοι ήταν πρωθυπουργοί.

 

ago090614 

 

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, η τοποθέτηση του κ. Χαρδούβελη αποτελεί καλό οιωνό για συνέχεια των μεταρρυθμίσεων. Ο κορμός του οικονομικού επιτελείου δεν αλλάζει και έρχεται ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος οικονομολόγος (έχει διατελέσει, επίσης, καθηγητής σε Αμερικάνικα χρηματιστήρια), οπότε έχει να επιδείξει διαπιστευτήρια απέναντι στο… υπαλληλικό προσωπικό της τρόικα. Επίσης, για την αγορά κρίνεται ως θετικό γεγονός το πέρασμά του από για τράπεζες, την Εθνική και την Eurobank, εξέλιξη η οποία καθησυχάζει τους διεθνείς παίκτες στο Χ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:31 - 10 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.