ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Telegraph: Αποζημίωση ύψους 7 δισ. για τα υποβρύχια ζητά η Ελλάδα

09:21 - 13 Ιουν 2014 | Οικονομία
Telegraph: Αποζημίωση ύψους 7 δισ. για τα υποβρύχια ζητά η Ελλάδα
Σύμφωνα με αποκλειστικό θέμα της Telegraph, η Ελλάδα ζητά από την ThyssenKrupp Marine Systems και την Abu Dhabi Mar αποζημίωση 7 δισ. ευρώ για το θέμα των υποβρυχίων.

 

Πιο συκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σημερινό δηοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα, η αμφιλεγόμενη συμφωνία για τα τέσσερα υποβρύχια έχει απειλήσει την θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ενώ οδήγησε στην ποινική δίωξη του πρώην υπουργού άμυνας της χώρας Άκη Τσοχατζόπουλου και στην παραίτηση ανώτερου αξιωματούχου του πολεμικού Ναυτικού.

Έγγραφο 200 που απεστάλη στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αναφέρει πως η διεθνής θέση της Ελλάδας υπονομεύτηκε από την αποτυχία της προμήθειας των υποβρυχίων, ενώ υπονομεύτηκε και η θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Το ζήτημα είναι τόσο ευαίσθητο που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε ακόμα υψηλότερη οικονομική αποζημίωση από τους Άραβες και τους Γερμανούς διότι τα υποβρύχια συνδέονται με τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, την θέση της στο ΝΑΤΟ, και το γεγονός ότι η χώρα περιμένει την οριστικοποίηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που έχει φέρει πολλούς επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στους φυσικούς πόρους της Ελλάδας», ανέφερε πηγή στην Telegraph.

Όπως λέει η Telegraph, η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Ελλάδας να μεταφέρει τις ευθύνες για τις υπερβολικές δαπάνες της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και προσθέτει πως το κόστος της παραγγελίας των υποβρυχίων ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή τριπλάσιο του ποσού που απαίτησε η τρόικα να εξοικονομήσει η ελληνική κυβέρνηση από τη μείωση των συντάξεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.