ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Voucher στην εκπαίδευση- Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο- Πως θα γίνεται η επιλογή σχολείου

00:01 - 18 Ιουν 2014 | Οικονομία
Voucher στην εκπαίδευση- Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο- Πως θα γίνεται η επιλογή σχολείου
Μετά τα voucher για τις διακοπές και την επιχειρηματικότητα για τους νέους επιχειρηματίες, έρχεται καινούργιο voucher - επιταγή- για την εκπαίδευση.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, πρόκειται να δoθεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ekpaideytikos.gr και σε άρθρο του φυσικού, κυρίου Δημήτρη Τσιριγώτη  εκπαιδευτικό κουπόνι θα δίνεται στους γονείς κάθε παιδιού και θα αντιστοιχεί στα έξοδα της φοίτησής του για ένα έτος. Όμοιες ή παρόμοιες πρακτικές έχουν ήδη εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες, μεταξύ άλλων σε Αγγλία, Η.Π.Α., Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία, Δανία και Ολλανδία.

akoupo170614

Οι γονείς, λοιπόν, θα αναζητούν το καλύτερο σχολείο για το παιδί τους σε μια μεγάλη βάση δεδομένων που θα περιέχει όλα τα στοιχεία των σχολείων της χώρας. Αν επιλέξουν ιδιωτικό σχολείο, προφανώς θα πληρώνουν τη διαφορά. Στην αρχή κάθε εκπαιδευτικού έτους, ο διευθυντής του κάθε σχολείου θα πηγαίνει στην τράπεζα με τα κουπόνια που θα έχει καταφέρει να μαζέψει και θα τα εξαργυρώνει σε χρήματα.

 

Με τα χρήματα αυτά, θα πρέπει να καλύψει όλα τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου του (μισθοί εκπαιδευτικών, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, κτιριακή συντήρηση, πετρέλαιο, εξοπλισμός εποπτικών μέσων κ.α). Κοντολογίς, το κάθε σχολείο θα έχει το δικό του budget (ανάλογα με τον αριθμό των εγγραφών) και με αυτό θα πρέπει να καλύπτει όλα τα λειτουργικά έξοδα για ένα έτος, σα να ήταν μια αυτόνομη επιχείρηση.

 

Πληροφορίες λένε ότι αρκετοί  ιδιοκτήτες  ιδιωτικών σχολείων, εδώ και λίγο καιρό, ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση κρατική χρηματοδότηση μέσω εκπαιδευτικών κουπονιών και φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα τη λάβουν.

akou170614

Με τι κριτήρια θα επιλέγουν οι γονείς το σχολείο που επιθυμούν για τα παιδιά τους;

Με βάση και τη διεθνή εμπειρία, οι γονείς θα έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη βάση δεδομένων (σε αρκετά κράτη έχει την ονομασία my school) με όλα τα σχολεία της χώρας (δημόσια και ιδιωτικά) που θα περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν τη σωστή επιλογή: 

  1. Στοιχεία για τους εκπαιδευτικούς κάθε σχολείου: Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν μετρήσιμα προσόντα αφού θα έχουν περάσει από αξιολόγηση
  2. Στοιχεία για τις επιδόσεις των μαθητών: Θα παρέχονται στατιστικά αποτελέσματα από τις επιδόσεις των μαθητών (leaguetables) και φυσικά επειδή πρέπει η κρίση των επιδόσεων να θεωρείται αντικειμενική και αξιόπιστη, εδώ "κουμπώνει" η χρήση της τράπεζας θεμάτων.
  3. Στοιχεία για την συνολική εικόνα του σχολείου (εύρυθμη λειτουργία, εξεύρεση περισσότερων οικονομικών πόρων από χορηγούς και δημοτικούς φορείς, τα project, οι μειονότητες που φοιτούν στο σχολείο, το συνολικό διαθέσιμο budget του σχολείου). Τα στοιχεία αυτά θα καταγράφονται κάθε έτος με τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδος (ΑΕΕ).

akoy170614

Πηγές υποστηρίζουν ότι το Υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά θα μεταφέρει στους γονείς την ευθύνη για το ποια δημόσια σχολεία θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ποια θα κλείσουν.

 

Δίνοντας σε εκείνους το δικαίωμα επιλογής σχολείου (χωρίς κανένα πλέον γεωγραφικό όριο που υπήρχε μέχρι σήμερα και που επέτρεπε στα παιδιά να φοιτούν μόνο σε σχολεία της περιοχής κατοικίας τους), ουσιαστικά θα τους βάζει να ψηφίζουν ποια σχολεία είναι καλά (πολλές επιλογές γονέων) και ποια όχι.

 

Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα θα μπορούν να κάνουν καλύτερες τιμές στους γονείς, ώστε το voucher να αρκεί και να μην απαιτείται από τους γονείς να καλύψουν καμία διαφορά από τη τσέπη τους. Έτσι με αυτό τον τρόπο οι εγγραφές των ιδιωτικών σχολείων αναμένεται ότι θα εκτιναχθούν. 

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

ako170614

Τελευταία τροποποίηση στις 11:18 - 23 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.