ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στρώνεται χαλί για νέα έξοδο στις αγορές

00:01 - 18 Ιουν 2014 | Οικονομία
Στρώνεται χαλί για νέα έξοδο στις αγορές
Βήμα- βήμα η Ελληνική Κυβέρνηση προετοιμάζει την έξοδό της και πάλι στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία είχε το τετ α τετ του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, στην Πορτογαλία στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ. Όπως ακριβώς συνέβη και με την προηγούμενη έξοδο, η οποία ακολούθησε την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα.

Το σήμα, που δόθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν θετικό καθώς, όπως αναφέρεται, οι δυο τους συζήτησαν για τη θετική πορεία των οικονομικών στην Ελλάδα. "Η έξοδος στις αγορές εξετάζεται, είναι μια πιθανότητα και δε συνδέεται με το θέμα των υποδόσεων του Ιουνίου Ιουλίου", αναφέρουν χαρακτηριστικά ανώτατες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, από τη Λισσαβόνα.

ae170614

Μάλιστα, καθώς οι πληροφορίες από τη συνάντηση σημειώνουν ότι πλέον η διαδικασία ελέγχου από την τρόικα θα γίνεται με διαφορετικό τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν αναίτια μπλοκαρίσματα, αλλά κι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις το καλοκαίρι, εφόσον τηρεί το βασικό πλαίσιο των δεσμεύσεων για τη δημοσιονομική πολιτική και θα έχει και το περιθώριο για κινήσεις διόρθωσης των κοινωνικών αδικιών, όλα συνηγορούν ότι ετοιμάζεται το πεδίο για μια νέα έκδοση ομολόγων.

 

Βέβαια, δεν θα είναι έκδοση δεκαετούς, που αποτελεί βασικό γνώμονα για το αξιόχρεο μιας χώρας, αλλά επταετούς και στόχο την άντληση έως 3 δις ευρώ, στις 4 και 5 Ιουλίου. Με αυτά τα δεδομένα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο πρωθυπουργός δεν έδειξε να ανησυχεί για την έκθεση του ΔΝΤ. Αντίθετα, είναι ευχαριστημένος από τη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

 

Και πώς δεν θα ήταν άλλωστε, καθώς έρχεται στην Αθήνα ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan η οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην έκδοση 5ετούς ομολόγου της χώρας μας νωρίτερα εφέτος, ενώ έχει πάρει σημαντικό κομμάτι από την πίτα των αναδοχών στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Ο ελληνικής καταγωγής κορυφαίος αυτός τραπεζίτης, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και με έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες, εν όψει και των εκδόσεων κρατικού χρέους, αλλά και σειράς ομολογιακών δανείων εταιριών.

aexo170614

Να σημειωθεί ότι είναι σημαντικό το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα, όπως διαφάνηκε και από το πρόσφατο roadshow της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη. Η μεγάλη συμμετοχή που καταγράφηκε στο επενδυτικό αυτό συνέδριο από διαχειριστές (543 συναντήσεις, 81 funds και 160 αναλυτές) έχει δημιουργήσει προσδοκίες για αυξημένες εισροές φρέσκου χρήματος με κλάδους αιχμής, σύμφωνα με τον κ. Σίμο Αναστασόπουλο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, τις τράπεζες, το real estate, τον τουρισμό και τα logistics.

 

Την περίοδο αυτή, μάλιστα, υπάρχουν σε εξέλιξη διαδικασίες due diligence για την εξαγορά ξενοδοχειακών μονάδων και για άμεσες επενδύσεις σε logistics από Αμερικανούς επενδυτές, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνεται επίσης για επενδύσεις και στον τομέα της ενέργειας.

Καλά πάνε τα έντοκα

Στο μεταξύ "βουτιά" κάτω από το ψυχολογικό όριο του 2% σημείωσε το κόστος δανεισμού στη χθεσινή δημοπρασία τρίμηνων εντόκων του ελληνικού δημοσίου, ένδειξη πως συνεχίζεται σταθερά η τάση αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημαντική πτώση αποδίδεται στην υψηλή ζήτηση τόσο από ξένους όσο και από εγχώριους επενδυτές.

a170614

Ειδικότερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους άντλησε από τις αγορές το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ με σημαντικά μειωμένη απόδοση στο 1,8% από 2,13% που ήταν στην αντίστοιχη έκδοση του Μαΐου. Η έκδοση καλύφθηκε κατά 2,99 φορές. Στο 5,95% διαμορφώνεται αυτή την ώρα η απόδοση των του ελληνικού 10ετούς.

 

Σημειώνεται ότι τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου έχουν επιδοθεί σε ράλι χαμηλών αποδόσεων μετά την ιστορική απόφαση της ΕΚΤ για τη λήψη μη συμβατικών μέτρων για την τόνωση της ρευστότητας στις αγορές και την πραγματική οικονομία.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.