ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bruegel: Εξαιρετικά ευάλωτη η πορεία του ελληνικού χρέους

09:51 - 19 Ιουν 2014 | Οικονομία
Bruegel: Εξαιρετικά ευάλωτη η πορεία του ελληνικού χρέους
Το ελληνικό χρέος παραμένει ευάλωτο σε μεταβολές στο πρωτογενές ισοζύγιο, την ανάπτυξη και τα επιτόκια, προειδοποιεί το ινστιτούτο Bruegel.

Σε έκθεση του το ινστιτούτο Bruegel επισημαίνει πως η πορεία του χρέους παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη, εκτιμώντας πως η πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν σημαίνει πως η χώρα έχει βγει από το τούνελ. Ωστόσο το Βruegel τονίζει πως ενώ ο λόγος του χρέους αναμένεται να υποχωρήσει, παραμένει εξαιρετικά ευάλωτο στον ρυθμό ανάπτυξης, στο πρωτογενές ισοζύγιο και σε σοκ στα επιτόκια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ινστιτούτου, αν το ΑΕΠ είναι 1% χαμηλότερο από το βασικό σενάριο (είτε λόγω πιο αδύναμης ανάπτυξης είτε λόγω χαμηλού πληθωρισμού), το ελληνικό χρέος θα είναι στο 133% του ΑΕΠ το 2020 και στο 113% το 2030.

Αντίστοιχος είναι και ο αντίκτυπος στην πορεία του χρέους από ένα χαμηλότερο κατά 1% πρωτογενές πλεόνασμα και από υψηλότερα κατά 1% επιτόκια. Σε περίπτωση που συνδυαστούν και τα τρία μαζί και οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποδειχθούν μεγαλύτερες κατά 5% του ΑΕΠ, το χρέος θα εκτοξευτεί.

Το Bruegel προειδοποιεί ότι οι αγορές μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξες για την Ελλάδα, την ώρα που οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένουν δύσκολες δεδομένης της κόπωσης που έχει επιφέρει η λιτότητα.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:58 - 19 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.