ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρεις οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος- Χαρδούβελης: "Η πολιτική μας δεν αλλάζει, μάλλον επισπεύδεται"

00:09 - 20 Ιουν 2014 | Οικονομία
Τρεις οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος- Χαρδούβελης: "Η πολιτική μας δεν αλλάζει, μάλλον επισπεύδεται"
Η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να ξεκινήσει υπό τρεις προϋποθέσεις, όπως δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, όπου το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάϊσελμπλουμ, απαιτούνται η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, η ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και η εκτίμηση ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία.

 

Όπως εξήγησε ο ίδιος, δεν είναι ακόμα σαφές αν είναι αναγκαία η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν τόνισε ότι σημαντικός συντελεστής για να εκτιμηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ο δείκτης ανάπτυξης.

adaiselmpl200614

Εξάλλου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ενημέρωσε το Eurogroup ότι οι ελληνικές αρχές θα ικανοποιήσουν τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα, ως το τέλος του μήνα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η διαδικασία για το διορισμό του νέου γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων της Ελλάδας θα γίνει με διαφανή διαδικασία. "Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη φορολογική διοίκηση της Ελλάδας", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Χαρδούβελης: Δεν αλλάζουμε πολιτική

Από την πλευρά του, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, στην παρθενική του εμφάνιση με αυτή την ιδιότητα στη συνεδρίαση του Eurogroup, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η πολιτική της χώρας δεν αλλάζει, αλλά "μάλλον επισπεύδεται".

 

Ειδικότερα, ο νέος υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πολιτικές προτεραιότητες της Ελλάδας. Τους εξήγησε ότι η χώρα έχει κίνητρα να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της το συντομότερο δυνατό και τους διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει, αλλά επισπεύδεται.

adaiselmplo200614

Επιπλέον, ο Γκ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η προώθηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τις δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου έχει καθυστερήσει, κυρίως λόγω των εκλογών. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, το Eurogroup ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα προαπαιτούμενα του Μαΐου να εκπληρωθούν ως το τέλος του Ιουνίου.

 

Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν πριν τον Αύγουστο, ούτως ώστε ως τα μέσα ή ως τα τέλη Αυγούστου να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, ώστε από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε "δεν είναι απλή".

 

Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup και στην παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Ο Γκ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον καινούριο θεσμό του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων και σημείωσε ότι η παραίτηση του κ. Θεοχάρη δεν πρέπει να εκληφθεί ως σημάδι ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία. Επιπλέον, εξήγησε ότι η διαδικασία επιλογής του νέου γ.γ. Δημοσίων Εσόδων γίνεται από πενταμελή επιτροπή. Κατέληξε λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι η διατήρηση του θεσμού και η πάταξη της φοροδιαφυγής.

 

Τέλος, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι τα χρήματα από τα κέρδη των ομολόγων που διακατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMPs) ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθούν μόλις ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα.

Οι δόσεις

Aπό την πλευρά του, ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγκ επανέλαβε ότι τα 2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν προς την Ελλάδα μόλις ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμα. Ανέφερε ότι συνολικά ο EFSF έχει εκταμιεύσει 139,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, και απομένουν προς εκταμίευση συνολικά 3,8 δισ. Ευρώ.

 

H Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Όπως εξήγησε, το ΔΝΤ πρέπει να γνωρίζει ποιό ποσοστό των 10 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα χρειαστεί, ώστε "να ολοκληρώσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας".

 

Για το ίδιο θέμα ο Γ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο της τρέχουσας, τέταρτης, αξιολόγησης του προγράμματος από την Τρόικα, ώστε να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι η Πέμπτη αξιολόγηση. "Έχουμε δουλειά ακόμη", πρόσθεσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

adaiselmp200614

Η ανησυχία του Ρέν και ο σεβασμός του Σόιμπλε

Την ανησυχία του για την επιβράδυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, εξέφρασε από το Λουξεμβούργο, ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, προσερχόμενος στο Eurogroup, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως η χώρα θα επιστρέψει σταδιακά στην προώθησή τους.

 

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι στο Eurogroup θα συζητηθεί το θέμα της επιβράδυνσης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τονίζοντας πως είναι σημαντικό η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο των "σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων". "Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, η οποία τώρα κινείται σταδιακά προς μια πιο σωστή κατεύθυνση", είπε.

 

Συνεχίζοντας, ο Επίτροπος οικονομίας εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στο δρόμο της αξιοπιστίας σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις. "Η Ελλάδα επιστρέφει στον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και έχουμε εμπιστοσύνη, ότι θα ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα, έστω και με κάποια καθυστέρηση", δήλωσε.

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup, εξέφρασε τον σεβασμό και τη στήριξή του στις προσπάθειες της Ελλάδας. Ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. "Θα πρέπει να δείξουμε σεβασμό για το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις για το εσωτερικό της χώρας", είπε.

 

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει στον δρόμο των προηγουμένων ετών, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, θα προχωρήσει, παρά τις Κασσάνδρες. Όπως ανέφερε στη συνέχεια, σήμερα η Ελλάδα έχει καλύτερες επιδόσεις στα δημοσιονομικά και στην ανάπτυξη, σε σχέση με τις προβλέψεις δύο χρόνια πριν, όταν ξεκινούσε το δεύτερο πρόγραμμα. "Η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από την ύφεση, η ανεργία μειώνεται, ενώ για πρώτη φορά αυξάνεται η απασχόληση. Η Ελλάδα δεν έχει βγει από το δάσος, αλλά έχει πετύχει πολλά και αξίζει τον σεβασμό και τη στήριξη όλων μας σε αυτόν τον επιτυχημένο δρόμο", δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.

adaisel200614

Οι κανόνες για τη δημοσιονομική πειθαρχία

Εν τω μεταξύ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η επανεξέταση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημοσιονομική πειθαρχία πρόκειται να γίνει στα τέλη του έτους. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από συζήτηση για το εάν οι Βρυξέλλες θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

 

Αυτή η "ρήτρα επανεξέτασης" περιλαμβάνεται σε δύο σειρές κανονισμών που παραχωρούν στις Βρυξέλλες μεγαλύτερη δυνατότητα επιτήρησης των εθνικών προϋπολογισμών, εξήγησε ο Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν. "Έχουμε μια καλή πιθανότητα να καθορίσουμε τι λειτουργεί και τι θα μπορούσε να βελτιωθεί σε αυτό το πλαίσιο", σχολίασε.

 

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο λόγο του δημοσίου χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο πλαίσιο της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης.

ΔΝΤ: Απλοποιήστε το Σύμφωνο Σταθερότητας

Το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να απλοποιηθεί, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την ευρωζώνη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, λίγες ημέρες αφότου επαναδιατυπώθηκε η ιδέα περί "χαλάρωσης" των δημοσιονομικών κανόνων ώστε να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη.

adaiselm200614

"Μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να εξεταστούν οι ιδέες για απλοποίηση και ενίσχυση της δημοσιονομικής διακυβέρνησης", εκτιμά το ΔΝΤ το οποίο θεωρεί ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι "υπερβολικά περίπλοκο, με πολλούς αριθμητικούς στόχους" που πρέπει να τηρούνται.

 

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στοχεύει να διασφαλίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία των χωρών-μελών. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση υπερβολικών ελλειμμάτων καθορίζει ως όριο το 3% του ΑΕΠ για το δημόσιο έλλειμμα κάθε χώρας και το 60% για το δημόσιο χρέος. Μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση το Σύμφωνο ενισχύθηκε, με την εισαγωγή της επιβολής κυρώσεων σε βάρος των μελών που δεν το τηρούν.

 

Ωστόσο, το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η τήρηση των στόχων είναι "αδύναμη" και ανησυχεί ταυτόχρονα για το γεγονός ότι το Συμφωνο Σταθερότητας "αποθαρρύνει τις δημόσιες επενδύσεις" στις χώρες-μέλη. "Δεν υπάρχουν απλές λύσεις σ' αυτά τα προβλήματα" τονίζει το Ταμείο.

 

Στις αρχές της εβδομάδας η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο μετά τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος έκανε έκκληση για μεγαλυτερη ευελιξία όσον αφορά τα ελλείμματα και ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις χώρες για να τα μειώσουν.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:48 - 20 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.