ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση 229 εκατ. ευρώ των άμεσων επενδύσεων στο α' τετράμηνο 2014

12:37 - 20 Ιουν 2014 | Οικονομία
Καθαρή εισροή ύψους 229 εκατ. ευρώ κατέγραψαν στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους, ενώ οι άμεσες επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό εμφάνισαν αύξηση 220 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Απρίλιο του 2014 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν μείωση 60 εκατ. ευρώ χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές, ενώ οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν αύξηση 25 εκατ. ευρώ επίσης χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εισροή 5,6 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων μη κατοίκων τόσο σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων όσο και σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την καθαρή αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα αλλά και σε χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού.

Στην κατηγορία των «λοιπών»  επενδύσεων καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 4,3 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην μείωση (εκροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα, κίνηση που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την καθαρή αύξηση (εισροή) των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.