ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαπραγμάτευση εταιρικού χρέους μέσω Χ.Α. – Τα κριτήρια

00:01 - 23 Ιουν 2014 | Οικονομία
Διαπραγμάτευση εταιρικού χρέους μέσω Χ.Α. – Τα κριτήρια
Ειλημμένη απόφαση να ξαναζωντανέψει την αγορά των εταιρικών ομολόγων, διαπραγματεύσιμα στο Χ.Α., έχουν λάβει οι αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές, με την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, να διατυπώνει την άποψη μάλιστα να σχηματιστεί και ειδικός δείκτης.

Η διοίκηση του Χ.Α. σκοπεύει να ανακόψει τη «φυγή» των εταιρειών προς το… Λουξεμβούργο, προορισμό διαπραγμάτευσης διεθνών εταιρικών ομολόγων. Το σκεπτικό είναι να επωφεληθεί το Χ.Α. το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς για τις Ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως τις εισηγμένες που έχουν βγει για δανεικά στις ξένες αγορές.

 

Στην Κύρια Αγορά για να εισαγάγει μία εταιρεία το χρέος της μέσω των ομολογιών θα πρέπει να καταθέσει ενημερωτικό δελτίο, ενώ το ελάχιστο ποσό που θα ζητηθεί θα πρέπει να είναι οι 200.000 ευρώ. Ταυτόχρονα οι λογιστικές καταστάσεις των εταιρειών θα πρέπει υποχρεωτικά να αποτυπώνονται σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Αντίθετα, στην εναλλακτική αγορά η έκδοση ομολογιών δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 5 εκατ. ευρώ.

agore2206124

Σύμφωνα με τα στελέχη του χρηματιστηρίου, από το 2006 μέχρι και το τέλος του 2013 εκδόθηκαν 10 μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια εισηγμένων εταιρειών τα οποία διατέθηκαν με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων συνολικής αξίας περί τα 3 δισ. ευρώ. Σήμερα, στην οργανωμένη αγορά είναι εισηγμένα και διαπραγματεύονται 4 εταιρικά μετατρέψιμα ομόλογα και 23 ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον έχουν εισαχθεί χωρίς να διαπραγματεύονται: 4 τραπεζικά ομόλογα, 1 ομολογιακό δάνειο διεθνούς οργανισμού και 2 ομόλογα νομικών προσώπων.

 

Να σημειωθεί ότι για την αγορά εταιρικών ομολόγων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνολικά πέντε εταιρείες, εκ των οποίων οι δύο είναι μη εισηγμένες και οι υπόλοιπες τρεις εισηγμένες. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η πρώτη εταιρεία της οποίας η εισαγωγή θα εγκριθεί, για να εκδώσει εταιρικά ομολόγα, θα κάνει πρεμιέρα εντός του επόμενου μήνα. Αμέσως μετά αναμένεται η σταδιακή εισαγωγή και των υπολοίπων τεσσάρων επιχειρήσεων. Το ελάχιστο των εκδόσεων που έχει ζητηθεί από τις εταιρείες είναι κεφάλαια ύψους 5 εκατ. ευρώ.

 

Τέλος, μέσα στην εβδομάδα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από το Χ.Α. για την εισαγωγή της πρώτης εταιρείας από τότε που η χώρα μπήκε στην εποχή των μνημονίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:59 - 22 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.