ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε όλη την Ευρώπη η τιμή του αερίου πέφτει, στην Ελλάδα ανεβαίνει- Τι συμβαίνει και ποιοι ευθύνονται

11:16 - 23 Ιουν 2014 | Οικονομία
Σε όλη την Ευρώπη η τιμή του αερίου πέφτει, στην Ελλάδα ανεβαίνει- Τι συμβαίνει και ποιοι ευθύνονται
Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες του επιχειρηματικού κόσμου για τα επίπεδα τιμών του φυσικού αερίου που συνεχίζουν να είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Παρά τη νέα συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom που θα οδηγούσε σε μείωση της τιμής του αερίου κατά περίπου 10%, οι βιομηχανίες δεν την βλέπουν στα τιμολόγια που παραλαμβάνουν από τη ΔΕΠΑ, ενώ επιπλέον το κόστος του φυσικού αερίου συνεχίζει να επιβαρύνεται από υπέρμετρους φόρους και τέλη. Τα αρνητικά αποτελέσματα της κατάστασης αυτής είναι άμεσα για δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, που χάνουν αγορές μη μπορώντας να ανταγωνιστούν ομοειδείς επιχειρήσεις άλλων χωρών που έχουν σαφώς χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Την απάντηση στο γιατί το αέριο της ΔΕΠΑ (από Ρωσία και Αλγερία) παραμένει ακριβό, την έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Όπως είπε, σε αντίθεση με τη σύμβαση της ΔΕΠΑ που για τον καθορισμό της τιμής φυσικού αερίου, είναι 100% συνδεδεμένη με τις τιμές αργού και προϊόντων πετρελαίου, για το 60% των ποσοτήτων που παραλαμβάνονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προβλέπεται σύνδεση των τιμών με αυτές που διαμορφώνονται στην ελεύθερη αγορά. Μόνο δε για το 40% των ποσοτήτων, σύνδεση με τις τιμές του πετρελαίου. Αποτέλεσμα είναι οι άλλοι ευρωπαίοι ανταγωνιστές των ελληνικών επιχειρήσεων να προμηθεύονται αέριο με τιμή 6,5 δολάρια το MBTU (εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες) , ενώ στην Ελλάδα οι μεγάλοι καταναλωτές πληρώνουν στη ΔΕΠΑ 11,5 δολάρια συν τους φόρους. Αν επιπλέον ληφθεί υπόψη ότι η κρίση του Ιράκ ανέβασε τις τιμές πετρελαίου, τότε γίνεται φανερό τι θα συμβαίνει με τις τιμές του αερίου σε κάθε αντπιστοιχη γεωπολιτική κρίση.


Όπως αναφέρουν στο Reporter.gr πηγές με γνώση του θέματος, στη διεθνή αγορά παρατηρείται υπερπροσφορά φυσικού αερίου, λόγω αύξησης της παραγωγής σε περιοχές του κόσμου όπως η Αυστραλία και οι ΗΠΑ με το shale gas, αλλά και μείωσης της ζήτησης κυρίως στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία. Όπως είναι φυσικό οι εξελίξεις αυτές πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω. Έτσι όσοι έχουν προνοήσει να διαμορφώσουν τα συμβόλαιά τους ώστε οι τιμές της αγοράς να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη φόρμουλα καθορισμού της τιμής που αγοράζουν, βγαίνουν κερδισμένοι. Οι δε επιχειρήσεις τους κερδίζουν σε ανταγωνιστικότητα, αυξάνουν θέσεις εργασίας και έσοδα για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Όσες, όπως η Ελλάδα μετά από 18 μήνες διαπραγμάτευσης «κατάφεραν» να επαναλάβουν το μοντέλο της σύνδεσης της φόρμουλας με το πετρέλαιο, «επιβραβεύονται» με κλείσιμο εργοστασίων, απώλεια θέσεων εργασίας, ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία.


Την άσχημη κατάσταση για τις εγχώριες βιομηχανίες, θέτει με έμφαση σε πρόσφατη παρέμβασή του προς την ηγεσία της ΔΕΠΑ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Σε αυτήν επισημαίνει μεταξύ άλλων σχετικά με τις επιπτώσεις του ακριβού φυσικού αερίου: «Πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα στη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, που ενώ θα έπρεπε να ενισχύονται την εποχή της οικονομικής κρίσης με την ισχύ εξορθολογισμένων τιμολογίων ενέργειας, αντίθετα, η πολιτεία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τις πάει ακόμη παρακάτω. Το κράτος είναι για μια ακόμη φορά ανακόλουθο, αφού από τη μια προβαίνει σε βαρύγδουπες εξαγγελίες για τη μείωση του τιμολογίου διανομής φυσικού αερίου, και από την άλλη δεν εφαρμόζει τη σχετική απόφαση».
Μάλιστα, επικαλούμενος ο ΣΒΒΕ πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους μείωση των τιμολογίων εντός του 2014, τονίζει ότι αν αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για πραγματικό εμπαιγμό των εγχώριων βιομηχανιών που καταναλώνουν φυσικό αέριο». Το χειρότερο, όπως τονίζεται στην επιστολή, είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας.a

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.