ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Στις τελευταίες θέσεις επιχειρηματικότητας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας

11:33 - 02 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Στις τελευταίες θέσεις επιχειρηματικότητας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας
Τα σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότηση και ανάπτυξη των νέων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα αναδεικνύει πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην Ευρώπη.

Την ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας αποτυπώνει στη νέα έκθεση με τίτλο «Enhancing Europe’s Competitiveness» το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης με βάση σειρά δεικτών.

Συγκεκριμένα, τοποθετεί τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο έναντι του 2008 με βάση την απασχόληση και την προστιθέμενη αξία, με τη μείωση στους δύο δείκτες να είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται τελευταία στην Ευρώπη και με βάση δύο επιπλέον δείκτες, την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δανεισμό και την πρόσβαση σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), με την απόσταση που τη χωρίζει ακόμα και από άλλες βαλκανικές χώρες (π.χ. Ρουμανία) να είναι αρκετά μεγάλη.

Στην ερώτηση τώρα, αν πέρασε ποτέ από το μυαλό η ιδέα να ανοίξουν επιχείρηση, το 55% των συμμετεχόντων στην έρευνα του WEF, δήλωσαν πως ουδέποτε το σκέφτηκαν- ποσοστό που είναι το τρίτο χειρότερο στην Ευρώπη μετά την Ιταλία και τη Μάλτα. Πολύ χαμηλό, επίσης, συγκριτικά με γειτονικές χώρες είναι το ποσοστό (10%) όσων δηλώνουν πως σκέφτονται να ιδρύσουν επιχείρηση.

Επείγουσες αλλαγές σε ολόκληρο τον κύκλο της επιχειρηματικότητας απαιτεί και η ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ευρώπη, με την έκθεση του WEF να χωρίζει τον κύκλο ζωής μιας καινοτόμου πρωτοβουλίας σε τρεις φάσεις:

  1. Πρώτη φάση (stand up): Απαιτούνται μέτρα για την κινητοποίηση των Ευρωπαίων ώστε να έχουν «την επιθυμία και τη δυνατότητα» να δημιουργήσουν στον επιχειρηματικό στίβο.
  2. Δεύτερη φασή (Start up): Ανάγκη για μέτρα που θα παράσχουν στους νέους επιχειρηματίες τα εργαλεία για την ανάπτυξη της εταιρείας τους, με στόχευση στην πρόσβαση σε κεφάλαια.
  3. Τρίτη φάση (Scale up): Η παροχή εργαλείων που θα επιτρέψουν στις νέες επιχειρήσεις να μεγαλώσουν μέσω συνεργασιών ώστε να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

 

Δείτε εδώ ολόκληρη τη μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην Ευρώπη

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.