ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Νέα έκδοση ελληνικού ομολόγου βλέπουν στις αγορές

14:18 - 02 Ιουλ 2014 | Οικονομία
WSJ: Νέα έκδοση ελληνικού ομολόγου βλέπουν στις αγορές
Η επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου τον περασμένο Απρίλιο, όπως αποτυπώνεται στην ραγδαία αποκλιμάκωση που έχει σημειώσει η απόδοσή του, έχει ανοίξει για τα καλά την όρεξη στις αγορές για νέες εκδόσεις ελληνικών τίτλων.

Ειδικότερα. όπως επισήμανε με δηλώσεις του στην Wall Street Journal, ο υπεύθυνος στρατηγικής της Commerzbank για τις αγορές χρήματος, Ντάβιντ Σνάουτς, το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να εκδώσει τριετές ομόλογο με επιτόκιο κοντά στο 3% και συγκεκριμένα στο 2,9%.

.Η εκτιμώμενη απόδοση του τίτλου, με επιτόκιο έως 1,3% υψηλότερο από το αντίστοιχο πορτογαλικό ομόλογο, θεωρείται ισχυρό δέλεαρ για τους επενδυτές, ενώ επιπλέον εκτιμάται ότι θα έδινε στους επενδυτές και κεφαλαιακά κέρδη από την αναμένομενη υποχώρηση των αποδόσεων και την αύξηση των τιμών.

Οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα των αποδόσεων (επιτοκίων). Από την άνοδο των τιμών οι επενδυτές καταγράφουν κεφαλαιακά κέρδη και τις περισσότερες φορές, ιδίως σε ό,τι αφορά τους μεσο-μακροπρόθεσμους τίτλους, οι επενδυτές δεν διακρατούν τα ομόλογα μέχρι τη λήξη τους.

greekeuro

Τρεις είναι οι παράγοντες, κατά την WSJ, που μία έκδοση τριετούς ομολόγου θεωρείται πιθανή:

- Πρώτον, σε ένα περιβάλλον χαμηλών -έως μηδενικών πολλές φορές- επιτοκίων οι επενδυτές «διψούν» για μεγάλες αποδόσεις, όπως αυτές που προσφέρουν τα ελληνικά ομόλογα, συγκριτικά πάντα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και όχι μόνο.

- Δεύτερον, η πρόσφατη έκδοση, ύψους 3 δισ. ευρώ, τον περασμένο Απρίλιο, είναι κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, καθώς, ενώ εκδόθηκε με απόδοση 4,95%, τρεις μήνες μετά η απόδοσή του έχει κατρακυλήσει στο 4,18%, σύμφωνα με το Tradeweb. 
- Τρίτον, μετά την αναδιάρθρωση, το 2012, ελληνικών ομολόγων ύψους 200 δισ. ευρώ, η Ελλάδα δεν έχει βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Η Ελλάδα άρχισε να κλείνει το κενό αυτό με το πενταετές ομόλογο που λήγει το 2019, αλλά οι αναλυτές σημειώνουν ότι είναι σαφές πως η χώρα προτίθεται να δημιουργήσει και πάλι την «καμπύλη για ομόλογα με μικρότερες διάρκειες», δηλαδή να εκδώσει ομόλογα με μικρότερη περίοδο λήξεως.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:47 - 02 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.