ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Yπ. Οικονομικών: Κάνει...ταμείο με δόση και ομόλογο

10:35 - 04 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Yπ. Οικονομικών: Κάνει...ταμείο με δόση και ομόλογο
Πράσινο φως έλαβε η χώρα για την υποδόση του ενός δισ. ευρώ, από τους βοηθούς υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το Euro Working Group, όπου ελήφθη η απόφαση, έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, έκανε μια πρωτη θετικη αξιολόγηση των προαπαιρουμένων του Ιουνιου, παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Χριστόδουλου Στεφανάδη.

 

Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες αποσαφήνισε ότι η δόση του 1 δισ. ευρώ πρόκειται να εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα μετά την εκπλήρωση των 6 προαπαιτούμενων, την οποία επικύρωσε την Παρασκευή, τηλεδιάσκεψη της Ευρωζώνης. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τη Δευτέρα. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε, ακόμη, ότι μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη τηλεδιάσκεψη το Γιουρογκούπ αναμένει ότι η δεύτερη δέσμη με τις υπόλοιπες έξι προαπαιτούμενες δράσεις- στην οποία όπως διευκρίνισε περιλαμβάνεται και το θέμα της ΔΕΗ, θα έχει εκπληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου- ώστε να εκταμιευθεί η άλλη δόση του 1 δισ. ευρώ.

 

Παράλληλα, τόνισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα έρθει στην Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την 5η αξιολόγηση που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι στην αξιολόγηση αυτή θα εξεταστεί και το θέμα του ελληνικού χρέους, ενώ για τη διάρκειά της δεν θέλησε να προβεί σε εκτιμήσεις.

Νέα έξοδος στις αγορές

Στο μεταξύ η Κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι στο Eurogroup στις 7 Ιουλίου θα λάβει το «πράσινο φως» για νέα έξοδο στις αγορές με τριετές ομόλογο ύψους έως 3 δισ.€, ώστε στις 8/7 που «υποδέχεται» την τρόικα να έχει μια δεύτερη καλη είδηση στην ατζέντα της.
Μάλιστα η τήρηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η ελληνική πλευρά επιτρέπει στον κ. Χαρδούβελη να ζητήσει την έγκριση των ομολόγων του για να χορηγηθεί η πρώτη θερινή υποδόση στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, εφόσον οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έδωσαν το «πράσινο φως» για το 1 δισ.€, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε δεύτερη έκδοση κρατικών τίτλων στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας, ενώ το πρακτορείο σημείωσε, επικαλούμενο Έλληνα αξιωματούχο, ότι η νέα έξοδος στις αγορές θα γίνει με 3ετές ομόλογο ύψους 2-3 δισ. ευρώ και ότι σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η υποδόση στο Eurogroup η έκδοση θα αναβληθεί.

Τα προαπαιτουμενα

Σε σχεση με την υλοποίηση των έξι προαπαιτούμενων, ολοκληρώθηκε προχθές με την απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη η διαδικασια για τα μειωμένα ποσοστά κέρδους των φαρμακοποιών. Επίσης με την ανάρτηση στη «Διαύγεια» του Κώδικα Δεοντολογίας των Μελών της Κυβέρνησης, τον οποίο υπογράφει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εκπληρώνεται άλλη μια δέσμευση.

Είχαν προηγηθεί οι νόμοι για το υπαίθριο εμπόριο, την αδειοδότηση των επενδύσεων και τον χωροταξικό σχεδιασμό, η συμπλήρωση της λίστας με τους φόρους και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και η ψήφιση του νόμου για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Το υπουργείο Οικονομικών, ρίχνει τώρα το βάρος του στην εκπλήρωση των επόμενων 6 προαπαιτούμενων, ώστε να εκταμιευθεί και η δεύτερη υποδόση ύψους 1 δισ.€ από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η υλοποίηση του συνόλου των προαπαιτούμενων θα επιτρέψει επίσης την εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ από επιστροφές κερδών ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο καλείται να πληρώσει 623 εκατ. ευρώ για λήξεις ομολόγων εντός του Ιουλίου και άλλα 2,17 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου για λήξεις ομολόγων που έχει η ΕΚΤ. Επιπλέον, τον Αύγουστο πρέπει να καταβληθούν 700 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στο πλαίσιο της αποπληρωμής των δανείων του προς τη χώρα μας.

 

Έως τις 7 Αυγούστου η υλοποίηση των επόμενων 6 προαπαιτούμενων

- Ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» (το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ
- Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ
- Ψήφιση του νόμου για τα δάση
- Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο
- Κατάργηση από 1ης-1-2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.
- Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων», με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.


Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:46 - 04 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.