ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Εγκρίνει τη δόση και στέλνει την τρόικα στην Αθήνα

00:27 - 07 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Eurogroup: Εγκρίνει τη δόση και στέλνει την τρόικα στην Αθήνα
Πράσινο φως αναμένεται να δώσουν τη Δευτέρα 7 Ιουλίου στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισεκ. ευρώ οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, που συνεδριάζουν προκειμένου να εξετάσουν την υλοποίηση των προαπαιτουμένων του Ιουνίου.
Μετά και το euroworking group, που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα, οι ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η χώρα μας έχει σημειώσει πρόοδο, ωστόσο θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.  Πάντως, παραδέχτηκαν ότι έχουν ολοκληρωθεί τα πέντε από τα έξι προαπαιτούμενα, όπως ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο, ο νόμος για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και το χωροταξικό σχεδιασμό, η υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς ώστε να περιοριστεί η διαφθορά, η κοινή υπουργική απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και η πρόσβαση σε φάρμακα και διαγνωστικά κέντρα των ανασφάλιστων πολιτών.
Το έκτο προαπαιτούμενο που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί αφορά στην καταγραφή, αξιολόγηση και κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η οποία έλαβε παράταση μερικών μηνών.
Παράλληλα η εκταμίευση της δόσης θα οδηγήσει και στην αποδέσμευση ποσού ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αποτελεί την επιστροφή των κερδών που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
 
Επίσης, η εκταμίευση της δόσης σηματοδοτεί και την έκδοση τριετούς ομολόγου, ύψους 3 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Στο πλαίσιο αυτό, διώρη συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στην συνάντηση που χαρακτηρίζεται εθιμοτυπική, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν και την επικείμενη έξοδο στις αγορές με έκδοση ομολόγου 3 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα.
 
Στα μέσα, πάντως, της εβδομάδας επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για να εξετάσουν, εκτός από την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα μισθολογικά αιτήματα επαγγελματικών ομάδων.
Όσον αφορά στην επόμενη δόση, που κανονικά σχεδιαζόταν να εκταμιευτεί τον Ιούλιο, πιθανότατα θα μετατεθεί για τις αρχές Αυγούστου, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, όπως η ψήφιση του νόμου που θα εντάσσει στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου, η υιοθέτηση του δασικού νόμου, η θέσπιση του νόμου-πλαισίου για τη μείωση της γραφειοκρατίας, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία, η υιοθέτηση του νόμου για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και για την αποπληρωμή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, αλλά και η θέσπιση νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και για τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.
 
Γ.Α.
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις 11:14 - 07 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.