ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: "Γλυκό" το 1 δισεκ. της δόσης, αλλά… "πικρό" το μήνυμα για σκληρές μεταρρυθμίσεις

00:01 - 08 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Eurogroup: "Γλυκό" το 1 δισεκ. της δόσης, αλλά… "πικρό" το μήνυμα για σκληρές μεταρρυθμίσεις
Το... "Γλυκό με bitter" δίλημμα "πραγματικές μεταρρυθμίσεις και ευελιξία στα δημοσιονομικά, ή οιωνεί αλλαγές και σκληρή λιτότητα" θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, που θα είναι και η κομβική για την πορεία του προγράμματος, αλλά και τη διαχείριση του χρέους.

Αυτό, ίσως, αποβεί και καταλυτικό για τη διενέργεια εκλογών κι όχι η επιλογή του νέου ΠτΔ. "Το πρόβλημα δεν είναι να βρούμε ένα κοινά αποδεκτό πρόσωπο για Πρόεδρο, αλλά να προχωρήσουμε σε τολμηρές πολιτικές", αναφέρουν πληροφορίες του Reporter από κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, που εκφράζει τον προβληματισμό του για το πώς θα προχωρήσουν αυτές.

aoikono070714

Είναι προφανές ότι η αγωνία για το αν το σύστημα εξουσίας που σήμερα οδηγεί τη χώρα αντέχει είναι διάχυτη, καθώς μπροστά υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για αλλαγές στο ασφαλιστικό, το πιστωτικό σύστημα και τις επιχειρήσεις, την αγορά εργασίας και τη λειτουργία της αγοράς. Πολλοί ακόμα και στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προβληματίζονται για το κατά πόσο η κοινωνία και η οικονομική ραχοκοκαλιά της χώρας δηλαδή οι ΜμΕ, θα αντέξουν αυτές τις δομικές τομές, που δημιουργούν νέα δεδομένα στην παραγωγική βάση, που απαιτούν την ύπαρξη καινοτομίας, ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας ως βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική επιβίωση.

 

Κι όλα αυτά, όταν η συγκέντρωση, όπως αποκαλείται η αναγκαστική δημιουργία μεγάλων παραγωγικών σχημάτων στη χώρα, εξελίσσεται εν τη απουσία ενός ισχυρού και αποτελεσματικού δικαστικού κι εποπτικού της αγοράς συστήματος.

Το μήνυμα του Eurogroup

Η αναφορά, πάντως, στις Βρυξέλλες του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν σαφής άλλωστε, έστω κι αν δεν αναφερόταν στην Ελλάδα, που τελεί υπό επιτροπεία εδώ και 4 χρόνια. Διέλυσε και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις. "Υπάρχει περιθώριο ελιγμών για τα κράτη τα οποία δεν βρίσκονται ήδη σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αλλά μόνο υπό τον όρο ότι υλοποιούνται πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", τόνισε ο ίδιος. "Δεν αρκεί απλώς να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις", επέμεινε, στέλνοντας πανταχόθεν το μήνυμα.

aoikon070714

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία, εξασφάλισαν περισσότερο χρόνο για να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματά τους. Στο Ευρωπαϊκό αυτό φόντο, η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αναμένεται να περάσει από μικροσκόπιο τόσο με τη θερινή έλευση της τρόικας, όσο και κατά τη Σεπτεμβριανή της κάθοδο. Στο τέλος του έτους ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της Ελλάδας και "έχουμε ακόμη δουλειά", δήλωσε, χαρακτηριστικά στέλνοντας το μήνυμα ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup.

 

O Γ. Ντέισελμπλουμ υπενθύμισε ότι, πριν από λίγες ημέρες η ομάδα εργασίας του Eurogroup (Euroworking group) άναψε το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης του Μαΐου, ύψους 1 δισ. ευρώ, βάσει της αξιολόγησης της τρόικας. "Δεν είναι η τελευταία δόση του προγράμματος", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: "Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους".

Οι μεταρρυθμίσεις "crash test" για το πολιτικό σύστημα

Με την άποψη ότι η δημοσιονομική ορθοδοξία, αλλά και η απομείωση του κράτους να είναι κυρίαρχη στην Ευρώπη και την Επιτροπή, ο ίδιος διεμήνυσε ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν άλλο δρόμο. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν πρόσημο και κυρίως για όσους έχουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας και ρευστότητας, δημιουργούν αποκλεισμούς και κυρίως οδηγούν σε άλλο μοντέλο κοινωνίας από αυτό της μεταπολεμικής Ευρώπης. Ειδικά σε χώρες που η ύφεση έχει οδηγήσει σε οικονομική ερήμωση με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 30%.

aoikonom070714

Στο φόντο αυτό, ειδικά για την Ελλάδα, οι μνείες από το Σύμφωνο Σταθερότητας, δηλαδή, το όριο του 3% του ΑΕΠ για το δημόσιο έλλειμμα και του 60% για το κρατικό χρέος των κρατών μελών, δημιουργούν άλλο ένα Γολγοθά. Και μπορεί στο παρελθόν, βέβαια, το Σύμφωνο να έχει γίνει "κουρελόχαρτο" από τις μεγάλες χώρες, όταν οι ίδιες βρέθηκαν σε αντίστοιχη φάση με αυτήν του ράθυμου και πλέον υπερχρεωμένου νότου, ωστόσο πλέον η διαπραγματευτική δύναμη πολιτικά και οικονομικά του Νότου και της Ελλάδας είναι μηδαμινή.

Αρχή με το άνοιγμα τις Κυριακές

Ήδη μια πρώτη μεταρρύθμιση που "ψηνόταν" εδώ και μήνες οδήγησε σε "παράπλευρες" απώλειες. Μπορεί αυτό που είχε συναποφασιστεί με τους κοινωνικούς εταίρους να ήταν διαφορετικό, όμως στο τέλος, η ανάγκη για η λήψη της δόσης, οδήγησε σε "άδειασμα" του νόμου που είχε ψηφιστεί στη Βουλή, αλλά και σε πολιτική γκρίνια.

 

Η παροχή δυνατότητας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, σε δέκα περιοχές της χώρας να είναι τα εμπορικά καταστήματα ανοικτά όλες τις Κυριακές του έτους, σε εφαρμογή μνημονιακής δέσμευσης οδήγησε σε έξοδο από τη Ν.Δ. του επικεφαλής της ΕΣΕΕ και υποψηφίου Βουλευτή της Ν.Δ. Βασίλη Κορκίδη αλλά και σε μια έντονη αντίδραση του εισηγητή ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Θάνου Μωραΐτη.

aoiko070714

"Το κάνω με πικρία. Παραμένω ψηφοφόρος της Ν.Δ.", δήλωσε ο κ. Κορκίδης. Πρόσθεσε επίσης, πως με τη δική του θέση για τη λειτουργία των καταστημάτων, συντάσσονται οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και των υπόλοιπων εμπορικών συλλόγων που περιλαμβάνονται στην επικείμενη υπουργική απόφαση.

 

"Η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι απολύτως αυθαίρετη, αντίκειται στο νόμο που έχει ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο και δεν υπηρετεί σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας", δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μωραΐτης. Όπως αναφέρει, η υπουργική απόφαση καταστρατηγεί ότι έχει νομοθετηθεί και εκθέτει την κυβέρνηση, ενώ καλεί τον υπουργό Ανάπτυξης να μην προχωρήσει στην απόφαση αυτή και να εφαρμόσει τον νόμο ως έχει.

 

Κι ακόμα οι αλλαγές που έχουν να γίνουν είναι σκληρές και πολλές.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:19 - 08 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.