ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Η Ελλάδα αντιστέκεται στις πιέσεις της τρόικας για νέο δάνειο

14:34 - 08 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Bloomberg: Η Ελλάδα αντιστέκεται στις πιέσεις της τρόικας για νέο δάνειο
Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αντιστέκεται στις πιέσεις της τρόικας για ένα νέο πακέτο διάσωσης, επισημαίνει σε δημοσίευμα του το Bloomberg, επικαλούμενο πληροφορίες για τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Έλληνας αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο Bloomberg ότι η Αθήνα έχει αποκλείσει την περαιτέρω βοήθεια (που θα συνοδεύεται από μία νέα δέσμη μέτρων) μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Στον αντίποδα, η τρόικα διαφωνεί κάθετα με αυτή τη θέση και όπως φέρεται να είπε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας "έτσι κι αλλιώς". 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μια επιπλέον έκτακτη βοήθεια "πιθανότητα θα χρειαστεί¨, καθώς η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έλλειμμα χρηματοδότησης, δεν μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη των αγορών και καθυστερεί περαιτέρω την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της για την αναμόρφωση της οικονομίας.

troika1

Οι ανησυχίες της τρόικας επισημάνθηκαν από την προειδοποίηση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να θεωρήσει ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί. 
Το διακύβευμα, όπως επισημαίνει ετο Bloomberg, είναι η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να κερδίσει την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Αυτό είναι η βασική ανταμοιβή που έχουν οι Ευρωπαίοι να προσφέρουν στην Ελλάδα εφόσον εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, το ενδεχόμενο της μείωσης του χρέους απομακρύνεται.   
Η τρόικα θέλει η Ελλάδα θα εστιάσει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι να βασιστεί στην "εύθραυστη" και "ισχνή" διασύνδεση της χώρας με τις αγορές, σημειώνει ο ίδιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 εκτιμάται στα 12 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα κεφάλαια που θα αντληθούν σε πιθανές εκδόσεις ομολόγων.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:55 - 08 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.