ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Deloitte: Η ενεργειακή επανάσταση στις ΗΠΑ οδηγεί σε γεωπολιτικές ανατροπές

08:45 - 09 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Deloitte: Η ενεργειακή επανάσταση στις ΗΠΑ οδηγεί σε γεωπολιτικές ανατροπές
Η αύξηση του ανταγωνισμού, η αναμόρφωση του παγκόσμιου γεωπολιτικού πεδίου και η ενίσχυση των δεσμών αλληλεξάρτησης των κρατών, συνθέτουν το νέο σκηνικό που αναμένεται να επικρατήσει στην παγκόσμια αγοράς ενέργειας, καθώς οι ισορροπίες που υπάρχουν επί δεκαετίες στον ενεργειακό χάρτη ανατρέπονται, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Deloitte Touche με τίτλο «2014 Oil and Gas Reality Check».

Στο επίκεντρο των σαρωτικών αλλαγών που διακρίνονται στην παγκόσμια αγοράς ενέργειας είναι οι επιπτώσεις από την «ενεργειακή επανάσταση» στις ΗΠΑ, καθώς έως τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας η χώρα εκτιμάται ότι θα γίνει ένας καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου.

Καθώς οι μεγάλοι εισαγωγείς μετατρέπονται πλέον σε εξαγωγείς, οι αλλαγές θα γίνονται αισθητές στους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς, όπως τις χώρες της Μέσης Ανατολής, τη Ρωσία και την Κίνα.

Η έκθεση της Delloitte εστιάζει στις τάσεις ανάπτυξης και περιορισμού σε πέντε μέτωπα:

1) Στην κυριαρχία των προμηθευτών η οποία παρουσιάζει αυξομειώσεις,

2) στην πορεία από την περιφερειοποίηση προς την παγκοσμιοποίηση των αγορών ενέργειας,

3) στα αυξανόμενα μερίδια κάποιων κατηγοριών καυσίμων και στους μειούμενους ρόλους των υπολοίπων κατηγοριών στο
4) παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα, καθώς και

5) στο άνοιγμα και το κλείσιμο των συνόρων ως «τρόπο ανταπόκρισης στις γεωπολιτικές προκλήσεις.

shale1

Γεωπολιτικός πραγματισμός

«Φέτος, οι αγορές ενέργειας έχουν στιγματιστεί από γεωπολιτικά κίνητρα και από πραγματισμό σε πρωτοφανές επίπεδο. Η επίπτωση της βορειοαμερικανικής ενεργειακής επανάστασης θα γίνει αισθητή με λιγότερες εντάσεις που αφορούν στην ενέργεια σε όλη την Ευρασία, καθώς και στην συνέχιση των προσπαθειών των ΗΠΑ για διατήρηση του ρόλου της διαφύλαξης της παγκόσμιας ισορροπίας ενέργειας εν όψει της εν όψει της ανερχόμενης κινέζικης και της αναβίωσης της ρωσικής επιρροής, στις διεθνείς υποθέσεις. επισημαίνει», ο Άντι Κάρεβ, επικεφαλής των υπηρεσιών στον κλάδο πετρελαιοειδών και αερίου της Deloitte.

Αμφισβητείται η κυριαρχία ΟΠΕΚ και Ρωσίας

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, ο ΟΠΕΚ και η η Ρωσία έχουν κυριαρχήσει στις εξαγωγές πετρελαιοειδών και αερίου εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Σήμερα οι νέοι προμηθευτές προκαλούν την κυριαρχία αυτή και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, αλλάζουν το γεωπολιτικό σκηνικό.

«Οι νέες πηγές θα αναταράξουν τις παγκόσμιες αγορές υδρογονανθράκων την επόμενη δεκαετία. Η αυξημένη εγχώρια αμερικανική παραγωγή, καθώς και η αύξηση της παραγωγής στον Καναδά, το Μεξικό, τη Βραζιλία και το Καζακστάν, θα αλλάξουν τις παγκόσμιες αγορές πετρελαιοειδών και αερίου όπως

και το γεωπολιτικό τοπίο. Είναι πιθανό να παρατηρηθεί μειωμένη κυριαρχία των παραδοσιακών παραγωγών, κυρίως των κρατών μελών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, παραγωγοί οι οποίοι θα αμφισβητηθούν και θα αναγκαστούν να συναγωνιστούν πιο επιθετικά για να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους και την επιρροή τους», συμπλήρωσε ο κ. Κάρεβ.

shale2

Καθαρότερα καύσιμα

Η παγκόσμια σύνθεση ενεργειακών πηγών τείνει προς καθαρότερα καύσιμα, όπως είναι το φυσικό αέριο. Στη Βόρεια Αμερική, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στον κατασκευαστικό κλάδο και στις μεταφορές.

Η Ιαπωνία επίσης, σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο του φυσικού αερίου στη σύνθεση των ενεργειακών πηγών της, συνεχίζοντας την πορεία που έθεσε μετά το ατύχημα στη Φουκοσίμα, το οποίο την ανάγκασε να παύσει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Στην Ευρώπη, η επιθυμία για υιοθέτηση καθαρότερων καυσίμων θα συνεχιστεί παρά κάποιες πρόσφατες υπαναχωρήσεις σχετικά με πιο κοστοβόρες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που έχει προσωρινά οδηγήσει την περιοχή προς μεγαλύτερη κατανάλωση άνθρακα.

Νέες στρατηγικές διαχείρισης έργων

Τα αποθεματικά μεγάλων έργων πετρελαιοειδών και αερίου, τα οποία ισοδυναμούν με περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαιοειδών, μπορούν να ομαδοποιηθούν ευρέως σε τρεις κατηγορίες: τα παραδοσιακά, τα νέας γενιάς και τα αντισυμβατικά. Τα παραδοσιακά έργα περιλαμβάνουν παράκτια έργα, έργα σε αβαθή ύδατα, έργα βαρέως πετρελαίου, τα νέας γενιάς περιλαμβάνουν έργα για υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, αέριο προς υγρά (GTL), έργα βαθέων υδάτων και τα έργα στην Αρκτική, και τα αντισυμβατικά έργα αφορούν στο σχιστολιθικό αέριο, στο έγκλειστο πετρέλαιο και στους πετρελαιοφόρους αμμόλιθους στον Καναδά.

 

Δείτε συνημμένη εδώ την έκθεση της Deloitte.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:19 - 09 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.