ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τροχιά αποπληθωρισμού παρέμεινε η ελληνική οικονομία και τον Ιούνιο

11:13 - 09 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Σε τροχιά αποπληθωρισμού παρέμεινε η ελληνική οικονομία και τον Ιούνιο
Σε τροχιά αποπληθωρισμού παρέμεινε η ελληνική οικονομία και τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ωστόσο ο ρυθμός μείωσης του δείκτη τιμών καταναλωτή επιβραδύνεται, ενώ σε μηνιαια βάση "τσίμπησε" προς τα πάνω, καταδεικνύουντας ενδεχομένως αλλαγή της τάσης.

Υπενθυμίεται ότι το Μάιο ο πληθωρισμός είχε μειωθεί κατά 2,2%.

Συγεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο υποχώρησε κατά 1,1% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, ενώ κατά κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012 είχε εμφανίσει μείωση 0,4%.

Ο πληθωρισμός κινείται σε αρνητικό έδαφος, λόγω της βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και της συνακόλουθης κατακόρυφης υποχώρησης της ζήτησης.

plitho1

Γενικά, ο αποπληθωρισμός είναι αρνητικό φαινόμενο, καθώς η οικονομία εισέρχεται σε ένα φαύλο κύκλο, όπου ιδιώτες και επιχειρήσεις αναμένουν περαιτέρω πτώση, με αποτέλεσμα να μην προχωρούν σε αγορές ή επενδύσεις, βυθίζοντας την οικονομία ακόμη περισσότερο στην ύφεση.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,6%, έναντι μείωσης 0,2%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Στο δωδεκάμηνο Ιούλιος 2013 - Ιούνιος 2014, ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 1,5% σε σύγκριση προς την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους (Ιούλιος 2012 - Ιούνιος 2013).

Αυξήσεις σε φάρμακα και ΔΕΗ

Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν σε φάρμακα (21,6%), γαλακτομικά προϊόντα (2,6%) και ΔΕΗ (11,7%) και τα αεροπορικά εισιτήρια (29,9%), ενώ στον αντίποδα πτώση σημειώθησε φρούτα, λαχανικά και την κατηγορία «πακέτο διακοπών»

Σε ετήσια βάση οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στα είδη διατραφής (-3%), στα είδη αναψυχής (-2,3%) και τα είδη ένδυσης κα υπόδησης (-1,8%).

Στην κατηγορία «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,4%, λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων. Μέρος της αύξησης αυτής, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα ξενοδοχεία.

Έναντι του φετινού Μαΐου, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα είδη ένδυσης - υπόδησης (+8,5%). στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (+0,9%) και στις μεταφορές (0,8%),

Μικρότερη ήταν η αύξηση (0,3%) στην ομάδα «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:38 - 09 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.