ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Σαφάρι" της Εφορίας στις τουριστικές περιοχές για τη φοροδιαφυγή

14:12 - 09 Ιουλ 2014 | Οικονομία
"Σαφάρι" της Εφορίας στις τουριστικές περιοχές για τη φοροδιαφυγή
Επτά ημέρες την εβδομάδας και καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου θα πραγματοποιούνται οι έλεγχοι στς τουριστικές περιοχές από τα συνεργεία των ΔΟΥ, σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου σε όλες τις εφορίες της χώρας.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, είναι «επιτακτική» η εντατικοποίηση και αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων στις τουριστικές περιοχές, ενώ τονίζεται πως οι προϊστάμενοι των εφοριών θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη συγκρότηση και λειτουργία συνεργείων μερικών επιτόπιων ελέγχων για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων.
Τα συνεργεία θα διενεργούν μερικούς επιτόπιους ελέγχους τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ πρέπει να μεριμνούν για τη διενέργεια μερικών επιτόπιων ελέγχων σε ημερήσια βάση συμπεριλαμβανομένων και του Σαββάτου και Κυριακής.

Κάθε ένα συνεργείο θα αποτελείται από δύο τουλάχιστον υπαλλήλους, ενώ εάν στη ΔΟΥ υπηρετεί υπάλληλος που υπηρετούσε στο ΣΔΟΕ και μετατέθηκε σε αυτήν θα συμμετέχει υποχρεωτικά σε αυτά τα συνεργεία.

Στο επίκεντρο η έκδοση αποδείξεων

Ειδικότερα. έλεγχος θα διενεργείται κυρίως όσον αφορά τη διακίνηση των αγαθών, την πώληση αυτών και την παροχή υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, θα εξετάζεται αν εκδόθηκαν τα οριζόμενα φορολογικά στοιχεία (Α.Λ.Π., Α.Π.Υ., τιμολόγια, έγγραφα μη τιμολογηθέντων αγαθών κ.λ.π.) για τη διακίνηση και την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών μεταξύ επιτηδευματιών ή μεταξύ επιτηδευματιών και ιδιωτών- καταναλωτών.

Εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση φορολογικού στοιχείου, τα μέλη του συνεργείου θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση, θα αναφέρουν την ιδιότητά τους, θα επιδεικνύουν την εντολή ελέγχου και την αστυνομική τους ταυτότητα και θα επαληθεύουν την παράβαση, θεωρώντας ταυτόχρονα τα βιβλία και τα στοιχεία της επιχείρησης (ημερομηνία ελέγχου, ονοματεπώνυμο υπαλλήλων, υπογραφές).

tourism1

Στη συνέχεια, θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν οι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ., Αμοιβές τρίτων κλπ.) θα αναζητείται η υποβληθείσα δήλωση και η σχετική ταυτότητα οφειλής.
Ακόμη αναφέρεται πως ευνόητο είναι ότι στις περιπτώσεις επιχειρήσεων εστιάσεως και αναψυχής (π.χ. ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία, μπαρ κ.λ.π.), η είσοδος εντός του καταστήματος ή στους εξωτερικούς χώρους αυτού είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκδοση φορολογικών στοιχείων για την επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών κλπ..
Σε περίπτωση που από τις υποβληθείσες δηλώσεις ΦΠΑ (εκκαθαριστικές ή περιοδικές) επιχειρήσεων που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες που υπόκεινται σε διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ (π.χ. φαρμακεία, εστιατόρια κλπ.) προκύπτουν υπόνοιες μετακύλισης του Φ.Π.Α. στο χαμηλότερο συντελεστή, η αρμόδια για τον έλεγχο εφορία θα προβαίνει στις περαιτέρω δικές της ενέργειες (έκδοση εντολής μερικού ελέγχου).

Ακόμη, σημειώνεται ότι η μη επιτόπια επίδειξη των δηλώσεων ΦΠΑ και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων δεν αποτελεί κατ' αρχήν παράβαση.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:28 - 09 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.