ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ, τρόικα και χρέος φέρνουν πολιτικό "καύσωνα"

23:25 - 09 Ιουλ 2014 | Οικονομία
ΔΕΗ, τρόικα και χρέος φέρνουν πολιτικό "καύσωνα"
Σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να κινηθεί τις επόμενες μέρες η πολιτική ζωή του τόπου με αιχμή το θέμα του δημοψηφίσματος για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στις ενεργειακές υποδομές της χώρας, τις απαιτήσεις της τρόικας για εργασιακά κι ασφαλιστικό, αλλά και την πορεία των συζητήσεων για τη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη και την άποψη του προέδρου της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, αναμένεται να ασκήσει μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση για το θέμα της ΔΕΗ. Η παρουσία, άλλωστε, του Αλέξη Τσίπρα στην Ηρώδου του Αττικού, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, έχει κύριο στόχο να "θεσμοποιήσει" την όλη διαδικασία. Στόχος είναι να κατατεθούν επιχειρήματα και ο ΠτΔ, λίγο πριν τη λήξη της θητείας του, να πειστεί να μην επικυρώσει τον ψηφισθέντα νόμο.

apolitikokontr090714

Ουσιαστικά, ο κ. Παπούλιας καθίσταται ρυθμιστής για το αν θα ισχύσει άμεσα ο νόμος για την ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι το χρονικό διάστημα το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να μην υπογράφει ένα νόμο εάν κρίνει ότι υπάρχει ζήτημα με τις διαδικασίες δημοψηφίσματος, δεν μπορεί να ξεπερνά τον ένα μήνα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά τα όσα έχουν συμβεί τα χρόνια του μνημονίου, η θέση του κ. Παπούλια κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς αναμένεται να του ασκηθεί μεγάλη πίεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην υπογράψει τον ψηφισθέντα νόμο. Βασικό επιχείρημα από  την Κουμουνδούρου είναι ότι εκκρεμεί και η ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να αποφασίσει ή όχι τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

apolitikokontra090714

Παράλληλος καταλύτης που επηρεάζει το όλο θέμα τη ΔΕΗ αλλά και τη δημιουργία αντικυβερνητικού μετώπου είναι και η στάση του ΚΚΕ. Εφόσον αποδεχθεί την άποψη ότι είναι εφικτή η συνάθροιση των ψήφων των βουλευτών με εκείνους των άλλων βουλευτών της αντιπολίτευσης, ουσιαστικά αφαιρεί ένα βασικό επιχείρημα από την κυβέρνηση, που θεωρεί ότι η διαφοροποίηση του Περισσού, απομειώνει τη δυναμική τη πρότασης ΣΥΡΙΖΑ.

 

Να σημειωθεί ότι και αν δεν συναθροιστούν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής, οι βουλευτές που στηρίζουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος ξεπερνούν τους 120, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ 71, ΚΚΕ 12, ΑΝΕΛ 13, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ 15 και από την ΔΗΜΑΡ τουλάχιστον 10 απ΄τους 13.

Τα εργασιακά βάζουν "φωτιά"

Με τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, και ειδικά στον απεργιακό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις να δημιουργούν ένταση στη συγκυβέρνηση, καταβάλλεται προσπάθεια να αναβληθούν, οι όποιες αποφάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Εργασίας, "η επικείμενη μίνι αξιολόγηση δεν έχει ειδικό βάρος και η μεγάλη επιθεώρηση (review) είναι τον Σεπτέμβριο", όταν θα γίνει η 5η αναθεώρηση του μνημονίου.

apolitikokont090714

Πάντως, συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, είχε στο ΥΠΟΙΚ ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, εν όψει της έναρξης των επαφών με τους επικεφαλής της τρόικας. Ο κ. Χαρδούβελης θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών την Πέμπτη και ο κ. Βρούτσης θα τους δει την Παρασκευή.

 

Τα βασικά θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα και αποτελούν "κόκκινο πανί" για το ΠΑΣΟΚ είναι η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, η αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, η περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας και η κυβερνητική πρόταση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία πιθανόν να είναι ενιαία και για τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Επίσκεψη με νόημα

Στο μεταξύ, η συζήτηση για τη διεχείριση της βιωσιμότητας του Ελληνικού δημόσιου χρέους μπαίνει σε δυναμική φάση. Η επίσκεψη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF/ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν γεμάτη συμβολισμούς και ουσία. Η τοποθέτηση του ευρωπαίου αξιωματούχου ήταν ξεκάθαρη.

apolitikoko090714

"Έχουμε επενδύσει στο μέλλον της Ελλάδας", δήλωσε μετά από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με τον υπουργό Οικονομικών, κ.Γκίκα Χαρδούβελη. Ωστόσο, ούτε λόγος για "κούρεμα", παρά τις διαθέσεις του ΔΝΤ. Η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου είναι για τη Γερμανία και τους νεόκοπους ευρωπαϊκούς θεσμούς μονόδρομος.

 

Γι΄ αυτό "ο EFSF και ο ESM θα είναι μακροχρόνιοι και σταθεροί εταίροι της Ελλάδος", όπως τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ και εξήγησε: "Τα τελευταία τρία χρόνια ο EFSF έχει χορηγήσει περισσότερα από 141 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και έχει στους ώμους του το 43% του ελληνικού χρέους".

 

Ο επικεφαλής του Μηχανισμού που χρηματοδοτεί τη χώρα μας, σημείωσε ότι οι όροι δανεισμού (χαμηλότοκα δάνεια μακράς ωρίμανσης) από το EFSF προς την Ελλάδα εξοικονομούν πάνω από 8,5 δισ. ευρώ το χρόνο για την ελληνική οικονομία. Ο μέσος όρος των δανείων είναι 32 χρόνια.

 

Από την πλευρά του, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πάνω από το 60% της βοήθειας που έχει δώσει το EFSF στις χώρες της Ευρώπης έχει δοθεί στην Ελλάδα και ότι το όφελος από τους όρους δανεισμού για κάθε ελληνικό νοικοκυριό είναι περίπου 3.000 ευρώ το χρόνο. "Εμείς ως Έλληνες πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία και πιστεύουμε από την πλευρά τους ότι οι ευρωπαίοι θα κάνουν το χρέος τους", δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης.

 

Το μήνυμα προς την Κριστίν Λαγκάρντ ήταν σαφές...

 

Γιώργος Αλεξάκης

apolitikk090714

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.