ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγορά Βιβλίου: Η κατάργηση της ενιαίας τιμής αύξησε τον αθέμιτο ανταγωνισμό

23:01 - 10 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Αγορά Βιβλίου: Η κατάργηση της ενιαίας τιμής αύξησε τον αθέμιτο ανταγωνισμό
Τη χειρότερη καμπή στην ιστορία της γνωρίζει η αγορά του βιβλίου, υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου, οι οποίοι- τουλάχιστον για φέτος- δεν αναμένουν ανάκαμψη.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτούς, παρά τις σταθεροποιητικές τάσεις που επικράτησαν στις αρχές του έτους μετά την προ διμήνου κατάργηση της ενιαίας τιμής, η αγορά ξαναμπήκε σε νέες περιπέτειες και μάλιστα ακόμη πιο δύσκολες.

 

Έτσι, δίπλα στην πτώση πωλήσεων που καταγράφει το βιβλίο από το 2008 και που πλέον ο συνολικός του τζίρος φιγουράρει κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ, προστέθηκε και ο "κανιβαλισμός τιμών" με προσφορές που μπορεί να ξεπερνούν και το 40% επί της λιανικής τιμής. 

agora100714

Ιδιοκτήτης ενός από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς της χώρας επιβεβαίωσε στο "R" τα παραπάνω, τονίζοντας ότι δύο επώνυμα βιβλιοπωλεία της Αθήνας "επιδίδονται σε κτυπήματα κάτω από την ζώνη". Συγκεκριμένα, πωλούν ακόμη και σε τιμές κόστους λογοτεχνικά βιβλία πρώτης έκδοσης, που υποτίθεται ότι με βάση τον τελευταίο νόμο προστατεύονται.

 

Αυτό δείχνει κατά την ίδια πηγή, ότι η κρίση έβγαλε στην επιφάνεια τα χειρότερα δυνατά ένστικτα του κάθε χαρακτήρα, και ο "ένας ορμάει να φάει τις σάρκες του άλλου", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας τους αδιάφορους το γεγονός της μεταξύ τους πολύχρονης γνωριμίας.

"Η κατάσταση αυτή", σημειώνει ο επιχειρηματίας, "θα μπορούσε να ανατραπεί πραγματικά αν η κυβέρνηση αλλά και οι αρμόδιοι φορείς έπαιρναν πίσω την αλλαγή του νόμου και ομολογούσαν ότι τελικά το φθηνό βιβλίο δεν σημαίνει απαραίτητα αύξηση πωλήσεων και υγιή ανταγωνισμό".

 

Για τη μηδενική αύξηση πωλήσεων, μίλησε στο "R", ακόμη ένα επιχειρηματίας του χώρου, τονίζοντας ότι σήμερα η αγορά του βιβλίου κινείται με ένα τρόπο: "με δανεικά". Με δανεικά βιβλία είτε από κάποιο συγγενή και φίλο είτε από δανειστικές βιβλιοθήκες. Στοιχεία αναφέρουν ότι τον τελευταίο χρόνο η επισκεψιμότητα στις δημοτικές βιβλιοθήκες έχει αυξηθεί με διψήφιο ποσοστό.

 

Δ.Καραγιαννοπούλου

agor100714

Τελευταία τροποποίηση στις 17:21 - 10 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.