ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι ζητά η Αθήνα από την τρόικα

11:35 - 12 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Τι ζητά η Αθήνα από την τρόικα
Μπορεί η τρόικα να εμφανίζεται σκληρή και απαιτητική, αλλά η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιδιώκει- σύμφωνα με πληροφορίες- μία συμφωνία που θα λαμβάνει υπ' όψιν όχι μόνον τα δημοσιονομικά επιτεύγματα, αλλά και την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα είναι αποφασισμένη να πιέσει την τριμερή για την εφαρμογή φορολογικών ελαφρύνσεων, βάσει της στρατηγικής που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

 

Αυτό διεμήνυσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαδούβελη στο Μαξίμου την Παρασκευή, όπου καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα και οι κινήσεις της Αθήνας. "Είπαμε για όλα, το γενικό πλαίσιο", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους εξερχόμενος από τη σύσκεψη, και αφού ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για την οικονομία, υπογράμμισε ότι "έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο".

 

Ερωτηθείς σχετικά με την τρόικα και όσα ακούγονται για το θέμα των φοροελαφρύνσεων, καθώς επίσης και για το εάν αυτό τον ανησυχεί, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι δεν ανησυχεί και επανέλαβε συνολικά ότι "εμείς έχουμε ένα συνολικό σχέδιο με το οποίο θα προχωρήσουμε, όπως το έχουμε πει, όπως το λέμε δημόσια".

 

amaxim110714 

 

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, κατά τη σύσκεψη έγινε συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα για την πορεία της εθνικής οικονομίας, της διαπραγμάτευσης και του ζητήματος του χρέους. Σημείωναν παράλληλα ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή στη θέση της για "όχι νέο μνημόνιο, όχι νέα μέτρα", καθώς επίσης και ότι μένει σταθερή στις θέσεις της για αποκατάσταση αδικιών, στήριξης της ελληνικής κοινωνίας και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

 

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε πως εξέφρασε την άποψη της κεντρικής τράπεζας για την πορεία των οικονομικών πραγμάτων. "Τίποτε άλλο, η κυβέρνηση συνεχίζει", πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, απάντησε που δεν υπεισήλθε σε τέτοια θέματα.

 

Σημειώνεται ότι στην τρόικα ενσωματώθηκε την Παρασκευή και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν, ενώ τα τρία μέλη της αποστολής αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την επόμενη Πέμπτη.

amaximo110714

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη συνάντηση που είχε η τρόικα την Πέμπτη, με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι της τριμερούς εξέφρασαν την έντονη δυσφορία της για τις κυβερνητικές διαρροές περί φοροελαφρύνσεων και περί διαπραγμάτευσης των φόρων.

"Έχετε βγει και έχετε πει τόσα και τόσα, κάνοντας ειδική αναφορά στην κυβερνητική πρόθεση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης", σχολίασαν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες.

 

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα εμφανίστηκε ικανοποιημένη για την πορεία ολοκλήρωσης του δεύτερου πακέτου των έξι προαπαιτούμενων μέτρων και ειδικά για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ".

 

Επιπλέον, θεώρησαν μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι, παρά τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα πραγματοποίησε τη δημοπρασία και άντλησε κεφάλαια από τις αγορές.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:44 - 12 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.