ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτογενές πλεόνασμα 712 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο

12:25 - 14 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Πρωτογενές πλεόνασμα 712 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 712 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας για το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2014. Καλές επιδόσεις και στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων

Κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ο προϋπολογισμός είχε εμφανίσει έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης εξαιρούνται οι προϋπολογισμοί των ασφαλιστικών Ταμείων και των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 1ο εξάμηνο του 2014:

1) Το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι πλεονασματικό.
Το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 712 εκατ. ευρώ ή στο 0,4% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
"Προκύπτει, συνεπώς", σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, "υπέρβαση έναντι του υψηλότερου, επικαιροποιημένου, εφετινού στόχου κατά 1,3 δισ. ευρώ".
Υπενθυμίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία 5μηνου που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ανήλθε στα 1,2 δισ. ευρώ, από πρωτογενές έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
"Ενώ εάν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ εφέτος, από 415 εκατ. ευρώ πέρυσι", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

pleonasma

Έλλειμμα 2,4 δισ. ευρώ

2) Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ ή στο 1,3% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος περίπου 5 δισ. ευρώ ή 2,7% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Προκύπτει, συνεπώς, υπέρβαση έναντι του βελτιωμένου, επικαιροποιημένου, εφετινού στόχου κατά 1,4 δισ. ευρώ.

3ο) Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται υψηλότερα τόσο από τα περυσινά επίπεδα όσο και από τον επικαιροποιημένο στόχο.
Συγκεκριμένα:
§ Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 23,6 δισ. ευρώ, περίπου 1 δισ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι, και 246 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο.
"Μάλιστα, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό", υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας", τον Ιούνιο, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι αυξημένα κατά 18% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, υπερβαίνοντας τα 4 δισ. ευρώ.

§ Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 20,6 δισ. ευρώ, περίπου 190 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι λόγω των υψηλότερων -εφέτος- επιστροφών φόρων, 70 εκατ. ευρώ όμως υψηλότερα από το στόχο.

§ Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 22,2 δισ. ευρώ, περίπου 830 εκατ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι και 165 εκατ. ευρώ καλύτερα από το στόχο.

pleonasma1

Θετικές επιδόσεις στα φορολογικά έσοδα

Μάλιστα, τον Ιούνιο, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ήταν υψηλότερα κατά 127 εκατ. ευρώ ή 3,6% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.
Ενώ, τα φορολογικά έσοδα, τον Ιούνιο, ήταν 205 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και 72 εκατ. ευρώ καλύτερα από το στόχο του μήνα.
Το αποτέλεσμα είναι τα φορολογικά έσοδα να διαμορφωθούν 211 εκατ. ευρώ καλύτερα από το στόχο σε εξάμηνη βάση.
"Επιβεβαιώνεται, συνεπώς, η εκτίμηση ότι τα έσοδα, εφέτος, θα κινηθούν εντός στόχου", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών..

4) Οι επιστροφές φόρων κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Συγκεκριμένα, οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 1,6 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν μόλις 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή εφέτος οι επιστροφές είναι υπερδιπλάσιες.
Αυτή η τάση αποτυπώνεται σε όλους τους μήνες του 1ου εξαμήνου, "ενισχύοντας, έτσι, ουσιαστικά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία", προσέθεσε.

5) Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι σταθερά μειωμένες, τόσο έναντι του επικαιροποιημένου στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Διαμορφώθηκαν στα 20,1 δισ. ευρώ, περίπου 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και 950 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.
Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι, κατά το 1ο εξάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, έχουν ήδη χορηγηθεί επιπλέον 31 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης [σύνολο 110 εκατ. ευρώ], επιπλέον 16 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων [σύνολο 50 εκατ. ευρώ], επιπλέον 54 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων, 50 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια των εκλογών και 247 εκατ. ευρώ για διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Αύξηση δημοσίων επενδύσεων

6) Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν σημαντικά.
Διαμορφώθηκαν στα 2,4 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 33% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

"Χρηματοδοτώντας έτσι", σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, "την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, με έργα που συμβάλλουν στην αύξηση του ιδιωτικού και δημόσιου κεφαλαίου της οικονομίας και στηρίζουν την αναπτυξιακή διαδικασία".

Συνεπώς, σημείωσε, "η ικανοποιητική εκτέλεση του Προϋπολογισμού συνεχίζεται" και "οι δημοσιονομικοί στόχοι, για τρίτη χρονιά, επιτυγχάνονται".

Όπως επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας, "η επίτευξη αυτών των στόχων δείχνει ότι τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται σε καλό επίπεδο", ενώ "δημιουργείται έτσι η αναγκαία βάση για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και προώθηση της απασχόλησης, για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών".

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το α΄εξάμηνο

Τελευταία τροποποίηση στις 13:18 - 14 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.