ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγώνει η ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

08:50 - 15 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Παγώνει η ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
Στην αναβολή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ οδηγεί η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, έπειτα από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαΐου, η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κάνει δεκτή την αίτηση κατοίκων της Αθήνας, οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης να μεταβιβαστούν, χωρίς αντάλλαγμα, στο ΤΑΙΠΕΔ 36.245.240 μετοχές της ΕΥΔΑΠ ή το 34,033% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Στην απόφαση αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι "η αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., του οποίου η διατήρηση είναι αναγκαία για να μη μετατραπεί η δημόσια επιχείρηση σε ιδιωτική, συνιστά παράβαση των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος".

ste

Όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, τώρα, πλέον, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει μόνο στη διάθεση μειοψηφικών ποσοστών των δύο δημοσίων επιχειρήσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρό, καθώς δύσκολα κάποιος επενδυτής θα εισέλθει σε μία επιχείρηση η οποία στην πλειοψηφία της είναι υπό κρατικό έλεγχο. 

Το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 74,017% της ΕΥΑΘ και δεν αποκλείεται να επιστρέψει πίσω, στο Δημόσιο, ποσοστό τουλάχιστον 50%.

Σε ό,τι αφορά την ΕΥΔΑΠ, έπειτα από την ακύρωση της μεταβίβασης ποσοστού 34%, το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει πλέον το 27,3%.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:16 - 15 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.