ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλή, δικαιοσύνη και ΤτΕ θα ελέγχουν το πολιτικό χρήμα

18:56 - 15 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Βουλή, δικαιοσύνη και ΤτΕ θα ελέγχουν το πολιτικό χρήμα
Μία 5μελής επιτροπή, που θα συγκροτηθεί άμεσα και θα αποτελείται από δύο βουλευτές, δυο δικαστικούς καθώς και από έναν εκ των υποδιοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων αλλά και των αιρετών εν γένει.

Επίσης, μέχρι το Νοέμβριο αναμένεται να παραδοθεί και να τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονική μονάδα που έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε σύγκριση των στοιχείων και των μεταβολών που θα επέρχονται στις δηλώσεις πόθεν έσχες όσων είναι υπόχρεοι καταβολής. Εάν κατά την σύγκριση παρατηρηθεί ξαφνική αύξηση περιουσιακών στοιχείων, τότε αυτόματα στο ονοματεπώνυμο του προσώπου θα εμφανίζεται κόκκινη σημαία και αμέσως θα πραγματοποιείται έκτακτος έλεγχος.

 

Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε βάθος χρόνου, αφού θα περαστούν στην επίμαχη ηλεκτρονική μονάδα και οι δηλώσεις των παρελθόντων ετών με εκκίνηση από το περασμένο έτος και προς τα πίσω, ενώ θα υπάρξει και ειδική εκπαίδευση του ελεγκτικού προσωπικού.

Τα θέματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε κλιμάκιο της τρόικα με τον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε, ο οποίος πρότεινε την υλοποίηση των παραπάνω.

 

Πέραν των πολιτικών προσώπων, οι έλεγχοι θα αφορούν και τα πόθεν έσχες των υπόλοιπων υπόχρεων όπως είναι οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, νομάρχες, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι ΝΠΔΔ, δημοσιογράφοι, κ.λπ.

apolitik150714

Ο κώδικας δεοντολογίας

 

Οι πρωτοβουλίες αυτές έρχονται σε συνέχεια μετά την ανάρτηση στη Διαύγεια του Κώδικα Δεοντολογίας των Μελών της Κυβέρνησης. Στο κείμενο που δεν έχει νομικό χαρακτήρα αλλά καθαρά πολιτικό καθορίζεται το ασυμβίβαστο μεταξύ της άσκησης του κυβερνητικού έργου και των σχετικών με το χαρτοφυλάκιο επαγγελματικών δραστηριοτήτων για τα μέλη της κυβέρνησης τους συγγενείς τους και τρίτα πρόσωπα που είναι συνδεδεμένα μαζί τους.

 

Επίσης, εισάγεται και διετής απαγόρευση στην άσκηση ιδιωτικής δραστηριότητας αν αυτή σχετίζεται με το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίστηκαν.

 

"Για διάστημα δύο ετών από την αποχώρηση από τη θέση τους, τα μέλη της κυβέρνησης απέχουν από κάθε ιδιωτική δραστηριότητα σχετιζόμενη με τα καθήκοντα που άσκησαν, εφόσον αυτή μπορεί να δημιουργήσει κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων", υπογραμμίζεται.

 

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, προς άρση αμφιβολιών, στο άρθρο 6 του Κώδικα (σ.σ. τον οποίο επιμελήθηκε ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και νυν Εθνικός Συντονιστής Καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Ιω. Τέντες) διευκρινίζεται πως "σύγκρουση συμφερόντων ανακύπτει από κάθε κατάσταση στην οποία μέλος της κυβέρνησης, σύζυγος, στενός συγγενής ή τρίτο πρόσωπο στενώς συνδεόμενο με αυτό, έχει άμεσο ιδιωτικό συμφέρον, οικονομικό ή άλλο, το οποίο είναι δυνατόν να επηρεάσει ή δίδει ευλόγως την εντύπωση ότι επηρεάζει την αμερόληπτη και αντικειμενική εκπλήρωση των καθηκόντων του".

 

Ορίζεται, δε, ότι τα μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να δηλώνουν στον πρωθυπουργό, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, υπάρχουσα σύγκρουση συμφερόντων, καθώς και όλες τις αμειβόμενες δραστηριότητες που άσκησαν κατά την τελευταία 5ετία, τις επαγγελματικές δραστηριότητες των συζύγων τους και τυχόν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο ή στη διοίκηση επιχείρησης.

 

Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγουν να αναμειγνύονται σε οικονομικές συναλλαγές ή να αποκαλύπτουν σε τρίτους στοιχεία σχετιζόμενα με αντικείμενα για τα οποία έχουν λάβει εμπιστευτικές πληροφορίες λόγω της θέσης τους στην κυβέρνηση.

apoliti150714

 

Πολιτική συμπεριφορά

 

Ο Κώδικας είναι ένας οδηγός πολιτικής δεοντολογίας και, προφανώς, όχι νομικό κείμενο. Γι' αυτό άλλωστε και σημειώνεται εισαγωγικώς πως η παραβίαση των κανόνων "επισύρει πολιτικές ευθύνες".

 

Περιλαμβάνει, δε, προβλέψεις τόσο για την τήρηση της εχεμύθειας και του απορρήτου όσο και για τα... δώρα που μπορεί να δέχονται τα μέλη της κυβέρνησης.

 

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως τα μέλη της κυβέρνησης "διαφυλάσσουν το απόρρητο των συζητήσεων", "απέχουν από κάθε σχόλιο ή ενέργεια που μπορεί να υπονομεύσει τη συνοχή της κυβέρνησης", "ενεργούν με πλήρη διαφάνεια", περιορισμοί που είναι επιτρεπτοί μόνον αν επιβάλλονται με νόμο και για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, "αποφεύγουν ενέργειες δυνάμενες να δώσουν αφορμή σε δυσμενή σχόλια" και "δεν αποδέχονται δώρα, φιλοξενία ή άλλα ωφελήματα, εκτός αν πρόκειται για συνηθισμένη φιλοξενία και δώρα μικρής αξίας που δίδονται σύμφωνα με τους κανόνες της εθιμοτυπίας".

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και αυτά τα δώρα θα πρέπει να καταχωρίζονται"«σε κατάλογο που τηρείται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού"!

 

Γ.Α.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:28 - 15 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.