ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρωστάς στο Δημόσιο: Είσαι ύποπτος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

13:00 - 18 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Χρωστάς στο Δημόσιο: Είσαι ύποπτος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
Αναστάτωση σε χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο έχει προκαλέσει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενεργοποιείται σχετική διάταξη του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, η οποία προβλέπει ότι θα θεωρούνται ύποπτοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος:

* Οι φορολογούμενοι που έχουν καθυστερήσει για περισσότερους από 4 μήνες να καταβάλουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 50.000 ευρώ,

* Οι φορολογούμενοι που έχουν καθυστερήσει πάνω από 4 μήνες να εξοφλήσουν ποσά άνω των 10.000 ευρώ προς το Δημόσιο και ταυτόχρονα έχουν διαπράξει παραβάσεις μεγάλης φοροδιαφυγής συνολικού ύψους άνω των 40.000 ευρώ.

Τι θεωρεί η Εφορία "ξέπλυμα"

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θεωρούνται από την αρχή του έτους:

1) Αδικήματα μεγάλης φοροδιαφυγής:

α) Μη υποβολή δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει σε κάθε διαχειριστική περίοδο το ποσό των 15.000 ευρώ, καθώς και η αποφυγή πληρωμής φόρου πλοίων.

β) Μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση Φ.Π.Α., παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του Φ.Π.Α. που συμψηφίστηκε ή δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς, υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

eforia2

γ) Έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή για μέρος αυτής, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ, καθώς και μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείων καθ' υποτροπή εντός χρονικού διαστήματος 3 ετών από τον εντοπισμό της παράβασης αυτής για πρώτη φορά.

2) Χρέη προς το Δημόσιο

Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, με την εξαίρεση της μη καταβολής χρεών που προκύπτουν από χρηματικές ποινές ή πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια ή από διοικητικές αρχές.

Παραβάσεις πάνω από 50.000 ευρώ

Τα ελεγκτικά κέντρα και οι Δ.Ο.Υ., όταν διαπιστώνουν περιπτώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και των λοιπών αδικημάτων αρμοδιότητάς τους που υπάγονται στα παραπάνω αδικήματα, οφείλουν να υποβάλλουν αναφορές στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ενημερώνοντας συγχρόνως και τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, εφόσον το ποσό των παραβάσεων όλων των παραπάνω αδικημάτων υπερβαίνει αθροιστικά τις 50.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που υπάρχει ληξιπρόθεσμο χρέος από 10.001 έως 50.000 ευρώ και δεν έχει εξοφληθεί για διάστημα άνω των 4 μηνών, τότε η Εφορία δεν προχωρά στην υποβολή αναφοράς εις βάρος του οφειλέτη.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο οφειλέτης να βαρύνεται και με ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω αναφερθέντα αδικήματα φοροδιαφυγής και το συνολικό ποσό των παραβάσεών του να είναι άνω των 50.000 ευρώ.

Πότε θα αποστέλλεται αναφορά

Οι αναφορές δεν θα αποστέλλονται σε κάθε περίπτωση που ο υπόχρεος καταβάλει το φόρο που του καταλογίστηκε στα πλαίσια του φορολογικού ελέγχου, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (30 ημέρες).

Αν ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή, δεν θα αποστέλλεται αναφορά μόνο σε περίπτωση αποδοχής από τον υπόχρεο της απόφασης απόρριψης ή της σιωπηρής απόρριψης της προσφυγής. Αντίθετα, θα αποστέλλεται αναφορά σε περίπτωση μη αποδοχής από τον υπόχρεο της απόφασης απόρριψης της προσφυγής, δηλαδή σε περίπτωση μη καταβολής καταλογισθέντων ποσών ή προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

 

Αναφορά δεν θα αποστέλλεται στις περιπτώσεις όπου από τον έλεγχο προκύπτουν διαφορές φόρου εισοδήματος που οφείλονται σε συνήθεις λογιστικές διαφορές, όπως επίσης και στις περιπτώσεις εξωλογιστικού προσδιορισμού των αποτελεσμάτων, όπου οι διαφορές φόρων δεν συνδέονται με αποδεδειγμένη πραγματική απόκρυψη. Αντίθετα, θα διαβιβάζονται αναφορές στις περιπτώσεις εξωλογιστικού προσδιορισμού λόγω μη επίδειξης βιβλίων και στοιχείων στον έλεγχο ή μη τήρησης αυτών.

 

Σε περιπτώσεις εφαρμογής των εμμέσων τεχνικών ελέγχου για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης, θα αποστέλλεται αναφορά στις περιπτώσεις πραγματικής απόκρυψης εισοδήματος που διαπιστώνεται κατά τον έλεγχο, εάν το ποσό του αναλογούντος φόρου ξεπερνά το ποσό των 50.000 ευρώ.

 

eforia3

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:06 - 18 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.