ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΧΣ: Οι ελληνικές τράπεζες είναι κεφαλαιακά ισχυρές

14:03 - 20 Ιουλ 2014 | Οικονομία
ΤΧΣ: Οι ελληνικές τράπεζες είναι κεφαλαιακά ισχυρές
Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι διαχειρίσιμα, τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου.

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, η κυρία Σακελαρίου επισημαίνει πως "ακόμα και εάν προκύψουν κάποιες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, πιστεύω θα είναι διαχειρίσιμες. Μετά τις αυξήσεις, οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά και συγκρίνονται ευνοϊκά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές".
Τονίζει ακόμα ότι οι τράπεζες είναι σε "πολύ καλή κατάσταση και κεφαλαιακά ισχυρές", ενώ υπογραμμίζει ότι "αυτό που έγινε στην Ελλάδα δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο. Δεν μιλάμε για την ανακεφαλαιοποίηση μιας-δυο μεμονωμένων τραπεζών, αλλά για το σύνολο του τραπεζικού τομέα".

txs1

Η επικεφαλής του ΤΧΣ εκτιμά, εμμέσως, ότι το Ταμείο μπορεί να ανακτήσει "σημαντικά περισσότερα" από τα 16 δισ. ευρώ που είχε προβλέψει το ΔΝΤ (το Μάρτιο του 2012) από το πακέτο στήριξης των τραπεζών, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Το ΤΧΣ, προσθέτει, έχει απόθεμα 11,5 δισ, ευρώ και τμήμα απ' αυτά τα κεφάλαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά τα stress tests.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η τρέχουσα αξία των μετοχών του Ταμείου στις συστημικές τράπεζες είναι 18 δισ. ευρώ περίπου, "επίπεδο που μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την θετική πορεία της χώρας".

Τελευταία τροποποίηση στις 19:22 - 20 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.