ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί η κυβέρνηση κυνηγάει αναβάθμιση από την Moody’s μέσα στο καλοκαίρι

00:01 - 22 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Γιατί η κυβέρνηση κυνηγάει αναβάθμιση από την Moody’s μέσα στο καλοκαίρι
Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για νέες εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων.

Μετά τις δύο εκδόσεις νέων ομολόγων και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, η κυβέρνηση αναμένει πλέον ένα θετικό σήμα και από τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η Moody’s έχει προγραμματίσει να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση της Ελλάδας και στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι αυτή τη φορά οι αναλυτές του οίκου θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η ανακοίνωση να γίνει και λίγο νωρίτερα, πιθανώς αρχές Αυγούστου, αντί του Σεπτεμβρίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι κάτι αντίστοιχο επρόκειτο να συμβεί τον Μάιο και τελικά δεν έγινε.

 

Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί οι οίκοι «φοβούνται» ακόμα να τοποθετήσουν την Ελλάδα σε καλύτερη κλίμακα που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα. Η απάντηση δίνεται από έμπειρους αναλυτές που υποστηρίζουν ότι όσο διαρκεί η συζήτηση για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας, οι οίκοι είναι διστακτικοί. Και αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η λύση που τελικά θα επιλεγεί και τι συνέπειες θα έχει. Πάντως, η αγορά συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Το αν θα την άρει ή όχι θα φανεί στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, όταν και θα κληθεί η κυβέρνηση να δείξει ότι παραμένει πιστή στην εφαρμογή του προγράμματος και ιδίως στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων.

moodys

 

Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τις επόμενες κινήσεις της, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο κιόλας. «Κάθε 2-3 μήνες η Ελλάδα πρέπει να βγαίνει στις αγορές», λένε αρμόδια στελέχη στην Πλατεία Συντάγματος. Μετά το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Απρίλιο και τη «δοκιμαστική βολή» με το νέο 3ετές τον Ιούλιο, στο οικονομικό επιτελείο έχουν εντοπίσει τις επόμενες πιθανές ημερομηνίες για να δοκιμάσουν τις διαθέσεις των αγορών:

 

■ Ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, που είναι κλειστές οι αγορές, η Αθήνα ενδέχεται να δοκιμάσει ένα μεγάλο έντοκο γραμμάτιο 18μηνης διάρκειας, καθώς ως τώρα εξυπηρετείται μόνο με 3μηνης και 6μηνης διάρκειας.

 

■ Τον Σεπτέμβριο αναμένεται αναβάθμιση της χώρας από τη Moody’s. Θεωρείται καλή στιγμή για να εκδοθεί αμέσως μετά ένα 7ετές ομόλογο.

 

■ Σε ετοιμότητα βρίσκεται το υπουργείο προκειμένου να ανοίξει ξανά τη σειρά των 3τών ομολόγων που έμεινε «στη μέση»  λόγω της τραπεζικής κρίσης που ξέσπασε στην Πορτογαλία, εξέλιξη στην οποία στάθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριο, κυρία Ανγκέλα Μέρκελ κατά τη συνάντησή της με τον κ. Αντ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες.

 

■ Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα stress tests του Οκτωβρίου και προς το τέλος του χρόνου, το οικονομικό επιτελείο ενδέχεται να δοκιμάσει έκδοση 10ετούς ομολόγου. Πρόκειται για έκδοση η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς στις αγορές.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:59 - 21 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.