ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ: Χρειάζεται άμεσα λύση για τα "κόκκινα" δάνεια

18:43 - 29 Ιουλ 2014 | Οικονομία
ΣΕΒ: Χρειάζεται άμεσα λύση για τα "κόκκινα" δάνεια
H διαχείριση των λεγόμενων κόκκινων δανείων, το ενεργειακό κόστος, τα θέματα που αφορούν στη φορολογία και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος και μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ.

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου διήρησε δύο ώρες και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές έγινε σε «καλό, παραγωγικό κλίμα», με «πνεύμα συνεργασίας».

Στη βασική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, αναφέρθηκε κυρίως στο «καυτό» θέμα της διαχείρισης των προβληματικών δανείων.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «σημαντικό βήμα εξόδου από την κρίση αποτελεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια, η πρόσβαση του Δημοσίου, των Τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και η εκκίνηση της διαδικασίας διαχείρισης προβληματικών δανείων (NPLs), εξελίξεις που δημιουργούν βάσιμες ελπίδες εξομάλυνσης της χρηματοδότησης της οικονομίας».

Ο κ. Φέσσας τόνισε ότι «οι όροι και οι μέθοδοι με τους οποίους θα γίνει η διαχείριση των NPLs είναι εξαιρετικά κρίσιμοι γιατί θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες».

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανία, υπό τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια, όπου θα τεθεί επί τάπητος και αυτό το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο κ. Φέσσας είπε ότι «[για τα κόκκινα δάνεια] υπάρχει μια νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στόχος δικός μας είναι πρώτον να μην υπάρξει αυτό που λέμε ο ηθικός κίνδυνος, δηλαδή να δικαιωθούν οι 'μπαταχτσήδες'. Και δεύτερον να μην δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός, όπου οι καλές, συνεπείς επιχειρήσεις που πληρώνουν φόρους και εισφορές να χάσουν σε ανταγωνιστικότητα έναντι των αντιστοίχων μη καλών επιχειρήσεων».

Ενεργειακό κόστος

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν και τα θέματα του ενεργειακού κόστους, ένας από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» για την ελληνική βιομηχανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒ πρότεινε στον πρωθυπουργό την αναβίωση της Επιτροπής Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής.

Την ίδια ώρα, τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία δεν έχουν γίνει ακόμα πράξη, αφού εκκρεμεί και η έγκρισή τους από την Κομισιόν.

Η ελληνική βιομηχανία αναμένει και τις τελικές κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) έχει ζητήσει την εξαίρεση της βιομηχανίας από την ενδεχόμενη αύξηση των τελών ΥΚΩ.

Πάντως, προς την κατεύθυνση της έμμεσης μείωσης των τιμολογίων για τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας είναι οι προτάσεις που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η ΡΑΕ για την αναδιοργάνωση του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος.

Φορολογικό

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά θέματα, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να ανασυσταθεί η Επιτροπή Διαβούλευσης με το υπουργείο Οικονομικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς σε φορολογικά και τελωνειακά θέματα.

Η Επιτροπή είχε συσταθεί παλαιότερα (περί το 2003) και τα τελευταία έτη δεν λειτουργούσε.

Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο συζήτησης της αγοράς με τη φορολογική διοίκηση και πρέπει, όπως τονίζεται, να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του θεσμικού διαλόγου.

Δικαιοσύνη

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα θέματα της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ΣΕΒ, υπογραμμίσθηκε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι θεσμοί επίλυσης προδικαστικών διαφορών.

Επίσης, ζητήθηκε να εφαρμοστούν μέθοδοι ενιαίας επίλυσης μεγάλου αριθμού παρόμοιων υποθέσεων. 

 

*** Στη συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν ακόμα από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Ν. Δένδιας, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Βρούτσης και ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης.

Από την πλευρά του ΣΕΒ, ήταν παρόντες επίσης, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Χάρης Κυριαζής, οι αντιπρόεδροι του ΔΣ κ.κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Σάκης Καλλιτσάντσης, Νίκος Καραμούζης και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο γενικός γραμματέας του ΔΣ κ. Ευθύμιος Βιδάλης και ο γενικός διευθυντής κ. Άκης Σκέρτσος.

Γιώργος Κωστούλας

Τελευταία τροποποίηση στις 00:54 - 30 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.