ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδιο για αντικατάσταση της τρόικας από ευρωπαϊκή Task Force

21:44 - 04 Αυγ 2014 | Οικονομία
Σχέδιο για αντικατάσταση της τρόικας από ευρωπαϊκή Task Force
Σχέδιο για αντικατάσταση της τρόικας από Eιδική Ομάδα Δράσης (Task Force) της Κομισιόν, η οποία θα διενεργεί εξαμηνιαίους ελέγχους στην ελληνική οικονομία, αποκαλύπτει το Reuters.

Αντάλλαγμα θα είναι η δέσμευση της Ελλάδας σε ένα εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, κατά τη διάρκεια του οποίου η επίτευξη των στόχων θα επιβραβεύεται με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σημειώνει το πρακτορείο.

Όπως σημειώνει το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι Βρυξέλλες μελετούν την κατάργηση της τρόικας, προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει με το σχέδιο εκείνο που πιστεύει ότι είναι το πιο σωστό για την τόνωση της οικονομίας.
Η συζήτηση φέρεται να βρίσκεται στα πρώτα στάδια και θα κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς ενόσω η Ελλάδα και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη χαράζουν την νέα πορεία της χώρας, που θα εφαρμοσθεί όταν λήξει το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, προς τα τέλη του 2014.
Η διάλυση της τρόικας, την οποία ορισμένοι παρομοιάζουν με την "ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα", πιθανότατα να αποτελέσει το βασικό σημείο στο νέο σχέδιο για την Αθήνα, αναφέρεται στο δημοσίευμα
Έπειτα από την έξοδο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα διάσωσης, η επιθεώρηση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ισχύουν μόνο στην Ελλάδα και τη Κύπρο και πολλοί εκτιμούν πως η Αθήνα θα ζητήσει περαιτέρω βοήθεια.
Η στροφή σε ένα σχήμα "μεταρρυθμίσεις έναντι ανακούφισης από το χρέος" με πιο ήπια επίβλεψη θα μπορούσε να μειώσει τη δημόσια δυσαρέσκεια και να ενισχύσει την κυβέρνηση συνασπισμού ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, επισημαίνει το Reuters.
Οι εθνικές εκλογές μπορούν να προκύψουν ακόμη και έως τις αρχές του επόμενου έτους και το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποτελέσει πονοκέφαλο για την Ευρωζώνη, αναφέρει το πρακτορείο.

Ποιο είναι το σχέδιο

Με το νέο σχέδιο, συνεχίζει το Reuters, η αστυνόμευση της τρόικας θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια ειδική ομάδα δράσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δύο ετήσιους ελέγχους αντί αυτών που διενεργούνταν κάθε τρίμηνο, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέα κεφάλαια.
Από την πλευρά της, η Αθήνα θα πρέπει να δεσμευθεί σε ένα εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όπου τα ορόσημα θα μπορούσαν να επιβραβεύονται με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως η παράταση της διάρκειας αποπληρωμής, αντί να προτιμηθεί η επιλογή να χορηγηθούν νέα δάνεια.
"Δεν θα υπάρχει τρόικα", δήλωσε αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με τον ίδιο η ευθύνη (η ιδιοκτησία όπως χαρακτηριστικά λέει) θα πρέπει να είναι ελληνική.
"Έως τον Οκτώβριο οι Έλληνες θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε ένα πρόγραμμα το οποία θα πρέπει με τη σειρά του να εγκριθεί έως τον Δεκέμβριο για να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2015". είπε.
Επίσης, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, στη διάθεση της Ελλάδας θα δοθεί μια "γραμμή προληπτικής χρηματοδότησης", η χρήση της οποίας θα συνεπάγεται την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης.
Όσον αφορά στο ΔΝΤ, θα συνεχίσει το πρόγραμμα διάσωσης έως το 2016.

Τα πιθανά προβλήματα

Το Reuters εκτιμά ότι η κατάργηση της τρόικας θα σηματοδοτήσει τη λήξη ενός μοντέλου το οποίο είχε δεχθεί έντονη κριτική από την Ελλάδα αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον τρόπο που επέβαλε στη χώρα μας "σκληρές" μεταρρυθμίσεις.
Είναι σημαντικό ότι το νέο πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και την απασχόληση αντί στις δημοσιονομικές περικοπές όπως ισχύει μέχρι τώρα. Επίσης, το σχέδιο αυτό θα καταρτιστεί από την Αθήνα και όχι από τις Βρυξέλλες ή αλλού, προστίθεται στο δημοσίευμα.
Ωστόσο, υπογραμμίζει, ότι για να είναι λειτουργικό το νέο σχήμα θα πρέπει να ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια. Ένα απ' αυτά θα μπορούσε να είναι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί νέα κεφάλαια σε περίπτωση που αυξηθεί το κόστος για την ενίσχυση των τραπεζών.
Τότε, επισημαίνει το Reuters, θα απαιτηθεί κανονική "διάσωση" και όπως φέρεται να δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους που μίλησαν, υπό τον όρο της ανωνυμίας στο πρακτορείο ειδήσεων, "κανένα κοινοβούλιο στην Ευρώπη δεν πρόκειται να συναινέσει σε επιπλέον χρηματοδότηση".

Τελευταία τροποποίηση στις 22:02 - 04 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.