• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν ΕΒΕΑ και ΠΟΠΕΚ

11:00 - 06 Αυγ 2014 | Οικονομία
Την επαναφορά του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011 ζητά η ΠΟΠΕΚ, ενώ υπέρ της μείωσης τάσσεται κι ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Την άμεση άρση του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης και την επαναφορά του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011 (60€/χιλιόλιτρο) εντός των επιτρεπτών ορίων της Οδηγίας 2003/96 της ΕΕ ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).
Παράλληλα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσει τις αδρανοποιημένες, όπως αναφέρει, νομοθετικές διατάξεις (Ν.3784/2009, 4072/2012, 4177/2013) για την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών, σε όλα τα στάδια διάθεσης και διακίνησης καυσίμων, που εκκρεμούν από το 2009. Όπως επισημαίνει η ΠΟΠΕΚ, το μέτρο της εξίσωσης απέτυχε παταγωδώς «γιατί ήταν μέτρο επικοινωνιακής προχειρότητας κάποιων ανειδίκευτων συμβούλων που σε λίγους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων τους, τα ξέρουν όλα».
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η παταγώδης αποτυχία του μέτρου οφείλεται στα εξής:

α) Το λαθρεμπόριο και η νοθεία ζουν και βασιλεύουν

β) Χιλιάδες οικογένειες στερήθηκαν του αγαθού της θέρμανσης, για δύο ευτυχώς ήπιους χειμώνες 2012-2013 και 2013-2014,

γ) Ο τζίρος των επιχειρήσεων που διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκε κατά 70% με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς οικονομικών προβλημάτων

δ) Στέρησε τα δημόσια έσοδα περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ, μόνον από την μείωση της κατανάλωσης

 

Κ.Μίχαλος: "Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ δεν είχε την γενναιότητα να παραδεχτεί το λάθος"

Υπέρ της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης τάσσεται ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος αναφέρει ότι η εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης δεν επέφερε θετικά αποτελέσματα, ούτε για την οικονομία ούτε για την κοινωνία καθώς ήδη από το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου η μείωση της κατανάλωσης λόγω υψηλής τιμής σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, επέφερε σημαντικότατη μείωση στα δημόσια έσοδα, που υπολογίζεται πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
«Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν είχε την γενναιότητα να παραδεχτεί το λάθος, και συνέχισε και για δεύτερο έτος να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης, στερώντας πολύτιμα έσοδα για το Δημόσιο και δημιουργώντας προβλήματα στους πολίτες που δεν μπορούσαν να θερμανθούν, αλλά και στις επιχειρήσεις του κλάδου που είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά 70%», σημειώνει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, είναι καιρός η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «να προχωρήσει στην άρση του μέτρου της εξίσωσης και την επαναφορά του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011 και ταυτόχρονα βέβαια να λάβει άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων, όπως η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών, σε όλα τα στάδια διάθεσης και διακίνησης καυσίμων, που άλλωστε είναι νομοθετημένα από το 2009».

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman