ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαράζ πλειστηριασμών λόγω του φόρου ακινήτων φοβάται η αγορά

16:27 - 06 Αυγ 2014 | Οικονομία
Μπαράζ πλειστηριασμών λόγω του φόρου ακινήτων φοβάται η αγορά
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις στην αγορά για τον φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς εντείνονται οι ανησυχίες σε χιλιάδες ιδιοκτήτες και επαγγελματίες για τις συνέπειες που θα έχουν από την αδυναμία πληρωμής του.

Η αγορά ζητεί από την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει άμεσα σε διορθώσεις, όπως άλλωστε δεσμεύθηκε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος δήλωσε σήμερα ότι ο ΕΝΦΙΑ εξελίσσεται "σε ένα νέο χαράτσι κατά πολύ βαρύτερο και πιο άδικο από το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ".

Όπως τόνισε, ο φόρος οδηγεί τις περιουσίες των ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν επαγγελματική στέγη, αλλά και των ιδιοκτητών ακινήτων χωρίς έσοδα, σε πλήρη απαξίωση.
Το υπουργείο Οικονομικών οφείλει άμεσα να επανεξετάσει τη φορολογία των ακινήτων "στο σύνολό της, καθώς με την παρούσα μορφή, το μόνο που θα καταφέρει είναι να οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες σε αφανισμό και τις περιουσίες τους σε μπαράζ πλειστηριασμών", σημείωσε και προσέθεσε πως το "το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να αφήσει τις αόριστες εξαγγελίες για διορθωτικές παρεμβάσεις και να εκλογικεύσει τη φορολογία των ακινήτων".

ΠΟΜΙΔΑ: Οργή για τον φόρο

Από την πλευρά της η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι "επιχειρείται ένας απαράδεκτος αποπροσανατολισμός σε ό,τι αφορά τις πραγματικά αναγκαίες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ".

Το κύριο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ΠΟΜΙΔΑ, είναι να διορθωθεί "ο παραλογισμός και οι κατάφωρες αδικίες που προβλέπει ο «τρελός» αυτός νόμος, για τις οποίες δυστυχώς δεν γίνεται καμία συζήτηση επί της ουσίας, με κυριότερες την απάνθρωπη επιβάρυνση των ιδιοκτητών κενών και απρόσοδων ακινήτων και οικοπέδων, την τιμωρητική μεταχείριση για τις δήθεν μεγάλες περιουσίες που η ίδια η φορολογία ισοπέδωσε με τον εξοντωτικό συμπληρωματικό φόρο, και ειδικότερα τη διπλή φορολόγηση της αστικής ιδιοκτησίας".

Η ουσία του προβλήματος, επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, είναι οι ίδιες "οι ουσιαστικές ρυθμίσεις του ΕΝΦΙΑ" και προσθέτει χαρακτηριστικά ότι η διόρθωση του νόμου 4223/2013 πρέπει να αρχίσει με την κατάργησή του.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:48 - 06 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.