ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ENΦIA: Και πάλι αλλαγές - Που εντοπίστηκαν τα προβλήματα

09:06 - 08 Αυγ 2014 | Οικονομία
Οι μεγαλύτερες στρεβλώσεις με τα υπέρογκα ποσά που καταλογίστηκαν σε ιδιοκτήτες ακινήτων παρουσιάστηκαν στις περιοχές: Τρικάλων, Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ευρυτανίας, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς, Ευβοίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Δράμας, Χίου, Κερκύρας και Ζακύνθου.

Σε νέες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ενημερώσει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στον υπολογισμό του φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει ακόμα ή καλύτερα δεν έχουν βρει τη σωστή διαδικασία για την επανακκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Πάντως ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, αν και αναρμόδιος ως προς τη διαδικασία της εκκαθάρισης, έχει ζητήσει να ενημερώνεται για τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα.

 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι μεγαλύτερες στρεβλώσεις με τα υπέρογκα ποσά που καταλογίστηκαν σε ιδιοκτήτες ακινήτων παρουσιάστηκαν στις περιοχές: Τρικάλων, Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ευρυτανίας, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς, Ευβοίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Δράμας, Χίου, Κερκύρας και Ζακύνθου.

 

Σημειώνεται ότι, 10 ημέρες πριν από την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet, υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών είχε ενημερώσει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τα λάθη στον υπολογισμό των οικοπέδων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η επισημάνσεις που έγιναν όπως φαίνεται αγνοήθηκαν και αναρτήθηκαν τα εξωπραγματικά εκκαθαριστικά σημειώματα που αναστάτωσαν τόσο τους φορολογούμενους όσο και την κυβέρνηση.

 

Η προχειρότητα αυτή τη Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα έχει και αντίκτυπο στα έσοδα του προϋπολογισμού. Και αυτό διότι από τον Ιούλιο μέχρι τα τέλη του έτους είχε υπολογιστεί η είσπραξη κάθε μήνα ποσού 441 εκατ. ευρώ. Το γεγονός ότι θα χαθούν δύο μήνες (Ιούλιος και Αύγουστος) δεδομένου ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα έχει υστέρηση ύψους 882 εκατ. ευρώ. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πάντως ότι τον Ιούλιο καλύφθηκε από άλλες πηγές εσόδων η απώλεια από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί τον Αύγουστο. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο για δύο λόγους. Πρώτον, ότι τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οπότε αν τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάζουν απόκλιση θα πρέπει να βρεθούν νέα μέτρα για να καλυφθεί το κενό. Δεύτερον, μειώνεται η διαπραγματευτική ισχύς της κυβέρνησης στο θέμα της μείωσης της φορολογίας το 2015.

 

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς έχει ήδη προαναγγείλει φορολογικές ελαφρύνσεις για το 2015.

 

Πάντως, στα τέλη Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί απ’ όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ενώ όλα δείχνουν ότι η τελευταία δόση θα πληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε χθες ότι: «Αναβάλλεται κατά ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να διορθωθούν λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές χωρίς επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών». Στο πλαίσιο αυτό στις 26 Αυγούστου που ξεκινάει τις εργασίες του το τρίτο θερινό τμήματα της Βουλής θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών ρύθμιση που διορθώνει τις στρεβλώσεις με τα υπέρογκα ποσά σε αρκετούς οικισμούς της χώρας. Συγκεκριμένα στη διάταξη θα αναφέρεται ότι θα εφαρμόζεται η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τις τιμές ζώνης οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2013.

 

Η απόφαση με τις τιμές θα χρησιμοποιηθεί μόνο όταν διαπιστώνονται υπερβάσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για παράδειγμα οικόπεδο με κτίσμα 706 τ.μ. στην Κεφαλονιά είχε υπολογιστεί το 2013 στα 59.408 ευρώ. Με την εκκαθάριση του 2014 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ η αξία του πολλαπλασιάστηκε και έφθασε τα 144.834,4 ευρώ. Με το νέο σύστημα υπολογισμού η αξία που θα χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυτή του 2013 δηλαδή τα 59.408 ευρώ. Αντίθετα σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής για οικόπεδο 300 τ.μ. το 2013 είχε υπολογισθεί αξία 115.000 ευρώ, ενώ το 2014 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, όπου χρησιμοποιήθηκαν οι χαμηλότερες τιμές ζώνης του δήμου η αξία μειώθηκε στα 35.000 ευρώ. Για τις περιπτώσεις αυτές θα χρησιμοποιηθεί το χαμηλότερο ποσό δηλαδή των 35.000 ευρώ που αναφέρεται στο ανωτέρω παράδειγμα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.