• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Στα 178 εκατ. ευρώ οι πιθανές απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές από το Ρώσικο εμπάργκο στη Δύση- Όλη η λίστα- Τι εξάγει η Ελλάδα

10:42 - 08 Αυγ 2014 | Οικονομία
Η Αθήνα πάντως, παρακολουθεί τις εξελίξεις με αγωνία και συγκρατημένη αισιοδοξία, αναμένοντας τη δημοσιοποίηση της οριστικής λίστας των προϊόντων που «παγώνουν» οι εισαγωγές τους στη Ρωσία για ένα χρόνο.

Οι απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές υπολογίζονται στα 238 εκατ. δολάρια ή 178 εκατ. ευρώ -βάσει των στοιχείων του 2013- εάν στον τελικό κατάλογο συμπεριληφθούν και τα ελληνικά προϊόντα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, σε αυτό το νούμερο, μάλιστα, δεν συνυπολογίζεται το κόστος από την πιθανή μείωση θέσεων εργασίας στους κλάδους που θα πληγούν στην Ελλάδα, όπως επίσης και οι εμπορικές συμφωνίες που οικοδομήθηκαν -συχνά με πολλές δυσκολίες- είναι πιθανόν να χαθούν. Ήδη χώρες που δεν έλαβαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και δεν δέχθηκαν αντίποινα ετοιμάζονται να αυξήσουν τις εξαγωγές τους σε αυτή την τεράστια αγορά και φυσικά αναμένεται να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την κρίση στις σχέσεις Δύσης - Μόσχας. Οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, το Εκουαδόρ και την Ουρουγουάη. Ως μεγάλη ευκαιρία να αυξήσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα στη Ρωσία βλέπουν το εμπάργκο και οι σέρβικες επιχειρήσεις.

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΖΗΜΙΑ ΑΝΑ ΧΩΡΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Με βάση τις εξαγωγές το 2013, σε εκατ. δολάρια
Νορβηγία 1,158
Πολωνία 1122
ΗΠΑ 838
Ισπανία 794
Ολλανδία 794
Γερμανία 781
Δανία 540
Γαλλία 423
Καναδάς 373
Φινλανδία 361
Λιθουανία 298
Ιταλία 297
Βέλγιο 296
Ελλάδα 238
Αυστραλία 182
Ιρλανδία 148
Ουγγαρία 116
Εσθονία 92
Αυστρία 88
Βρετανία 58
Λεττονία 54
Σουηδία 32
Σλοβενία 25
Κύπρος 23
Πορτογαλία 22
Τσεχία 18
Κροατία 10
Σλοβακία 8
Ρουμανία 7
Βουλγαρία 6

 Η Αθήνα πάντως, παρακολουθεί τις εξελίξεις με αγωνία και συγκρατημένη αισιοδοξία, αναμένοντας τη δημοσιοποίηση της οριστικής λίστας των προϊόντων που «παγώνουν» οι εισαγωγές τους στη Ρωσία για ένα χρόνο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η λίστα των προϊόντων θα είναι επιλεκτική. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι αν ο εμπορικός πόλεμος Δύσης-Μόσχα κλιμακωθεί, θα υπάρξουν ανυπολόγιστες συνέπειες και για το λόγο αυτό το υπουργείο Εξωτερικών τηρεί στάση αναμονής και επιφυλακτικότητας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αν και η ρωσική πλευρά δεν έκανε κάποιο σχόλιο για το αν είναι βάσιμη η συγκρατημένη αισιοδοξία της Ελλάδας, αναγνωρίζεται η προσπάθεια της Αθήνας να μετριάσει την επιθετικότητα απέναντι στη Ρωσία στο εσωτερικό της ΕΕ, όπως και ο τρόπος ανταπόκρισης της Αθήνας για να απαλύνει την ταλαιπωρία των Ρώσων τουριστών που βρίσκονταν στη χώρα μας με πακέτα εταιρειών που χρεοκόπησαν. «Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση» δήλωσε από την άλλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τις ανακοινώσεις Μεντβέντεφ.

 «Oι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν είναι αποφάσεις που αφορούν σε όλο το δυτικό κόσμο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία. Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή», πρόσθεσε.

Τι εξάγει η Ελλάδα

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ (2013)
ΠΡΟΪΟΝ ΑΞΙΑ (σε χιλ.ευρώ) ΜΕΡΙΔΙΟ %
Γούνες, Γουνοδέρματα 87,464 21,54
Πυρηνόκαρπα φρούτα 48,865 12,03
Άλλα φρέσκα φρούτα 27,739 6,83
Φράουλες 23,519 5079
Ανελκυστήρες,αναβατόρια 18,959 4,67
Χρώματα, βερνίκια 12,106 2,98
Μαρμελάδες 11,501 2,83
Ιχθυρά 9,885 2,43
Ελαιόλαδο παρθένο 8,058 1,98
Αλουμίνιο, σε φύλλα 2mm 6,152 1,52

Ποια προϊόντα μπαίνουν στο... ψυγείο

Σύμφωνα με την λίστα την οποία δημοσίευσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι», πέντε ομάδες προϊόντων διατροφής περιλαμβάνονται στον κατάλογο «απαγορευμένων» εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Η λίστα περιλαμβάνει: κρέας και αλλαντικά, θαλασσινά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και συνοδεύεται από τους κωδικούς εισαγωγής τους. Σε αυτά τα προϊόντα δεν περιλαμβάνονται οι παιδικές τροφές, τα αλκοολούχα ποτά (όπως το κρασί) και το ελαιόλαδο, υπάρχουν όμως δυστυχώς οι ελιές και όλα τα οπωροκηπευτικά.

Με τη δημοσίευση του επίσημου καταλόγου στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα» καθίσταται νόμος του κράτους και τίθεται σε ισχύ.

201  Κρέας βοοειδών νωπό ή διατηρημένο σε απλή ψύξη
202  Κρέας βοοειδών κατεψυγμένο
203  Χοιρινό νωπό, διατηρημένο σε απλή ψύξη ή κατεψυγμένο
207  Κρέας και βρώσιμα παραπροϊόντα οικιακών πουλερικών ζωντανών, νωπών, διατηρημένων σε απλή ψύξη ή κατεψυγμένων (κοτόπουλα, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες και φραγκόκοτες)
210  Κρέατα και βρώσιμα παραπροϊόντα σφαγίων, αλατισμένα, σε άλμη, αποξηραμένα ή καπνιστά
301  Ζωντανά ψάρια
302  Ψάρια νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη
303  Κατεψυγμένα ψάρια
304  Φιλέτα και λοιπή σάρκα ψαριών (συμπεριλαμβανομένης της αλεσμένης), νωπά, διατηρημένα σε απλή ψύξη ή κατεψυγμένα
305  Ψάρια αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άλμη. Ψάρια καπνιστά, που έχουν ή όχι υποστεί θερμική επεξεργασία πριν ή κατά τη διαδικασία καπνίσματος, ιχθυάλευρα, σκόνες και συσσωματώματα ψαριών, κατάλληλα προς βρώση
306  Μαλακόστρακα, με ή χωρίς κέλυφος, ζωντανά, νωπά, διατηρημένα σε απλή ψύξη, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άλμη. Μαλακόστρακα καπνιστά, με ή χωρίς κέλυφος, έχοντα υποστεί θερμική ή όχι επεξεργασία, πριν ή κατά τη διάρκεια καπνίσματος. Μαλακόστρακα με κέλυφος, βρασμένα στον ατμό ή σε νερό, διατηρημένα ή όχι σε απλή ψύξη, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άλμη. Άλευρα, σκόνες και συσσωματώματα από μαλακόστρακα, κατάλληλα προς βρώση.
307  Μαλάκια, με ή χωρίς κέλυφος, ζωντανά, νωπά, διατηρημένα σε απλή ψύξη, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άλμη. Μαλάκια καπνιστά με ή χωρίς κέλυφος, που έχουν υποστεί ή όχι θερμική επεξεργασία πριν ή κατά τη διαδικασία καπνίσματος. Άλευρα, σκόνες και συσσωματώματα από μαλάκια, κατάλληλα προς βρώση.
308  Ασπόνδυλα υδρόβια εκτός από μαλακόστρακα και μαλάκια, ζωντανά, νωπά, διατηρημένα σε απλή ψύξη, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άλμη. Ασπόνδυλα υδρόβια εκτός από μαλακόστρακα και μαλάκια, καπνιστά, που έχουν υποστεί ή όχι θερμική επεξεργασία πριν ή κατά τη διαδικασία καπνίσματος. Άλευρα, σκόνες και συσσωματώματα με μορφή σβόλων από ασπόνδυλα υδρόβια, εκτός από μαλακόστρακα και μαλάκια, κατάλληλα προς βρώση.
401  Γάλα και κρέμα γάλακτος, μη συμπυκνωμένα και χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών
402  Γάλα και κρέμα γάλακτος, συμπυκνωμένα ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών
403  Βουτυρόγαλα, πηγμένα γάλα και κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, κεφίρ και άλλα προϊόντα ζύμωσης ή οξίνισης από γάλα και κρέμα γάλακτος, συμπυκνωμένα ή μη, με προσθήκη ή όχι ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, με αρωματικά πρόσθετα ή χωρίς αυτά, με ή χωρίς προσθήκη φρούτων, καρπών ή κακάο
404  Ορός γάλακτος, συμπυκνωμένος ή μη, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών. Προϊόντα από φυσικά συστατικά γάλακτος, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών
405  Βούτυρο και λοιπά λίπη και έλαια, παρασκευαζόμενα από γάλα. Γαλακτοκομικές κρέμες για επάλειψη.
406  Τυριά και μηζύθρα
701  Πατάτες, νωπές ή διατηρημένες σε απλή ψύξη
702  Ντομάτες, νωπές ή διατηρημένες σε απλή ψύξη
703  Κρεμμύδια, ασκαλώνια, σκόρδα, πράσα και λοιπά βολβώδη λαχανικά, νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη
704  Λάχανα, κουνουπίδια, κράμβες σγουρές, γογγυλοκράμβες και παρόμοια βρώσιμα λαχανικά του είδους Brassica, νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη
705  Μαρούλια και ραδίκια, νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη
706  Καρότα, γογγύλια, κοκκινογούλια για σαλάτα, σέλινα, ραπάνια και παρόμοιες βρώσιμες ρίζες, νωπές ή διατηρημένες σε απλή ψύξη
707  Αγγούρια και αγγουράκια, νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη
708  Λαχανικά λοβοφόρα, με ή χωρίς λοβό, νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη (μπιζέλια, φασόλια και λοιπά όσπρια)
709  Λοιπά λαχανικά, νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη, σπαράγγια, μελιτζάνες, σέλινο, εκτός από σελινόριζα, μύκητες του είδους Agaricus (Chanterelle, Boletus, τρούφες), πιπεριές του είδους Capsicum ή Pimenta, σπανάκι, σπανάκια Νέας Ζηλανδίας και σπανάκι γίγας (σπανάκι κηπευτικό), αγκινάρες, μαύρες και πράσινες ελιές, κολοκύθες, κολοκυθάκια και λοιπά λαχανικά της οικογένειας Cucurbitaceae, λαχανικά σαλάτας, φύλλα τεύτλων και άγριες αγκινάρες, κάπαρη, μάραθος, γλυκό καλαμπόκι
710  Λαχανικά (ωμά ή βρασμένα σε νερό ή στον ατμό) κατεψυγμένα
711  Λαχανικά διατηρημένα προσωρινά (π.χ. με διοξείδιο του θείου ή σε άλμη, σε θειωμένο νερό ή σε άλλο προσωρινό διάλυμα συντήρησης), αλλά ακατάλληλα για άμεση βρώση
712  Λαχανικά ξερά, ολόκληρα, κομμένα σε φέτες, σε κομμάτια, ψιλοκομμένα ή σε σκόνη, αλλά χωρίς περαιτέρω επεξεργασία
713  Όσπρια ξερά, χωρίς φλούδα, καθαρισμένα από το περίβλημα τους ή όχι, ψιλοκομμένα ή όχι
714  Ρίζες μανιόκας, αραρούτης ή σαλεπιού, αγκινάρες Ιερουσαλήμ, γλυκοπατάτες και παρόμοιες ρίζες και κόνδυλοι με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο ή ινουλίνη, νωποί, διατηρημένο σε απλή ψύξη, κατεψυγμένοι ή αποξηραμένοι, ακέραιοι ή κομμένοι σε φέτες ή σε μορφή σβόλων. Ψίχα από φοίνικα σάγο.
801  Καρποί καρύδας, καρύδας Βραζιλίας και καρύδια ανακαρδιοειδών, νωπά ή αποξηραμένα, με ή χωρίς κέλυφος, με φλούδα ή χωρίς
802  Άλλοι καρποί με κέλυφος, νωποί ή ξηροί, με ή χωρίς κέλυφος, με φλούδα ή χωρίς
803  Μπανάνες, συμπεριλαμβανομένου του είδους των Αντιλλών, νωπές ή ξηρές
804  Χουρμάδες, σύκα, ανανάς, αβοκάντο, γκουάβα, μάνγκο και μανγκούστα, νωπά ή ξηρά
805  Εσπεριδοειδή, νωπά ή ξηρά
806  Σταφύλια, νωπά ή ξηρά
807  Πεπόνια, καρπούζια και παπάγια, νωπά
808  Μήλα, αχλάδια και κυδώνια, νωπά
809  Βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα (συμπεριλαμβάνονται και τα νεκταρίνια), δαμάσκηνα και αγριοδαμάσκηνα, νωπά
810  Άλλοι καρποί και φρούτα νωπά: φράουλες και αγριοφράουλες, βατόμουρα, μούρα, αγριόμουρα, κράνα, φρούτα του δάσους, φραγκοστάφυλα και άλλα φρούτα του γένους Vaccinium, ακτινίδια, λωτοί, tamarind, κάσιους ή ανακαρδιοειδή, λίτσι, καρποί αρτόδεντρου, sapodilla, passiflopa ή strastotsvet, καράμβολες και πιταχάγιες
811  Καρποί και φρούτα, που έχουν ή όχι υποστεί θερμική επεξεργασία σε βραστό νερό ή ατμό, κατεψυγμένα, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών
813  Αποξηραμένα φρούτα. Μείγματα ξηρών καρπών ή αποξηραμένων φρούτων του αυτού είδους.
1601 00  Λουκάνικα, σαλάμια και παρόμοια προϊόντα από κρέας, παραπροϊόντα σφαγίων ή αίματος. Προϊόντα διατροφής, που παρασκευάζονται βάσει των ανωτέρω.
1901 90 110 0  Εκχυλίσματα βύνης. Έτοιμα παρασκευάσματα διατροφής από αλεύρι, πλιγούρι, σιμιγδάλι, άμυλο κάθε είδους ή εκχυλίσματα βύνης. Προίόντα διατροφής από γάλα, κρέμα γάλακτος, ορό γάλακτος με περιεκτικότητα ξηρού εκχυλίσματος 90% ή μεγαλύτερο κλάσμα μάζας
1901 90 910 0   Εκχυλίσματα βύνης. Έτοιμα παρασκευάσματα διατροφής από αλεύρι ή πλιγούρι, σιμιγδάλι, άμυλα κάθε είδους ή εκχυλίσματα βύνης, που δεν περιέχουν λιπαρά από γάλα, σακχαρόζη, ισογλυκόζη, γλυκόζη ή άμυλο, είτε περιέχουν λιγότερο από 1,5% κλάσματος μάζας λίπους, 5% σακχαρόζη (συμπεριλαμβανομένου του ιμβερτοποιημένου σακχάρου) ή ισογλυκόζη, 5% γλυκόζη ή άμυλα κάθε είδους
2106 90 920 0   Τρόφιμα που δεν περιέχουν λιπαρές ουσίες γάλακτος, σακχαρόζη, ισογλυκόζη, γλυκόζη ή άμυλα κάθε είδους, είτε περιέχουν λιγότερο από 1,5% κλάσματος μάζας λίπους του γάλακτος, 5% σακχαρόζη ή ισογλυκόζη, λιγότερο του 5% γλυκόζη ή άμυλου κάθε είδους
2106 90 980 4   Κατάλληλα για χρήση προς βρώση μείγματα ή παρασκευάσματα από λίπη ή έλαια ζωικά ή φυτικά ή κλάσματά τους, που περιέχουν πάνω από 15% συνολικό κλάσμα μάζας λίπους γάλακτος
2106 90 980 5   Φοντί Τυριών
2106 90 980 9   Λοιπά προϊόντα διατροφής, που δεν κατονομάζονται, ούτε περιλαμβάνονται σε άλλη κατηγορία.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:50 - 08 Αυγ 2014
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman