ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δυτ. Ελλάδα: Φόβοι ότι η αγροτική παραγωγή θα μείνει στα αζήτητα λόγω ρωσικού εμπάργκο

19:16 - 08 Αυγ 2014 | Οικονομία
Δυτ. Ελλάδα: Φόβοι ότι η αγροτική παραγωγή θα μείνει στα αζήτητα λόγω ρωσικού εμπάργκο
Με αγωνία βλέπουν οι Έλληνες παραγωγοί στις αγροτικές περιφέρειες της χώρας τις εξελίξεις αναφορικά με το ρωσικό εμπάργκο, καθώς υπάρχει έντονος φόβος -αν όχι βεβαιότητα- ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής θα μείνει στα αζήτητα και επιπλέον ότι, λόγω της υπερπροσφοράς, οι τιμές θα καταρρεύσουν, με καταστροφικές συνέπειες για το εισόδημά τους.

Σήμερα, Παρασκευή, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολος Κατσιφάρας, απέστειλε επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, κ. Ευ. Βενιζέλο, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Καρασμάνη και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Π. Κουκουλόπουλο.

Ο κ. Κατσιφάρας ζητά να υπάρξει άμεση προστασία και υποστήριξη της τοπικής παραγωγής, η οποία, όπως υπογραμμίζει, πλήττεται ανεπανόρθωτα από το Ρωσικό εμπάργκο.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει στην επιστολή του, σχεδόν το 80% της παραγωγής της Δυτικής Ελλάδας σε φράουλα, ακτινίδιο και ψάρια, "εξάγεται προς Ανατολάς. Η απόφαση της Μόσχας δεν αφορά μόνο τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, αλλά και προς τα υπόλοιπα κράτη της Ρώσικης Ομοσπονδίας. Δεν είναι μόνο ο φόβος χιλιάδες τόνοι προϊόντων μας να μείνουν στα ψυγεία και τις αποθήκες, αλλά και η πτωτική πορεία που θα πάρουν οι τιμές και στις λοιπές διεθνείς αγορές".

Στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, "πλήττονται ανεπανόρθωτα από τα πιο σημαντικά και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής της, όπως η φράουλα, το ακτινίδιο και τα ιχθυοπροϊόντα (κυρίως τσιπούρα και λαβράκι)", επισημαίνει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, συνυπολογίζοντας τις άμεσες εξαγωγές μαζί με τις έμμεσες εξαγωγές μέσω άλλων περιοχών της Ελλάδας, εξάγονται ετησίως προς τη ρώσικη αγορά 40.000 τόνοι φράουλας (ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 80% της τοπικής παραγωγής), 5.000 τόνοι ακτινιδίου (σχεδόν το 35% της τοπικής παραγωγής) και περίπου 730.000 κιλά ιχθυοπροϊόντων.

Επιπλέον, η επικείμενη κάλυψη των αναγκών της ρωσικής αγοράς από χώρες εκτός ΕΕ (όπως για παράδειγμα η Τουρκία, που ήδη "τρίβει τα χέρια της" από ικανοποίηση), καθιστά τουλάχιστον αβέβαιο το μερίδιο των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία και μελλοντικά, καθώς όταν χαθεί μία αγορά, είναι πολύ δύσκολο -ως αδύνατο- να ανακτηθεί.

Εκφράζοντας την αγωνία των παραγωγών, ο κ. Κατσιφάρας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "η ζημία γίνεται ανεπανόρθωτη", τονίζει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα έκτατα μέτρα για να προστατευτούν τα προϊόντα που πλήττονται και απευθύνει έκκληση για παρέμβαση ώστε "να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο χώρας".

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:41 - 08 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.