ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ροδάκινα: Ο φόβος της πτώσης των τιμών φέρνει "πυρετό" στη Β. Ελλάδα

17:12 - 11 Αυγ 2014 | Οικονομία
Ροδάκινα: Ο φόβος της πτώσης των τιμών φέρνει "πυρετό" στη Β. Ελλάδα
Η διοχέτευση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ των αδιάθετων ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων που λόγω Ρωσίας έμειναν αδιάθετα, θα προκαλέσει απότομη πτώση των τιμών.

Το σενάριο που προωθείται από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θα πλήξει εκτός από τους Έλληνες παραγωγούς, τους Ιταλούς και τους Γάλλους.

 

Σύμφωνα, πάντως, με στελέχη της αγοράς αυτή τη στιγμή έχουν "μπλοκαριστεί" λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας, περί τους 2,349 εκατ. τόνους οπωροκηπευτικών προϊόντων των ευρωπαίων παραγωγών, τα οποία αν και δεν έχουν πέσει ακόμη στην Ευρωπαϊκή αγορά, έχουν προκαλέσει ήδη πτώση στις τιμές παραγωγού.

arosi110814

Εν τω μεταξύ και σε ότι αφορά το θέμα των αποζημιώσεων, αν και η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι την Πέμπτη η Κομισιόν θα λάβει σχετική απόφαση, εν τούτοις δεν έχει μεγάλες προσδοκίες για το πόσο άμεσα θα γίνει αυτό, εκτιμώντας ότι μπορεί να πάρει λίγο καιρό.

 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών το κόστος της ζημιάς από το εμπάργκο της Ρωσίας αποτιμάται για την Ελλάδα στα 80 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί από τα 170 εκατ. ευρώ εξαγωγές σε ροδάκινα, φράουλες κλπ., έχει εξαχθεί ήδη το 50%, άρα μένει το υπόλοιπο 50% δηλαδή 80 εκατ. ευρώ.

 

Εν τω μεταξύ, σε συνεχή επαφή με τον Ρουμάνο Επίτροπο που χειρίζεται το θέμα, την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα αλλά και με Ρωσικά Κυβερνητικά στελέχη βρίσκεται η ελληνική πλευρά η οποία εκτιμά ότι θα βρεθεί λύση.

 

Την ίδια ώρα, συμβάσεις συνολικής αξίας 3,9 εκατ. ευρώ για την προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος.

 

Η μια από τις συμβάσεις αφορά την προώθηση φρέσκων ροδακίνων και πορτοκαλιών στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και την Ουγγαρία, και έχει προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ.

 

aros110814

 

Η κυβέρνηση με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη και του Πάρι Κουκουλόπουλου διαβεβαίωσε ότι οι αγρότες που επλήγησαν από το εμπάργκο θα αποζημιωθούν, είτε από ευρωπαϊκά είτε από ελληνικά κονδύλια.

 

Στην Ημαθία και την Πέλλα κυρίως οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς είναι σε απόγνωση καθώς επιστρέφουν τα φορτηγά ψυγεία το ένα μετά το άλλο. Οι παραγωγοί της Ημαθίας ζητούν να καταγράφει επιτόπου το προϊόν τους και να αποζημιωθεί σε τιμές παραγωγού.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:35 - 11 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.