ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ: "Επίτευγμα σε ευρωπαϊκή κλίμακα το εύρος των μεταρρυθμίσεων"- Πράσινο φως από τον EFSF για την εκταμίευση του 1 δις. ευρώ

20:08 - 13 Αυγ 2014 | Οικονομία
ΥΠΟΙΚ: "Επίτευγμα σε ευρωπαϊκή κλίμακα το εύρος των μεταρρυθμίσεων"- Πράσινο φως από τον EFSF για την εκταμίευση του 1 δις. ευρώ
"Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του EFSF για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις. στην Ελλάδα ελήφθη μετά την νομοθέτηση από την ελληνική κυβέρνηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με μεγάλες και μακροπρόθεσμες ωφέλειες για την ελληνική οικονομία", σχολιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο επισημαίνει τις ενέργειες που οδήγησαν στην εκταμίευση της δόσης, τονίζοντας - μεταξύ άλλων- ότι το εύρος των μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα "αποτελεί επίτευγμα σε ευρωπαϊκή κλίμακα".

aypoik130814

Αναφέρει ενδεικτικά ότι μεταξύ των ενεργειών που οδήγησαν στη θετική απόφαση, συμπεριλαμβάνεται η νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων, η οριοθέτηση του αιγιαλού για την προστασία του από καταπατήσεις και η μείωση του κόστους το οποίο επιφέρει η γραφειοκρατία στην επιχειρηματικότητα.

 

Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ενέκρινε την Τετάρτη την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Αθήνα τήρησε τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν τον Απρίλιο του 2014.

 

Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία υποδόση της συνολικής δόσης ύψους 8,3 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από το Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αποστολής επανεξέτασης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα. Η καταβολή των χρημάτων αναμένεται την Πέμπτη.

aektamiefs130814

Μετά την εκταμίευση η συνολική οικονομική βοήθεια του EFSF προς την Ελλάδα θα φτάσει τα 141, 8 δισ. ευρώ. Πλέον μένει ένα τμήμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ από το σύνολο της δεύτερης δανειακής σύμβασης με την Ε.Ε. Τα χρήματα αυτά -τα οποία θα σηματοδοτήσουν και την ολοκλήρωση του δεύτερου μνημονίου- αναμένεται να εκταμιευτούν μέσα στο φθινόπωρο και σίγουρα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι και θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα.

 

Σημειώνεται ότι, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Χριστόδουλος Στεφανάδης, ήταν ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας, η οποία κατά την εξέταση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων υποστήριξε την καταβολή της δόσης. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τυπικά και ουσιαστικά τη δεύτερη ομάδα των έξι προαπαιτούμενων του Ιουλίου.

 

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να επιταχύνει την είσπραξη της δόσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, ώστε να μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου. Κατά τη αξιολόγηση από τους εμπειρογνώμονες των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρωομάδας θα γίνει μια αναφορά εκ μέρους της ελληνικής πλευράς τόσο σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, όσο και στις δράσεις που αναμένεται να προχωρήσουν μέχρι και το τέλος του μήνα.

aektamief130814

Τελευταία τροποποίηση στις 20:06 - 13 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.