ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurobank: Κίνδυνος μακροχρόνιας στασιμότητας για την ελληνική οικονομία

08:46 - 14 Αυγ 2014 | Οικονομία
Eurobank: Κίνδυνος μακροχρόνιας στασιμότητας για την ελληνική οικονομία
Η επιβράδυνση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας στο 0,2% το δεύτερο τρίμηνο σηματοδοτεί την έναρξη μίας μακροχρόνιας πορείας προς την πραγματική σύγκλιση και ανάκαμψη, επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank.

Όπως τονίζεται στην ανάλυση "7 ημέρες οικονομία", η ελληνική οικονομία μπορεί να εγκλωβιστεί σε μία τροχιά μακροχρόνιας στασιμότητας, αν οι πραγματικές επενδύσεις και η παραγωγικότητα παραμείνουν στα τρέχοντα -χαμηλά- επίπεδα και όσο δεν επιταχύνονται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι αναλυτές της Eurobank προειδοποιούν ότι παρά τις θετικές ενδείξεις που υπάρχουν, οι αντιδράσεις των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και "πρωτίστως των ασκούντων την οικονομική πολιτική" θα πρέπει να είναι "πολύ συγκρατημένες".

Το πιθανό τέλος της ελληνικής "Μεγάλης Ύφεσης", υπογραμμίζεται, δεν συνεπάγεται ότι το βιοτικό επίπεδο του μέσου πολίτη της χώρας καλυτερεύει, "απλά σταματάει η χειροτέρευσή του".

Όπως αναφέρουν, "όσο οι πραγματικές επενδύσεις ως ποσοστό του ΠΑΕΠ (Πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) παραμένουν στα σημερινά επίπεδα (13,87%), όσο η συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών της παραγωγής παραμένει αισθητά χαμηλή, όσο καθυστερούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όσο δεν αυξάνεται το κεφάλαιο της αξιοπιστίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, η ελληνική οικονομία μπορεί μεν να μην συρρικνώνεται ωστόσο δύναται να παγιδευτεί σε μια τροχεία μακροχρόνιας στασιμότητας ή ισχνής οικονομικής μεγέθυνσης".

Ως ανάλογα παραδείγματα υπενθυμίζουν τις επιδόσεις της μεξικανικής οικονομίας τη δεκαετία του 1980, καθώς και της ιαπωνικής οικονομίας τη δεκαετία του 1990.
"Το μονοπάτι της ανάκαμψης δεν θα είναι ένας εύκολος και πόσο μάλλον σύντομος δρόμος. Ο αγώνας για οικονομική μεγέθυνση και πραγματική σύγκλιση με άλλες αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι διαρκής και η ελληνική οικονομία έχει μείνει αρκετά πίσω σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος (χαρακτηριστικό μέτρο σύγκρισης του βιοτικού επιπέδου)", τονίζουν και προσθέτουν ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αναπτύσσεται με ρυθμούς τουλάχιστον κατά 2% με 3% υψηλότερους σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη (και συγκεκριμένα 15 χώρες της ΕΕ), ώστε σε 10 χρόνια να προσεγγίσει τα επίπεδα της πραγματικής σύγκλισης που υπήρχαν το 2009.

Κίνδυνοι από το ρωσικό εμπάργκο

Ειδική αναφορά γίνεται και στις επιπτώσεις που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ρωσικό εμπάργκο.

Βραχυπρόθεσμα, σημειώνουν, "δε θα πρέπει να παραβλέψουμε την πιθανή επίπτωση που μπορεί να υπάρξει στο πραγματικό ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου αλλά και στον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ οι επιπτώσεις από την επιβολή αποκλεισμού εισαγωγών από την Ρωσία σε αντίποινα των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία".

Αν και το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών αγαθών προ την Ρωσία είναι σχετικά χαμηλό "είναι απαραίτητο να τονίσουμε εδώ πως η εξάρτηση από έναν μόνο αγοραστή για τις εξαγωγές -κυρίως αγροτικών προϊόντων- δείχνει και την ανάγκη στροφής του ελληνικού εξαγωγικού κλάδου προς ένα πιο διαφοροποιημένο και με ποιοτική ταυτότητα προϊόν" προσθέτουν.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν, "η συνέχιση της παρούσας κατάστασης στις σχέσεις με την Ρωσία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο ελληνικό ΑΕΠ κυρίως εξαιτίας της, σε μεγάλο βαθμό, αναπόφευκτης εξάρτησης από το τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη συγκεκριμένη χώρα."

Τελευταία τροποποίηση στις 12:53 - 14 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.