ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικός ο απολογισμός της επίσκεψης Δένδια στο Βερολίνο

13:52 - 20 Αυγ 2014 | Οικονομία
Θετικός ο απολογισμός της επίσκεψης Δένδια στο Βερολίνο
Θετικός κρίνεται από την ελληνική πλευρά ο απολογισμός της επίσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια στο Βερολίνο, κατά την οποία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στη γερμανική κυβέρνηση τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την Αθήνα, εν όψει της νέας κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στο Παρίσι στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η επίσημη επίσκεψη του κ. Δένδια ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, με τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένο της Γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Angela Merkel για την ελληνογερμανική συνεργασία κ. Hans Joachim Fuchtel.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον κ. Fuchtel για τις επαφές που είχε στη γερμανική πρωτεύουσα και αντάλλαξε απόψεις μαζί του για την εμβάθυνση της ελληνογερμανικής συνεργασίας στους τομείς ενδιαφέροντος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τις προηγούμενες ημέρες, συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Wolfgang Schaeuble, τον αντικαγκελάριο, υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας κ. S. Gabriel, ενώ το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Ανάπτυξης παρακάθισε σε δείπνο εργασίας με εκπροσώπους της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW.

Κατά τις ημέρες της παραμονής του στη γερμανική πρωτεύουσα, ο υπουργός αναφέρθηκε στα θέματα των φορολογικών ελαφρύνσεων που είναι εκ των ουκ άνευ για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, της ρευστότητας, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, όπου ήδη υπάρχει η σημαντική συνδρομή της γερμανικής τράπεζας KfW. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Απριλίου (επί υπουργίας Κ. Χατζηδάκη) είχε υπογραφεί στην Αθήνα η συμφωνία με την KfW για τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμος για τη σύσταση του Ταμείου Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΤΧΜΕ) ως νομικού προσώπου.

Το ΤΧΜΕ θα παρέχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και επιπλέον κεφαλαιακή στήριξη στις ίδιες τις ΜμΕ, συμμετέχοντας στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Επιπλέον, θα χρηματοδοτεί έργα υποδομής που δεν καλύπτονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Β. Σόιμπλε: "Παράθυρο" για νέο δάνειο;

Η σημαντικότερη ίσως εξέλιξη κατά την επίσκεψη του κ. Δένδια ήταν οι δηλώσεις έκαναν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς το Mega, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις προθέσεις του Βερολίνου απέναντι στην Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, o κ. Σόιμπλε έδωσε συγχαρητήρια για τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα και τόνισε ότι το πρόγραμμα (μνημόνιο) πρέπει να εφαρμοστεί όπως έχει αποφασιστεί (σ.σ. δηλαδή ενδεχομένως χωρίς να "χαλαρώσει").

Το φθινόπωρο, είπαν οι ίδιοι κύκλοι, "όταν θα έχουμε όλα τα στοιχεία της τρόικας, θα εξετάσουμε το μέλλον του ελληνικού χρέους και θα δούμε αν η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα".

"Ο κ. Σόιμπλε δεν πιέζει για τρίτο πρόγραμμα και το Βερολίνο θα χαρεί αν η Ελλάδα δεν χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα, σε περίπτωση όμως που κάτι τέτοιο χρειαστεί εμείς θα βοηθήσουμε", προσέθεσαν με νόημα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:31 - 20 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.