ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες αλλαγές σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ για τον ΕΝΦΙΑ- Αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις

16:40 - 22 Αυγ 2014 | Οικονομία
Ποιες αλλαγές σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ για τον ΕΝΦΙΑ- Αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις
Την επόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα, θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να διευθετηθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, από τις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, με βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, φάνηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης και οι αλλαγές στις οποίες προσανατολίζεται να προβεί.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θα αυξήσει τον αριθμό των δόσεων σε έξι (το πιθανότερο) ή σε επτά (στην καλύτερη περίπτωση που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα αποπληρώσουν τον φόρο είτε στο τέλος Φεβρουαρίου είτε στο τέλος Μαρτίου). Για να αλλάξει ο αριθμός των δόσεων απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, καθώς η ισχύουσα μορφή της διάταξης προβλέπει ότι ο φόρος θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

axardouveli220814

 

Επιπλέον, θα διορθωθούν οι τιμές των ακινήτων που βρίσκονται εντός σχεδίου αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα πάντοτε με την ενημέρωση που έγινε στους βουλευτές, θα υιοθετηθεί διπλός τρόπος υπολογισμού του φόρου. Για κάθε ακίνητο εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, ο φόρος θα υπολογιστεί και με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και με βάση τις τιμές που χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογιστεί ο ΦΑΠ του 2013. Ο φορολογούμενος, θα πληρώσει με βάση τη χαμηλότερη τιμή.

 

Αναφορικά, δε, με το σύστημα των εκπτώσεων, θα γίνει προσπάθεια η υποβολή των αιτήσεων από τους έχοντες χαμηλό εισόδημα, (σ.σ ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να εξασφαλίσουν έκπτωση 50% αν έχουν εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και επιφάνεια κτισμάτων μικρότερη των 150 τετραγωνικών ή ακόμη και να απαλλαγούν αν είναι πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία) να γίνει ηλεκτρονικά για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των φορολογουμένων.

 

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο με τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, να απαλειφθεί ο όρος που επιβάλλει την παροχή της έκπτωσης ή της απαλλαγής μόνο σε όσους δεν έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία (ή ακόμη και να έχουν αυτές να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση).

 

Τι ζήτησαν "γαλάζιοι" και "πράσινοι" βουλευτές

 

Από την πλευρά τους, στη συνάντηση της Παρασκευής, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ζήτησαν παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. 

 

Βουλευτές της ΝΔ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο έκπτωσης ως και 30% στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα οικήματα. Ζήτησαν ακόμα τη διεύρυνση των κατηγοριών που απαλλάσσονται του φόρου, μειώνοντας το ποσοστό της αναπηρίας δικαιούχων στο 67%, από το 80%.

 

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζήτησαν να επιλεγεί η λύση με την χαμηλότερη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, αλλαγές που εκτιμάται πως θα οδηγήσουν σε μείωση της επιβάρυνσης της εν λόγω κατηγορίας κατά 167 εκατομμύρια ευρώ.

 

Κατά την συνάντηση με το κλιμάκιο της Χαριλάου Τρικούπη συζητήθηκαν ακόμη διορθώσεις που θα γίνουν στην αντιμετώπιση των ημιτελών κτισμάτων με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου από την γ.γ. Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Παράλληλα, μετά τη συνάντηση του κ. Χαρδούβελη με κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προέκυψε ότι οι όποιες απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα δοθούν ηλεκτρονικά και με τις απλοποιημένες διαδικασίες που χορηγήθηκε και το κοινωνικό μέρισμα.

 

Το κόστος των παρεμβάσεων των βουλευτών προκαλεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν τελικά θα επιτευχθεί ο στόχος της είσπραξης 2,6 δισ. ευρώ από το φόρο.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:48 - 22 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.