ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε θα είναι έτοιμη η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια- Ποιο είναι το βασικό σενάριο

15:45 - 29 Αυγ 2014 | Οικονομία
Πότε θα είναι έτοιμη η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια- Ποιο είναι το βασικό σενάριο
Έως τα τέλη Φθινοπώρου θα είναι έτοιμες- σύμφωνα με πληροφορίες- οι ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι πληροφορίες προέρχονται από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε, την Παρασκευή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, με αντιπροσωπείες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες κυριάρχησε η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, για τους αδύναμους δανειολήπτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα.

 

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών, όπως έγινε γνωστό από την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, μέσα στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι "κοινή θέση του υπουργείου και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι η προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για κάθε είδους οφειλές".

 

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η προστασία της κύριας κατοικίας των οικονομικά ασθενέστερων αποτελεί "κόκκινη γραμμή" της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η μονομερής νομοθετική ρύθμιση από την ελληνική πλευρά.

 

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή ο Γκίκας Χαρδούβελης με τον Ν. Δένδια, σχολίασαν ότι το ζήτημα της  προστασίας κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς θα τεθεί εγκαίρως, καθώς υπάρχει ένα ολόκληρο νομικό θέμα που διερευνάται διεξοδικά.

 

aniko290814

 

Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια θα προηγηθεί της ρύθμισης, για τα στεγαστικά δάνεια και την προστασία από τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το πλαίσιο ρύθμισης κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα έχει διευθετηθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

 

Βασικό σενάριο που εξετάζεται ώστε να αποφευχθούν μαζικοί πλειστηριασμοί, είναι η παράταση της ισχύουσας μεταβατικής διάταξης που ορίζεται ότι προστατεύεται η κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 35.000 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών του οφειλέτη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

 

Εξ άλλου σε ό,τι αφορά τον "νόμο Κατσέλη", στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι απαιτείται απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου, όπως είπαν, να ξεμπλοκάρουν τα δικαστήρια. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη αυτό μπορεί να γίνει μέσω της υποχρεωτικής εξωδικαστικής διευθέτησης και μέσω της αξιοποίησης του θεσμού της διαμεσολάβησης.

 

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, μετείχαν στην σύσκεψη ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Παναγιώτης Ρήγας, ο "τομεάρχης" Ανάπτυξης, Θάνος Μωραϊτης, ο υπεύθυνος παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, Χρήστος Πρωτόπαπας, και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Δημήτρης Καρύδης, ενώ, προφανώς υπό διττή ιδιότητα, μέρος στην συνάντηση πήρε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

 

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο με τους βασικούς όρους του νέου πλαισίου διευθέτησης των κόκκινων δανείων έχει αποσταλεί ήδη στην τρόικα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο και αναμένεται να τεθεί στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που ξεκινούν την Τρίτη, στην γαλλική πρωτεύουσα.

 

Η συνάντηση με τους γαλάζιους βουλευτές

 

Για την προσπάθεια που καταβάλλεται για την αλλαγή των κοινοτικών κανονισμών, προκειμένου να επιτραπεί η χρηματοδότηση ήδη υφιστάμενων δανείων από τα διαρθρωτικά ταμεία, όπως και για την παροχή ρευστότητας στην αγορά μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, την αξιοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και το σχεδιασμό για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας ενημερώθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, βουλευτές της ΝΔ.

 

Ο υπουργός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία βουλευτών της ΝΔ, που μετέχουν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής, οι οποίοι και του έθεσαν τα προβλήματα που προκαλεί ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια και τις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα στη χρηματοδότηση.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε τους βουλευτές της ΝΔ ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να προστατευθεί η πρώτη κατοικία από το ενδεχόμενο πλειστηριασμού και συμφωνήθηκε να επαναληφθεί η συνάντηση, αποκλειστικά με αυτό το θέμα, όταν ολοκληρωθεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα ο σχεδιασμός πλέγματος ρυθμίσεων.

 

Οι βουλευτές και ο κ. Δένδιας συμφώνησαν στην ανάγκη να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία αποτελεί την «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, αλλά και να υπάρξει ένα πλέγμα ενεργειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στο συγκεκριμένο τομέα.

 

Στη συνάντηση μετείχαν οι βουλευτές Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Καράμπελας, Ελένη Μακρή- Θεοδώρου, Άννα Μάνη και Διονύσης Σταμενίτης.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:36 - 29 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.