ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρίσι: Γραμμή "Μαζινό" στήνει η κυβέρνηση με αιχμή το πλεόνασμα

17:00 - 02 Σεπ 2014 | Οικονομία
Παρίσι: Γραμμή "Μαζινό" στήνει η κυβέρνηση με αιχμή το πλεόνασμα
Να βάλει τη δική της ατζέντα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι θα προσπαθήσει η ελληνική πλευρά, με πρώτα θέματα στην πρώτη συνάντηση στις 6 ώρα Ελλάδος, το θέμα της μείωσης του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και της αύξησης των δόσεων για την αποπληρωμή χρεών στο δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στην συνάντηση με την τρόικα, στα γραφεία της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, θα θέσει δυο θέματα:

- μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετέλαιο θέρμανσης, με δεδομένο ότι το μέτρο της εξίσωσης είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει υστέρηση εσόδων από τον ΕΦΚ κατά περίπου 300.000.000 ευρώ,
- αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι το σχέδιο που επεξεργάζονται τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας είναι για 72 δόσεις και υπερβαίνουν ακόμη και τις 100 σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής των φορολογουμένων.
Το βασικό επιχείρημα, απο Ελληνικής πλευράς αναμένεται να είναι ότι τα φορολογικά έσοδα του επταμήνου παραμένουν εντός στόχων του προϋπολογισμού.
Επόπτης η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την πρώτη ημέρα των επαφών του κυρίου Χαρδούβελη με την Τρόικα. Σήμερα θα παραδοθεί στην Τρόικα και το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για τις φοροαπαλλαγές του 2015.
Μάλιστα ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης αναμένεται να καταθέσει το πλήρες σχέδιο των επικείμενων μειώσεων και απαλλαγών φόρου, το οποίο εκπόνησε και αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, χωρίς όμως στην παρούσα φάση να θέλει η ελληνική πλευρά να μπει σε περαιτέρω συζητήσεις και να ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά της απέναντι στην Τρόικα.
Αύριο τη σκυτάλη λαμβάνουν -σε διαδοχικά ραντεβού- οι «παραγωγικοί» υπουργοί παρουσιάζοντας την πρόοδο σε κάθε πεδίο και επιχειρώντας να αντικρούσουν τις πιέσεις στα μεγάλα μέτωπα ασφαλιστικού, εργασιακού, δανείων κλπ για τα οποία το μνημόνιο προβλέπει νέο γύρο παρεμβάσεων τώρα.
Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση - σύνοψη των διαπραγματεύσεων και την Παρασκευή τα αποτελέσματά της θα συζητηθούν στην συνεδρίαση του EuroWorkingGroup προετοιμάζοντας το Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου και την αποστολή στην Αθήνα που -εκτός απροόπτου- προγραμματίζεται για το 3ο 10ήμερο Σεπτεμβρίου.
Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 17:07 - 02 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.