ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

J. Stark: Η ΕΚΤ μετατρέπεται σε ευρωπαϊκή "κακή τράπεζα"

23:36 - 08 Σεπ 2014 | Οικονομία
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετατρέπεται σε μια ευρωπαϊκή "κακή τράπεζα" αγοράζοντας τιτλοποιημένα δάνεια, ενώ τα ιστορικά χαμηλά επιτόκιά της δεν θα οδηγήσουν καθ' οιονδήποτε τρόπο στην αύξηση του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις στην ευρωζώνη, δήλωσε πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ, Jurgen Stark.

Ο Stark, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και θεωρούμενος ως ιέραξ σε θέματα νομισματικής πολιτικής, είχε παραιτηθεί το 2011 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές της. Σήμερα δήλωσε πως οι μειώσεις των επιτοκίων που ανακοινώθηκαν στις αρχές αυτού του μήνα θα ήταν "γελοίες, αν το ζήτημα δεν ήταν τόσο σοβαρό".

 

Την περασμένη Πέμπτη η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 0,05% και δεσμεύτηκε να αγοράσει διασφαλισμένα τιτλοποιημένα αξιόγραφα (ABSs), πέραν του προγράμματος των τετραετών Στοχευμένων Μακροπρόθεσμων Συναλλαγών Αναχρηματοδότησης (TLTROs) που ανακοίνωσε, σε άλλη μια προσπάθεια να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό και να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης.

 

"Η ΕΚΤ αναλαμβάνει τεράστιους κινδύνους στον προϋπολογισμό της με τις αγοράς των ABSs -όποια ποιότητα κι αν έχουν- και μετατρέπεται σε μια ευρωπαϊκή κακή τράπεζα", υποστήριξε ο Jurgen Stark σε άρθρο που έγραψε κατόπιν προσκλήσεως της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Der Handelsblatt και δημοσιεύεται στο φύλλο της που κυκλοφορεί την Τρίτη.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να θεωρηθεί μόνο μια κίνηση με «συμβολικό» χαρακτήρα, εάν δεν ελήφθη για πρώτη φορά με στόχο τη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ο στόχος της κίνησης ήταν μάλλον μια στοχευμένη πτώση του ευρώ, τόνισε ο ίδιος, κάτι που είχαν απαιτήσει επανειλημμένα Γάλλοι και Ιταλοί πολιτικοί ηγέτες.

 

Αλλά "τα μηδενικά επιτόκια δεν θα οδηγήσουν στην αύξηση του δανεισμού (προς την πραγματική οικονομία) ούτε κατά ένα ευρώ, κι αυτή η αναποτελεσματικότητα μεταξύ άλλων μακροπρόθεσμα θα υπονομεύσουν την υστεροφημία της ΕΚΤ", πρόσθεσε στο άρθρο του.

 

Η ΕΚΤ έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι δεν θέλει να διαμορφώσει κάποια συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά έχει στόχο να εγγυάται τη σταθερότητα των τιμών.

 

Τα σχόλια αυτά του Stark καταγράφονται μετά τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε- κάτι μάλλον ασυνήθιστο- ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες της καγκελαρίου της Γερμανίας εναντίον της ΕΚΤ, εξαιτίας της απόφασής της να προχωρήσει στην αγορά ABSs.

 

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), επέκρινε έντονα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον πρόεδρό της Mario Draghi για την κίνηση αυτή σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Bild.

 

"Το μόνο που συμβαίνει είναι πως φοβούνται πολλοί άνθρωποι όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi ανοίγει τους κρουνούς χρήματος της κεντρικής τράπεζας και ταυτόχρονα αγοράζει αξιόγραφα-σκουπίδια", είπε ο Ζεεχόφερ, ισχυρός σύμμαχος της καγκελαρίου A. Merkel και πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.