ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζητείται...πετρέλαιο- Έρευνες σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό Κόλπο

10:10 - 10 Σεπ 2014 | Οικονομία
Ζητείται...πετρέλαιο- Έρευνες σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό Κόλπο
Στην τελική ευθεία μπαίνει η έρευνα για πετρέλαιο, με την έγκριση -κατά πλειοψηφία- των συμβάσεων παραχώρησης από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Οι ανάδοχες κοινοπραξίες των ΕΛΠΕ - Edison - Petroseltic για τον Πατραϊκό Κόλπο, Energean Oil - Petra Petroleum, για την περιοχή των Ιωαννίνων, και Energean Oil - Trajan oil & Gas για το Κατάκολο, έχουν δεσμευτεί μέσω των συμβάσεων για επενδύσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ στο στάδιο των ερευνητικών γεωτρήσεων, οι οποίες θα ανέλθουν στα 800 εκατ. ευρώ εάν εντοπιστεί κοίτασμα, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην Καθημερινή, με επόμενο βήμα να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής κι επισήμως πλέον να ξεκινήσουν τα ερευνητικά προγράμματα.

Μετά τη ψήφιση των συμβάσεων οι κοινοπραξίες θα αξιολογήσουν τα σεισμικά δεδομένα που θα παραλάβουν από το Δημόσιο για τις περιοχές που τους έχουν παραχωρηθεί και η έκδοση αδειών για την πραγματοποίηση τρισδιάστατων δεδομένων που θα τις βοηθήσουν να εντοπίσουν τους πετρελαιοπιθανούς στόχους.

Οι σεισμικές έρευνες, στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και σε έκταση 800 χλμ. αναμένονται την άνοιξη του 2015. Ενα χρόνο μετά θα ολοκληρωθεί η ερμηνεία των δεδομένων που θα συλλέξει η εταιρεία που θα πραγματοποιήσει για λογαριασμό της ανάδοχης κοινοπραξίας τις έρευνες και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται από στελέχη της εταιρείας μέσα στο 2017. Ανάλογα με τα ευρήματα, η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ θα πραγματοποιήσει στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου 2-3 γεωτρήσεις επενδύοντας 20-35 εκατ. ευρώ για την καθεμία. Οι χρόνοι θα κριθούν σε κάθε περίπτωση και από την ανταπόκριση των υπηρεσιών του ελληνικού Δημοσίου στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών, τονίζουν τα ίδια στελέχη.

Η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ, μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους του ομίλου, έχει έρθει ήδη σε επαφή με 10 περίπου εταιρείες που δραστηριοποιούνται διεθνώς στις σεισμικές έρευνες για να επιλέξουν με κριτήριο την καλύτερη δυνατή ποιότητα στις καταγραφές και φυσικά το κόστος, σε ποια θα αναθέσουν το έργο συλλογής τρισδιάστατων δεδομένων.

Μέσα στα επόμενα 4 έτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για την οποία έχει δεσμευθεί η κοινοπραξία μέσω της σύμβασης παραχώρησης και η δεύτερη σε διάστημα 6 ετών. Σε περίπτωση που τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, παραγωγή στην περιοχή των Ιωαννίνων θα πρέπει να αναμένεται μετά το 2021, τονίζουν τα ίδια στελέχη. Πιο κοντινό είναι το χρονοδιάγραμμα παραγωγής για το μικρό κοίτασμα στο Κατάκολο και αυτό γιατί είναι ήδη βεβαιωμένο από το 1981.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.