ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επαναγορά Εντόκων: Το χρηματοδοτικό κενό επί τάπητος…

01:11 - 11 Σεπ 2014 | Οικονομία
Επαναγορά Εντόκων: Το χρηματοδοτικό κενό επί τάπητος…
Λίγες ώρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι η χώρα θα βγει από το μνημόνιο και από τη διαδικασία του συνεχούς δανεισμού, το υπουργείο Οικονομικών βάζει μπρος ένα οδικό χάρτη για την εξυπηρέτηση αποπληρωμών εντόκων αλλά και ομολόγων.

Έτσι την Πέμπτη ξεκινά η προσφορά του Δημοσίου προς τους κατόχους εντόκων γραμματίων για την ανταλλαγή των εντόκων που έχουν στην κατοχή τους με 3ετή και 5ετή ομόλογα. Πρακτικά, το δημόσιο ανοίγει ξανά τις δυο εκδόσεις με στόχο οι τίτλοι που θα ανταλλαγούν να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ συνολικά, αν και το ποσό δύναται να διαφοροποιηθεί.

 

Η κίνηση αυτή, η οποία είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό, βελτιώνει το κόστος δανεισμού του Δημοσίου και μετατρέπει βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μεσοπρόθεσμο. Αποφασίστηκε αφού ελήφθη το "πράσινο φως" από την τρόικα.

 

aomologoant100914

 

Ουσιαστικά είναι το πρώτο βήμα για την κάλυψη αναγκών επαναχρηματοδότησης του χρέους, που ωστόσο το νέο έτος λόγω του όγκου των αναγκών αυτών δημιουργούν έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση.

 

Πρόκειται για το λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό, που η τρόικα το ανεβάζει στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2015. Η κυβέρνηση με δεδομένη τη συγκυρία θέλει να ξεφύγει από τον κύκλο των... εντόκων που και στοιχίζουν αλλά και δημιουργούν ασφυξία στην αγορά και να τσεκάρει τη διάθεση της αγοράς για εκδόσεις ομολόγων.

 

Η αμεσότητα, άλλωστε, του προβλήματος αναχρηματοδότησης είναι γνωστή στο Μαξίμου και στην οδό Νίκης που ήδη προσπαθούν να διακριβώσουν τις προθέσεις των δανειστών ώστε να καταστρώσουν το σχέδιο αποπληρωμής των εν λόγω υποχρεώσεων.

 

Η έκδοση νέων ομολόγων, όπως καταγράφηκε στο διεθνή κι εγχώριο τύπο, είναι ένα πρώτο αλλά αναγκαίο βήμα, ώστε να αντληθούν πόροι αναγκαίοι για την κάλυψη του κενού αυτού. Ωστόσο, η Ελληνική πλευρά αναμένει τις αποφάσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, αλλά και τη συνακόλουθη τύχη των 10 δισεκ. ευρώ του ΤΧΣ για να δει τι άλλο μπορεί αν κάνει πέρα από διευθετήσεις εντόκων ή αναμονές για μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης κι άρα για πιο φουσκωμένα έσοδα...

 

Η προσφορά του Δημοσίου προς τους κατόχους εντόκων γραμματίων, για να τα ανταλλάξουν με 3ετή και 5ετή ομόλογα, ξεκινά την Πέμπτη στις 8 το πρωί και λήγει στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας (ώρα Ελλάδας).

 

Οι κάτοχοι των εντόκων θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν: α) τα ομόλογα λήξης το 2019 με κουπόνι 4,75% και β) τους τίτλους λήξης 2017 με κουπόνι 3,375%. Η ανταλλαγή θα πρέπει να αφορά τίτλους αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ.

 

Η προσφορά αφορά τις εξής σειρές εντόκων:

 

aomologoa100914

 

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.