ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δ. Καπούνης: Όργιο παράνομων ελληνοποιήσεων πλήττει τη πατάτα

12:04 - 15 Σεπ 2014 | Οικονομία
Δ. Καπούνης: Όργιο παράνομων ελληνοποιήσεων πλήττει τη πατάτα
Οργιο αισχροκέρδειας αλλά και παράνομων ελληνοποιήσεων επικρατεί στην εμπορία πατάτας, μας λέει ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου- νησί που φημίζεται για την ποιοτική του πατάτα αλλά και την ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) γραβιέρα του.

Αναφερόμενος στην πατάτα Νάξου, η εγχώρια παραγωγή της οποίας φθάνει τα 6 εκατ. κιλά ετησίως, ο κ. Καπούνης τονίζει ότι έχει δει στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε μανάβικα πέριξ της Ομόνοιας να πωλείται το ονομαστό προϊόν σε περίοδο που στο νησί οι αποθήκες των παραγωγών έχουν αδειάσει και δεν υπάρχει πατάτα ούτε για δείγμα. Και συγκεκριμένα την περίοδο από Φεβρουάριο μέχρι και Μάιο. Τα ίδια ακριβώς, επισημαίνει συμβαίνουν και με την πατάτα Νευροκοπίου που επίσης ξεχωρίζει για την ποιότητά της.

Είναι γνωστό, μας λέει, ότι η πατάτα συγκαταλέγεται σε εκείνα τα αγαθά με τις περισσότερες ελληνοποιήσεις, λόγω της υψηλής ζήτησης που έχει το προϊόν από τους καταναλωτές. Εκτιμάται ότι η ετήσια εγχώρια παραγωγή φθάνει τα 100 εκατ. κιλά.

Και συνεχίζει σχεδόν το 30%-40% της πατάτας που διακινείται στην εσωτερική αγορά, αν και έχει τη βούλα Ελλάδα ή Κύπρο είναι προελεύσεως Αιγύπτου. Ειδικότερα δε πως η «βαφτισμένη» κυπριακή πατάτα είναι κατά 90% Αιγυπτιακή.

Έμποροι αλλά και συσκευαστήρια, κατά τον ίδιο, αγοράζουν αιγυπτιακή πατάτα στα 20 λεπτά και στη συνέχεια την «μοσχοπουλούν» στον καταναλωτή ως ελληνική αντί 80-90 λεπτών. Προκειμένου να μπει ένα τέλος στον «κανιβαλισμό» που δέχεται η πατάτα Νάξου, ο Δημήτρης Καπούνης μας αποκάλυψε ότι προ ημερών ο Συνεταιρισμός εγκαινίασε το δικό του συσκευαστήριο, έτσι ώστε να έχει την πλήρη διαχείριση του προϊόντος.

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 15:25 - 15 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.