ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Με το ρελαντί στο "κόκκινο" - Τζίρος... Δεκαπενταύγουστου

17:22 - 15 Σεπ 2014 | Οικονομία
Χ.Α.: Με το ρελαντί στο "κόκκινο" - Τζίρος... Δεκαπενταύγουστου
Με εμφανή την απουσία των αγοραστών και κυρίως τη διάθεση για ανάληψη περαιτέρω ρίσκου ο γενικός δείκτης έκλεισε με νέες απώλειες 0,46%, στις 1.155,95 μονάδες.

Ο τζίρος, που θύμισε Δεκαπενταύγουστο, αφού διαμορφώθηκε λίγο πάνω από  τα 45 εκατ. ευρώ, καταδεικνύει τον προβληματισμό των επενδυτών για το που πηγαίνει η αγορά, παρά το γεγονός ότι η αγορά των ομολόγων σήμερα και μετά την αναβάθμιση από την S&P υποχώρησε περαιτέρω για τη 10ετία, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 5,7%.  

 

Κάποιες εκτιμήσεις χρηματιστών μετά τη συνομιλία που είχαν με διαχειριστές σε ξένα desks, οι ξένοι έχουν… παγώσει από τις εξαγγελίες Τσίπρα. Εξαγγελίες οι οποίες κοστολογούνται περί τα 13 δις. ευρώ. Αυτό σε συνδυασμό με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και την πολιτική αβεβαιότητα με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθιστά το Χ.Α. ως δύσκολο επενδυτικό προορισμό. Οι συναλλαγές εδώ και μία εβδομάδα τείνουν να σταθεροποιηθούν κατά από τα 80 εκατ. ευρώ, αν σκεφθεί κανείς ότι ανοίγει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, επίκειται νέα έξοδος της χώρας στις αγορές με έκδοση επταετούς ομολόγου και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας διαδέχεται η μία την άλλη.

 

Η απαξίωση στις μετοχές και ειδικά του 25άρη είναι παροιμιώδης. Στη μετοχή της Coca Cola άλλαξαν χέρια μόλις 17 χιλιάδες τεμάχια. Στον ΟΛΠ… 2.519! Και στην Εθνική λίγο πάνω από 2,9 εκατ. τεμάχια! Στον ΟΤΕ 318 χιλιάδες τεμάχια και στον ΟΠΑΠ 504 χιλιάδες…   

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την αγορά. Αύριο Τρίτη θα διεξαχθεί δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων αρχικού ύψους 1 δις ευρώ. Το τριήμερο 17 – 19 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στο Λονδίνο το roadshow της ΕΧΑΕ. Την Παρασκευή λήγει η νέα προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του Ιπποδρόμου ενώ το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η Γενική συνέλευση της Intracom με θέμα την πώληση της συμμετοχής στην HOL. Την ίδια ημέρα αναμένεται η απόφαση του οίκου FTSE για την κατάταξη της ελληνικής αγοράς στις αναδυόμενες ή στις αναπτυσσόμενες αγορές. Επίσης την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του FTSE (προσθήκη ΟΠΑΠ - αφαίρεση Ελληνικά Πετρέλαια) και Eurostoxx (προσθήκη Eurobank).

 

Οι επενδυτές παραμένουν σταθερά προσανατολισμένοι στις διατυπώσεις των όρων των τεστ αντοχής των τραπεζών παρακολουθώντας παράλληλα τις συζητήσεις γύρω από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η έλλειψη ενός φρέσκου καταλύτη σε συνδυασμό με τις παλινωδίες και καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε διαγωνισμούς του δημοσίου αλλά και στην ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων έχουν επιφέρει μια μικρή φθορά στην ψυχολογία της Αγοράς, αποτρέποντας περισσότερο την εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος παρά προτρέποντας την μείωση θέσεων. Αποτέλεσμα αυτής της εικόνας είναι η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να απαγκιστρωθεί από το σημείο εκκίνησης της χρονιάς καθώς οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι έχουν καθηλωθεί κάτω από τα 70 εκατ. ευρώ. 

 

Σε ό,τι αφορά στη κίνηση των μετοχών, ούτε καν η έκθεση της Εθνικής Χρηματιστηριακής δεν βοήθησε την αγορά. Η έκθεση αναφέρεται στις ευκαιρίες του ταμπλό εκτός τραπεζών, με κορυφαίες επιλογές τον ΟΤΕ, την Ελλάκτωρ, την ΕΧΑΕ και τον Φουρλή. Νέες πιέσεις για την ΕΥΔΑΠ, με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 3,26%, στα 8,30 ευρώ, μετά τις φήμες για συγχώνευση με την ΕΥΑΘ. Η κορυφαία επιλογή της Εθνικής Χρηματιστηριακής, η ΕΧΑΕ κατέγραψε πτώση πάνω από 3%, κυρίως λόγω της ραγδαίας πτώσης του τζίρου στο Χ.Α.Πτώση πάνω από 3% για τα ΕΛΠΕ, άνω του 2% οι απώλειες για ΓΕΚ/Τέρνα, Ιντραλότ, Motor Oil, Eλλάκτωρ και MIG.

 

Τη μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά έκανε το Jumbo, με αφορμή τις εκτιμήσεις για καλύτερα αποτελέσματα φέτος. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 2,43%, στα 11,39 ευρώ. Σε θετικό έδαφος ο ΟΤΕ, στα 11,35 ευρώ, στα 0,675 ενισχύθηκε η Alpha, πάνω από τα 20 ευρώ επέστρεψε ο Τιτάνας, στα 29,45 η Folli Follie και οριακά κέρδη στα 0,348 ευρώ η Eurobank. Αμετάβλητη στα 2,55 ευρώ η ΕΤΕ και νέα πτώση σχεδόν κατά 2% για την Πειραιώς, στο 1,48 ευρώ.

 

Σ.K.X.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.